Det är många som undrar om man kan odla quinoa själv. På Saltå Kvarn har vi tre olika sorter. Vanlig vit Quinoa, Svart Quinoa och Röd Quinoa. Utanför kvarnen har vi sått olika sädesslag för att alla ska se hur de ser ut. Här är en bild på råg som vajar i vinden med bageriet i bakgrunden.

Jag sådde av den vanliga vita quinoan för några veckor sedan. Det har varit jättetorrt men det kom upp en massa ogräs i alla fall. Var lite osäker i början men trodde sedan att jag kunde urskilja quinoaplantorna. De är ju släkt med målla och är väldigt lik Svinmålla, ett av våra vanligaste ogräs. Nu har jag rensat lite och så här ser de ut, de små quinoaplantorna. Man ser att de är lite rödaktiga i mitten till skillnad från Svinmållan. Bilderna är tagna med mobilen så de är inte så jättebra.  

 

                 

            

Idag har de i alla fall fått lite vatten, så nu kanske de kommer igång ordentligt. Ska bli roligt att se hur stora de kommer att bli. I Sydamerika kan de ju bli flera meter höga.

Lena E

 

 

 

 

En gång i tiden var jag väldigt radikal – i alla fall är det så jag minns det. Varje släktmiddag slutade alltid i kaotiska politiska diskussioner. Jag högg på alla orättvisor som eventuellt blottades under en konversation. På kvällarna läste jag böcker som ”Du ska ta ledningen och makten” av Jörn Svensson med flera. Kapitalist var utan tvekan ett skällsord i mitt vokabulär. Nu har det oväntade hänt att tidningen Veckans affärer har nominerat mig till ett pris som kallas SCA – vilket betyder Social Capitalist Award. Man menar att jag är en social kapitalist och man anser nog att vi på Saltå har lyckats med att förena viljan att göra gott med behovet av att tjäna pengar. Självklart är jag väldigt stolt. Och självklart vill jag att du som gillar Saltå ska rösta på mig.( Rösta här.) Men jag bävar vid tanken på vad unge herr Ununger hade sagt om han hade fått reda på att detta skulle hända en vacker dag i framtiden….

/johan ununger

 


På 1700-talet var det ganska så nytt med kaffe i Sverige och i städerna öppnades så kallade Kaffehus. Det var bara män som tilläts besöka dessa kaffehus och det var där man diskutterade politik och annat viktigt.
Kvinnorna, som ju inte fick tillträde, ordnade så småningom egna samkväm med kaffe. De kallades Kafferep.
Kafferepen fortsatte nästan ända fram till våra dagar men nu är de väl inte precis så väldigt vanliga.
I vilket fall, Sju Sorters Kakor har väl alla hört? Det hänger också ihop med kafferepen. På 1800-talet blev det mer och mer kakor på kafferepen och sju sorters kakor var inte nog. Först skulle man ha vetebröd (typ kanelbulle), sedan ”finbit”, som kunde vara mazarin eller liknande. Efter det minst sju sorters kakor och inte nog med det – sen var det dags för tårtan! Inte illa vad de damerna lyckades få i sig 🙂

Det ryktas förresten om att Sju Sorters Kakor är på väg tillbaka. Likaså bryggkaffe i liten kopp med fat.

Lena E


På lördag drar Historiska museet igång sin utställning ”Bröd och andra bullar”. Jag var på förhandsvisning idag. Det är en jättefin utställning om brödets historia, både kopplat till brödet men också till själva livet.
Man får följa brödet från det att mjölet mals tills det äts upp eller till och med möglar.
Förutom att det finns en massa information om bröd i form av en inforad med text och bild som löper runt hela utställningen, så finns där otroligt underbara bakverk och mackor som tovats av textilkonstnären Elisabeth Gustafsson. Jag var riktigt imponerad av dessa bakverk som Elisabeth gjort! De var utsökt vackra och välgjorda och man blev riktigt sugen på både kaviarsmörgås och sju sorters kakor. Kolla in den härliga bröllopstårtan i sin violetta prakt! Bakverken är ca elva gånger förstorade så det är rejälja grejer.

Där finns också en jättestor prinsesstårta där man kan krypa in och mysa i medan man lyssnar till musik och sång om bröd och bullar.
Jag rekommenderar verkligen den här utställningen. Den är kul både för barn och vuxna. Om ni går dit nu i helgen 14-15 juni, så kan barnen också få mala mjöl och baka bröd med Manfred, vår egen bagarmästare, på museets innergård.

Förutom att baka med barnen under invigningshelgen, så kommer Manfred också att ha workshops längre fram i höst, där man kan lära sig att baka med surdeg. Manfred har också bakkurser här hos oss på Saltå, där man kan lära sig allt som är värt att veta om bakning.

Lena E

 
 

Idag har Saltå Kvarn haft sommarbuffé för våra vänner, leverantörer och kunder. Vi började kvällen med ett studiebesök hos Martin och Frida på Skilleby biodynamiska trädgårdsodlingar. Under vårt besök beskriver Martin den möda de lägger i odlingen för att vi ska få smaka deras utsökta produkter. Då fylls jag faktiskt av en känsla av tacksamhet mot dessa fina unga människor. De offrar mycket av vår tids självklarheter för att kunna göra det dom gör. Även om de säkert kan ta lite bättre betalt tack vare den fina kvalitet de har på sina produkter så är det nog totalt sett inte en lysande affär. Och sett per arbetstimme så är det nog till och med dåligt. Men när Martin återhållsamt men lite lyriskt berättar om de fåglar, fjärilar och örter som också trivs på gården, så förstår jag att det dom förlorar i konsumtion, det vinner dom i djupare upplevelser.

Deras fina produkter kan köpas direkt i gårdsbutiken eller på Bondens marknad under senare delen av sommaren. Gör det! 

//johan ununger