Vi gillar inte bara ekologisk och hållbar mat. Vi gillar också att återanvända våra förpackningar och papperspåsar. Här kommer lite linspiration kring hur du kan förvandla dina papperspåsar till fina juldekorationer eller kanske till och med till en julklapp.

juldekoration

De här fina stjärnorna kan du ha precis som de är, kanske på ett fint fat eller liggandes på en byrå. Du kan också göra fina julgranshängen av dem eller varför inte en girlang. Det som är så fint är att de ser avancerade ut, men är inte så svåra att göra. Bli inte skrämd av instruktionerna bara. Om du kollar på bilderna så ser du enkelt hur du ska göra.

Så här gör du:

1. Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Rita upp två kvadrater på Julstjärnapappret du önskar använda dig av. Klipp ut kvadraterna och vik dem enligt bild, se siffra 1. Det vill säga, vik pappret på mitten, både lodrätt och vågrätt så att det blir som ett kors på pappret. Vik sedan även på diagonalen.

2. Nu ska du klippa i de lodrätta och vågrätt vecken (4 st). Klipp ungefär halvvägs in till mitten enligt bild, se siffra 2. Du klipper alltså inte i de diagonala vecken.

3. Nu ska det vikas enligt bild, se siffra 3. Du viker du in flärparna som skapats när du klippt så att de blir stjärnspetsar. När du är klar så har du 4 st stjärnspetsar.

4. Limma nu ihop de vikta kanterna genom att lägga dem lite omlott. Första stjärnan är nu klar. Gör nu en likadan stjärna, så du har två stycken.

5. Ta nu de två stjärnorna och limma ihop baksidorna mot varandra enligt bild, se siffra 5.

Nu har du en superfin stjärna!


tändsticksask-diy

Här kommer ett pyssel som även passar den mest opysslige. Det är enkelt att göra och passar dessutom utmärkt som en julklapp. Här kan du göra lite som du själv vill. Antingen kan du klippa ut hel bit från ett papper du tycker är fint och klistra direkt på asken. Eller så kan du göra som vi har gjort här och klippa ut delar från olika förpackningar och därefter klistrat fast dem på tändsticksasken som ett kollage.


glasburk med kak-ingredienserEn annan härlig julklapp att ge bort är denna glasburk fylld med ingredienserna till din favoritkaka. Superenkelt och en uppskattad julklapp.

Så här gör du:

1. Ta fram ditt favoritrecept på kaka, eller knäcke.

2. Fyll glasburken med ingredienserna i lager.

3. Sätt ett fint snöre eller lite granris runt locket tillsammans med en liten julhälsning (och receptet).

För att göra det extra enkelt har vi tagit fram ett recept som passar fint att ha i glasburken. Här hittar du recept till våra frökakor med choklad. Det är de kakorna du ser på bilden.

 

Hoppas du har fått lite inspiration kring vad du kan göra med tomma förpackningar och papperspåsar. Nu är det bara att fortsätta pyssla på när du ändå är igång.

Julstjärna-diy

Nu har vi släppt fler härliga nyheter, både inom snacks- och frukostkategorin. 

 

Krispiga Äpplen och Krispig Mango.

Här kommer fler godare och nyttigare snacks. Vår Krispiga Mango och Krispiga Äpplen är gjorda på 100% ekologisk frukt. De är fiberrika, utan tillsatser och utan tillsatt socker. Ett perfekt snack att äta ”on the go” för att hålla energin uppe.

De torkas på låg värme för att bevara den goda smaken och alla nyttigheter. Resultatet är krispiga bitar med intensiv smak av äpple respektive mango. Vår Krispiga Äpplen är dessutom rika på C-vitamin.

 

Aprikos & Dadelmüsli.

Nu blir frukosten en ännu skönare stund på dagen. Som ett tillskott till familjen med frukostprodukter kommer här en ekologisk Aprikos & Dadelmüsli. En 100% naturlig och fiberrik müsli med smak av solmogna aprikoser och dadlar.

Müslin är nyckelhålsmärkt, naturlig och fiberrik med solmogna aprikoser och dadlar, fullkornsflingor av svenskodlad spannmål samt krispiga cornflakes, pumpakärnor, russin och fikon.

Vår Aprikos & Dadelmüsli innehåller zink som bidrar till immunsystemets funktion. Den är också en källa till järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till syretransport i kroppen.

Aprikoserna som används i müslin är mörkare i färgen för att de inte är svavlade. Osvavlade aprikoser håller minst lika bra och fortsätter att utveckla smak och arom, så nyttigheterna och sötman har bevarats fint. Både den färska och torkade frukten är näringsrik och innehåller bland annat fiber och mineraler.

Müsli

Förändringar i jordbrukslandskapet och miljön har gjort det svårare för våra bin att leva och hitta naturliga boplatser. När du bygger ett hotell för bin och humlor hjälper du därför våra vänner med bostad. Det gynnar den biologiska mångfalden samtidigt som de kan fortsätta att pollinera.

Att bygga ett bihotell (där andra nyttoinsekter också kan tänkas trivas) är superenkelt, även för dig med tummen mitt i handen. Här är en liten guide kring hur du kan gå tillväga för att bygga ditt alldeles egna bihotell.

 

1. Börja med ramen. Har du en gammal trälåda du kan använda som bas, perfekt! Annars funkar det lika bra att spika ihop en egen låda med hjälp av ett par bräder.

 

2. Fyll lådans botten med gosig mossa. Psst, tänk på att du inte får plocka mossa från naturreservat och att du behöver markägarens tillstånd.

 

3. Sedan borrar du hål i ett vedträ (inte hela vägen igenom). Du kan också använda dig av avsågade bamburör eller annat material med hål i. Anpassa hålens storlek efter önskad hotellgäst.

Du kan därefter fylla på med kottar, blommor och gräs. Ta av det du hittar i naturen (plocka med omsorg). Kanske blir även nån annan nyttoinsekt sugen på flytta in här nu.

 

4. Ett superviktigt sista steg är att sätta ett hönsnät över hela lådan så att våra vänner skyddas från fåglar.

 

5. Sätt upp bihotellet på en solig vägg med skyddar mot regn och vind.

Tada. Nu är ditt bihotell klart och som tack för att du bygger hem till bin och humlor får du inte bara vänner för livet utan även fantastiska pollinatörer som ger dig en prunkade trädgård med mer frukt och grönt.

Tisdagen den 28e maj slog Saltå Kvarn officiellt upp portarna inför sommaren och lanserade ”Destination Saltå”, en vision om att stärka Saltå’s position som utflyktsmål och mötesplats för alla som vill njuta av biologisk mångfald, uppleva naturens smaker och lära om hur näringsrik mat och hållbarhet går hand i hand.

I det gamla kvarnområdet vid Järna söder om Södertälje, bredvid den karaktäristiska kvarnen vid E4:an, växer nu en välkomnande mötesplats fram – Destination Saltå – med fokus på hållbarhet och ekologi, vackert belägen vid Moraån.

”Vi inviger nu första etappen av totalt sex, som vi ska genomföra i steg under de kommande fem åren, berättar Jonas Regnér, vd för Saltå kvarn. Vi ska utveckla Saltå till en ännu populärare destination, där man kan njuta av biologisk mångfald och uppleva naturens smaker genom vårt bageri, butik, kvarn, mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten.”

I sommar kan man bland annat köpa enklare förtäring som kaffe, bakverk och smörgåsar i butiken, som tillfälligt ligger i det tidigare caféet, som kan avnjutas på verandan eller i gröngräset.

En spännande nyhet för i år är en ekologisk glass, som utvecklats av Henrik Cewert, känd från Järna Glass. Den är gjord på lokala råvaror från Järna Mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten: Nibble, Skäve och Yttereneby. Glassen säljs i Henriks ”glass-truck”som kommer vara på plats på Saltå i stort sett hela sommaren.

En annan nyhet är ”Saltårullen”, ett ekologiskt bröd bakat på surdeg som ett traditionellt pitabröd, men har vidareutvecklats med nordiska spannmål som korn, dinkel och råg.

Visionen är att Saltå steg för steg fram till 2023 ska förädla området till en destination, som lockar besökare med bland annat växthus, där man kan fika året om – uppvärmt av havreskalen från Saltås havreskalspanna, Bondens marknad och mycket mer. Surdegskursverksamheten ska också utvecklas vidare till internationell klass. Saltåhar också påbörjat ett samarbete med Rosendals trädgårdar som bidragit med tips, råd och praktiskt till nya planteringar. Framåt vintern återinvigs den tidigare butikslokalen som i stunden renoveras.

Saltå välkomnar besökare; familjer, fikagäster, kunder såväl som proffsbagare eller intresserade som vill veta mer om Saltås principer: Alltid ekologiskt, viktigare HUR än VAR, Inga tillsatser och Rättvist.

Saltås historia och arv kommer fortsatt att vara en självklar del av miljön med berättelsen om varför man med fog kan kalla Saltåplatsen för ekologins vagga.

I bageriet från 1970, bakas fortsatt bakverk och bröd av Saltå Kvarns bagare. Här används enbart ekologiska råvaror samt mjöl som mals i Soderstenkvarnarna från 1920-talet.

”Här finns mycket att uppleva och vi hoppas på många besökare i sommar och alla ska känna sig varmt välkomna till nya Destination Saltå, avslutar Jonas.”

Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

 

5017-Russin-mini-6X14g-justerad