Första gången jag träffade bagarna på Saltå Kvarn var när jag följde med mamma då hon hämtade papper i bageriet. Det fanns inget riktigt kontor ännu, utan hon skötte bokföringen hemma vid ett litet skrivbord i sovrummet. Bageriet var då beläget i källaren i ”Bagarbo” på Saltå. Kvarnen låg ett hundratal meter bort. Det här måste varit 1968. Bagarbo hörde till ett hem för förståndshandikappade pojkar, Saltå Arbetsskola som idag heter Saltå By. Man hade bakat bröd åt Saltå Arbetsskola i Bagarbo under ett antal år men efterfrågan växte och man startade Saltå Kvarn 1964. Då köpte man också den gamla bygdekvarnen intill.

Det var varmt som i helvetet i Bagarbo. Man hade vedeldad ugn och luften var het. Det gick knappt att andas och man blev genomsvettig efter bara någon minut. Spännande var det ändå med elden, värmen och alla bröd som doftade och de glada bagarna som i mitt minne nästan ser ut som sotare eller sådana som eldar ånglok. De var rätt mörkt i bageriet och de skrattade och skojade och deras tänder lyste vita i de svettiga ansiktena. Framförallt Sture, ugnaren, spelevinkade omkring och ville gärna visa hur man tog ut bröd eller eldade. Carl-Emil, han som startat bageriet, var av den lugnare typen och det var hans recept man bakade efter. Där fanns också Jean. Både Jean och Sture kom från Skåne och de båda pladdrade på och ibland fattade jag ingenting.

Vi hämtade papperen och så fick vi nybakad bröd med hem. Min pappa som kommer från Tyskland var överlycklig. Han hade aldrig gillat de svenska, söta limporna och nu kunde han äntligen få riktigt bröd. Han tyckte mest om Fullkorn medan jag var mest förtjust i Fruktbrödet. 1970 byggdes sedan det nuvarande bageriet, alldeles intill den gamla kvarnen och man flyttade ut ur Bagarbo. Bagarna flyttade med förstås och mamma fick ett eget kontor. Det var då jag kunde börja städa :-).
Fullkorn, Graham och Fruktbröd flyttade också med och de bröden bakar vi fortfarande efter Carl-Emils recept.

 

Jag hörde på radio idag att barn med en lättare form av ADHD blir av med många symptom om de äter fiskolja med Omega-3 fettsyror. De läser bättre och får bättre skolresultat. Det här kanske till en del förklarar det som Jackie Swartz – barnläkare här i Järna – har funnit. Jackie som är en mycket försiktig man har observerat att barn med ADHD som börjar äta biodynamisk mat blir av med många av sina problem.  En stor Brittisk studie har visat att ekologisk mjölk innehåller mer omega-3 fettsyror jämfört med konventionell mjölk. Sannolikt innehåller biodynamisk mjölk från Järna mejeri än mer omega-3. Därav Jackies observationer. Det inte bara smakar bättre med biodynamiskt – man mår bättre också.  

Johan Ununger

Vi får ibland mejl som handlar om att vi har blivit tokiga av vår tillväxt och att vi vill fortsätta att växa till varje pris – och att vi därmed har kastat ut våra ideal. Visst, det är viktigt att inte glömma bort varför man finns. Men för mig är problemet inte så stort. Det finns ingen självklar motsättning mellan ekonomisk framgång och ideell framgång. Det är utom all tvivel att hela vår existens vilar på en idé om att vi vill förändra världen. Och ju bättre det går för oss, ju mer resurser får vi att göra det vi vill: stimulera fler bönder att bli biodynamiker, ta fram nya hälsosamma produkter utan tillsatser och sälja mat som ger sensuella smakupplevelser. Allt detta är svårt utan ekonomisk framgång. Men det är bra ju fler som bevakar oss och bryr sig om oss – desto mindre risk att vi går fel. Tack för det! Alla som bryr sig om oss.   

Johan Ununger


Hej och Välkommen

Jag heter Lena och jobbar på Saltå Kvarn sedan många år. Eftersom jag tycker att det finns så mycket att berätta om Saltå, så vill jag försöka mig på att blogga. Jag hoppas att en och annan ska hitta hit och ta del av historier om Saltå Kvarn, varför vi gillar surdeg och envisas med att knåda bröd för hand eller vad det är som är så bra med fullkorn.

 

Idag är jag på bloggkurs med Lena hos JMW – en reklambyrå som arbetar mycket med s k sociala medier. Jag ingen stor konsument av bloggsidor men jag vet att det händer mycket i bloggosfären som är intressant för Saltå Kvarn där jag är VD. Det är också många bloggare som gillar det vi gör. Och jag är övertygad om att det skulle vara givande för mig komma i kontakt med fler på detta sätt. Därför ska jag nu börja blogga. På Saltå Kvarn vill vi ha så direkt kontakt som möjligt med er som äter våra produkter.