Saltå Kvarn köper varje år flera tusen ton spannmål från biodynamiska bönder som vi skriver kontrakt med. Vi vet inte hur stor deras skörd blir och de vet inte vad de kommer att få betalt av oss – ändå skriver vi på, och det funkar. Det här har jag haft lite svårt att vänja mig vid. Men är Moder Natur en del av vår affärsverksamhet så är det bara att gilla läget. Skördens storlek hos bonden – som påverkas av många faktorer – är i högsta grad prispåverkande. Ju högre skörd, ju lägre pris får vi betala per kilo – även om vi oftast betalar bättre än alla andra. I år har mycket sett bra ut när det gäller skörden. Vädret har varit topp på många ställen – ända tills nu. Nu håller värmen och torkan på att knäcka grödorna. ATL – som är lantbrukets affärstidning – beskriver situationen som lika illa som vid torkan 1992 (vid den tiden tänkte jag nog som alla andra ”torka? det är bara schysst väder”).  Men som sagt, läget börjar bli allvarligt. Därför har jag en undran: Är det möjligen någon som kan nå´n bra regndans – hör av er omgående. Jag dansar gärna med.

Johan Ununger, VD 

 

 

Idag skrev Dagens Media om att vi börjat blogga på Saltå Kvarn. Trevligt, förstås. Men kanske också lite ett uttryck för nyhetstorka. Hursomhelst. Jag blev intervjuad och som vanligt var jag ganska glappkäftad. Bland annat så sa ja visst något om att syftet med bloggen är också att vi kan bemöta de som har fastnat i att hela Ytterjärna har gått samman i en mystiskt sekt som vill ta över världen. Jag kallade dom lite slarvigt för ”rättshaverister”. Det var förstås olämpligt uttryckt. Och lika självklart högg ju journalisten på det. Men lite förvånad blir man när de som har kommenterat artikeln i Dagens Media just ger uttryck för sådana åsikter. De tycker på fullt allvar att vi ”antroposofer” är en sammansvetsat sekt som på något ondskefullt sätt vill ta över världen. Det är helt omöjligt att bemöta tror jag, eftersom denna föreställning verkar vara djupt känslomässigt förankrad hos de anonyma personerna. Men det hindrar inte att man blir lite ledsen när man läser det (lika ledsen som om någon skulle beskylla mig för att vara Djurgårdare – HEJA AIK). Allt vi vill på Saltå Kvarn är att tillhandahålla bra mat – av det naturen ger, och inget annat. Är det så farligt. 

Johan Ununger

Första gången jag träffade bagarna på Saltå Kvarn var när jag följde med mamma då hon hämtade papper i bageriet. Det fanns inget riktigt kontor ännu, utan hon skötte bokföringen hemma vid ett litet skrivbord i sovrummet. Bageriet var då beläget i källaren i ”Bagarbo” på Saltå. Kvarnen låg ett hundratal meter bort. Det här måste varit 1968. Bagarbo hörde till ett hem för förståndshandikappade pojkar, Saltå Arbetsskola som idag heter Saltå By. Man hade bakat bröd åt Saltå Arbetsskola i Bagarbo under ett antal år men efterfrågan växte och man startade Saltå Kvarn 1964. Då köpte man också den gamla bygdekvarnen intill.

Det var varmt som i helvetet i Bagarbo. Man hade vedeldad ugn och luften var het. Det gick knappt att andas och man blev genomsvettig efter bara någon minut. Spännande var det ändå med elden, värmen och alla bröd som doftade och de glada bagarna som i mitt minne nästan ser ut som sotare eller sådana som eldar ånglok. De var rätt mörkt i bageriet och de skrattade och skojade och deras tänder lyste vita i de svettiga ansiktena. Framförallt Sture, ugnaren, spelevinkade omkring och ville gärna visa hur man tog ut bröd eller eldade. Carl-Emil, han som startat bageriet, var av den lugnare typen och det var hans recept man bakade efter. Där fanns också Jean. Både Jean och Sture kom från Skåne och de båda pladdrade på och ibland fattade jag ingenting.

Vi hämtade papperen och så fick vi nybakad bröd med hem. Min pappa som kommer från Tyskland var överlycklig. Han hade aldrig gillat de svenska, söta limporna och nu kunde han äntligen få riktigt bröd. Han tyckte mest om Fullkorn medan jag var mest förtjust i Fruktbrödet. 1970 byggdes sedan det nuvarande bageriet, alldeles intill den gamla kvarnen och man flyttade ut ur Bagarbo. Bagarna flyttade med förstås och mamma fick ett eget kontor. Det var då jag kunde börja städa :-).
Fullkorn, Graham och Fruktbröd flyttade också med och de bröden bakar vi fortfarande efter Carl-Emils recept.

 

Jag hörde på radio idag att barn med en lättare form av ADHD blir av med många symptom om de äter fiskolja med Omega-3 fettsyror. De läser bättre och får bättre skolresultat. Det här kanske till en del förklarar det som Jackie Swartz – barnläkare här i Järna – har funnit. Jackie som är en mycket försiktig man har observerat att barn med ADHD som börjar äta biodynamisk mat blir av med många av sina problem.  En stor Brittisk studie har visat att ekologisk mjölk innehåller mer omega-3 fettsyror jämfört med konventionell mjölk. Sannolikt innehåller biodynamisk mjölk från Järna mejeri än mer omega-3. Därav Jackies observationer. Det inte bara smakar bättre med biodynamiskt – man mår bättre också.  

Johan Ununger

Vi får ibland mejl som handlar om att vi har blivit tokiga av vår tillväxt och att vi vill fortsätta att växa till varje pris – och att vi därmed har kastat ut våra ideal. Visst, det är viktigt att inte glömma bort varför man finns. Men för mig är problemet inte så stort. Det finns ingen självklar motsättning mellan ekonomisk framgång och ideell framgång. Det är utom all tvivel att hela vår existens vilar på en idé om att vi vill förändra världen. Och ju bättre det går för oss, ju mer resurser får vi att göra det vi vill: stimulera fler bönder att bli biodynamiker, ta fram nya hälsosamma produkter utan tillsatser och sälja mat som ger sensuella smakupplevelser. Allt detta är svårt utan ekonomisk framgång. Men det är bra ju fler som bevakar oss och bryr sig om oss – desto mindre risk att vi går fel. Tack för det! Alla som bryr sig om oss.   

Johan Ununger