På 1700-talet var det ganska så nytt med kaffe i Sverige och i städerna öppnades så kallade Kaffehus. Det var bara män som tilläts besöka dessa kaffehus och det var där man diskutterade politik och annat viktigt.
Kvinnorna, som ju inte fick tillträde, ordnade så småningom egna samkväm med kaffe. De kallades Kafferep.
Kafferepen fortsatte nästan ända fram till våra dagar men nu är de väl inte precis så väldigt vanliga.
I vilket fall, Sju Sorters Kakor har väl alla hört? Det hänger också ihop med kafferepen. På 1800-talet blev det mer och mer kakor på kafferepen och sju sorters kakor var inte nog. Först skulle man ha vetebröd (typ kanelbulle), sedan ”finbit”, som kunde vara mazarin eller liknande. Efter det minst sju sorters kakor och inte nog med det – sen var det dags för tårtan! Inte illa vad de damerna lyckades få i sig 🙂

Det ryktas förresten om att Sju Sorters Kakor är på väg tillbaka. Likaså bryggkaffe i liten kopp med fat.

Lena E


På lördag drar Historiska museet igång sin utställning ”Bröd och andra bullar”. Jag var på förhandsvisning idag. Det är en jättefin utställning om brödets historia, både kopplat till brödet men också till själva livet.
Man får följa brödet från det att mjölet mals tills det äts upp eller till och med möglar.
Förutom att det finns en massa information om bröd i form av en inforad med text och bild som löper runt hela utställningen, så finns där otroligt underbara bakverk och mackor som tovats av textilkonstnären Elisabeth Gustafsson. Jag var riktigt imponerad av dessa bakverk som Elisabeth gjort! De var utsökt vackra och välgjorda och man blev riktigt sugen på både kaviarsmörgås och sju sorters kakor. Kolla in den härliga bröllopstårtan i sin violetta prakt! Bakverken är ca elva gånger förstorade så det är rejälja grejer.

Där finns också en jättestor prinsesstårta där man kan krypa in och mysa i medan man lyssnar till musik och sång om bröd och bullar.
Jag rekommenderar verkligen den här utställningen. Den är kul både för barn och vuxna. Om ni går dit nu i helgen 14-15 juni, så kan barnen också få mala mjöl och baka bröd med Manfred, vår egen bagarmästare, på museets innergård.

Förutom att baka med barnen under invigningshelgen, så kommer Manfred också att ha workshops längre fram i höst, där man kan lära sig att baka med surdeg. Manfred har också bakkurser här hos oss på Saltå, där man kan lära sig allt som är värt att veta om bakning.

Lena E

 
 

Idag har Saltå Kvarn haft sommarbuffé för våra vänner, leverantörer och kunder. Vi började kvällen med ett studiebesök hos Martin och Frida på Skilleby biodynamiska trädgårdsodlingar. Under vårt besök beskriver Martin den möda de lägger i odlingen för att vi ska få smaka deras utsökta produkter. Då fylls jag faktiskt av en känsla av tacksamhet mot dessa fina unga människor. De offrar mycket av vår tids självklarheter för att kunna göra det dom gör. Även om de säkert kan ta lite bättre betalt tack vare den fina kvalitet de har på sina produkter så är det nog totalt sett inte en lysande affär. Och sett per arbetstimme så är det nog till och med dåligt. Men när Martin återhållsamt men lite lyriskt berättar om de fåglar, fjärilar och örter som också trivs på gården, så förstår jag att det dom förlorar i konsumtion, det vinner dom i djupare upplevelser.

Deras fina produkter kan köpas direkt i gårdsbutiken eller på Bondens marknad under senare delen av sommaren. Gör det! 

//johan ununger 


Idag var jag på besök hos Martin och Frida som driver Skilleby Trädgård sedan sju år tillbaka. De har två stora växthus. Det ena fullt med många sorters tomater i olika färg och fason. Bara i år har de femton nya sorter! I det andra växthuset odlades just nu den sista omgången växthussallad samt en massa kryddor och örter. Snart ska salladen ge plats för gurkplantor.
Trädgården är biodynamisk, vilket för mig betyder (förutom att det är utan bekämningsmedel och konstgödsel) att här tar man hand om jorden och plantorna lite extra. Det doftar härligt av jord i växthusen och Martin berättar hur han bestämde sig för att bli odlare. Egentligen ville han syssla med fotografi och var på besök hos en bonde för att filma. Han tyckte så mycket om gården att han jobbade där två somrar och sedan utbildade han sig till trädgårdsmästare på Skillebyholm.
Han berättar livfullt om gården och odlingarna. De har också en stor frilandsodling där rödbetor och morötter just kommit upp och nyplanterad purjo står i långa rader intill timjan och persilja. Längre bort finns squash och majsplantor som de planterade ut för några dagar sedan, då vädret var så fint. Han ville inte gå dit bort nu för han visste att de plantorna blåst sönder de sista dagarna…….

Skilleby Trädgård ligger strax söder om Järna intill en vacker liten å. Man har odlat biodynamisk på Skilleby sedan 60-talet och området har därför en naturligt rik flora och fauna. Här finns också sällsynta fjärilar och fiskar hoppar i den lilla ån.
Martin och Frida säljer det mesta av grönsakerna till lokala butiker och institutioner. Om hösten torgar de varorna på Bondens Marknad. De har också en liten butik som öppnar till midommar. Verkligen värt ett besök om man vill ha tomater som verkligen smakar tomat!
Jag går hem med min kasse full med tomater, sallad, gurka och örter och känner mig alldeles rik 🙂

Lena E

 

 

 

 

”KOLDIOXID ÄR LIVETS GAS, oundgänglig för allt liv på jorden. Kan verkligen klimatet vara hotat av livets gas? Och är det meningsfullt eller ens möjligt att försöka styra klimatet?”.
Så börjar Sandviks ex-vd PER-OLOF ERIKSSON förra veckans värsta magplask. Hans debattartikel finns i förra veckans DI. Vad ska man säga nu när han har väckt en massa direktörer inom svenskt näringsliv som ifrågasätter om växthuseffekten verkligen är ett problem skapat av människan. Något som till och med George Bush har insett att det sannolikt förhåller sig på det viset. För visst, ingen vet ju säkert. Finns verkligen växthuseffekten? Är jorden verklingen rund? Oftast måste vi ju lita på någon annan när det gäller den här typen av frågor. Och om världens samlade forskarkår säger att det är med 95 % sannolikhet så. Då borde det väl räcka för att vi ska vidta åtgärder. Det finns ju en utmärkt lite snutt på youtube som värderar konsekvenserna när vi gör fel. Scenario 1: Det finns ingen växthuseffekt men vi vidtar kraftfulla åtgärder som om det fanns en. Konsekvensen blir att vi sannolikt kommer att överinvestera i förnybara energikällor etcetera. Det kommer inte vara helt effektivt. Men vi kommer ju inte att veta om vi gjort fel eftersom konsekvenserna av växthuseffekten uteblir. Scenario 2:  Vi gör inget för att vi tror på direktörerna. Men direktörerna har fel. Vår civilisation som vi känner den hotas i sina grundvalar. Vår civilisation kanske till och med går under. Det är rimligtvis lätt att välja hur vi vill göra fel. 

Johan Ununger