Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Spannmål

Sommarens extrema torka har slagit hårt mot svenska bönder och kan få långtgående konsekvenser för hela livsmedelsbranschen. Runt om i landet har människor engagerat sig och gjort flera upprop för att hjälpa de drabbade.

Allt fler forskare menar att sommarens torka och andra extrema väder är tecken på växthuseffekten. En ny undersökning, genomförd på uppdrag av KRAV, visar också att många är oroliga för klimatet, och 9 av 10 konsumenter beskriver sig själva som klimatmedvetna. Läs mer om undersökningen här.

Nu vill KRAV, Sveriges mest välkända miljömärkning för mat, hjälpa fler att göra hållbara val – och lyfta fram de hjältar som varje dag tar steg för att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Kampanjen kommer också berätta om att KRAV har speciella regler för klimatet, och att ekologisk odling även är ett medel för att öka mullhalten i marken, vilket innebär att mer koldioxid kan lagras in. Forskning visar också att den högre mullhalten liksom större biologisk mångfald ger en mer robust miljö som kan tåla klimatförändringar bättre.

– Det är viktigare än någonsin att göra hållbara miljö- och klimatval och vi hoppas att kampanjen kommer uppmuntra människor att välja KRAV-märkt mat. Vi vill lyfta de lantbrukare som sliter varje dag för en bättre miljö, samtidigt som vi visar hur man som konsument kan stötta bönder och göra en viktig insats för miljön och klimatet, säger Anita Falkenek, vd KRAV.

Saltå Kvarns produkter är ekologiska och KRAV-certifierarade och vi är med och sprider denna viktiga kampanj vidare.

Tillsammans kan vi förändra världen hektar för hektar!

Mer information finns här: KRAV – Hållbara val

I lördags den 6 oktober arrangerades VM i Grötkokning i Skottland för 25:e året i rad. Sverige ställde upp med sju tävlande varav tre juniorer och gick in för att krossa i årets uppsättning av Golden Spurtle – World Porridge Making Championship.

Calle Myrsell och Per Carlsson fick en delad förstaplats i den traditionella klassen och tog hem det gyllene priset och säkrade Sveriges plats på prispallen.

Domarna sa när de tillkännagjorda vinnarna att det var helt omöjligt att avgöra vilken av de två bidragen som var godast, därav den delade förstaplatsen. De båda kokade gröten på Saltå Kvarns Havrekross.

Världsmästarna Calle Myrsell och Per Carlsson

 

DELTAGARNA

Sveriges deltagare bestod av två tidigare världsmästare Per Carlsson och Ellinor Persson, årets aktuella svenska mästare Calle Myrsell samt Saga Rickmer och i juniorklassen tävlade Elsa Wester, Alva Wester och Alice Ljungberg.

De svenska deltagarna inför tävlingen

OM TÄVLINGEN

I den lilla Skotska höglandsbyn, Carrbridge startade man för 25 år sedan The Golden spurtle. Syftet med tävlingen då och även idag var att med gröten som verktyg skapa intresse för den lilla byn samtidigt som man såg att det fanns en möjlighet att göra fler människor medvetna om gröten dess hälsosamma fördelar. ”Alla hade deras egna sätt att koka gröt, kunde vi hitta den bästa?” sa Roger Reed som var initiativtagaren. Genom åren har intresset ökat, mycket tack vare gröttrenden, internet och spridningen i  sociala medier och i år tävlade 12 nationer om vem som kunde laga den bästa traditionella gröten med de tre ingredienserna, krossad havre, salt och vatten. Mästerskapet är uppdelad i två kategorier, traditionell klass och specialklass.

Dagen för tävlingen börjar med ett tåg ledd av säckblåsare med förra årets vinnare och de övriga deltagarna bakom. Sedan skålar man med en whiskey och tävlingen är igång. I årets tävling var det 28 deltagare och 6 st juniorer uppdelade i 5 olika ”heat” som det heter. Vinnaren från varje ”heat” går vidare till finalen. Alla tävlar i den traditionella klassen men kan kan välja om man vill delta i specialklassen som man då utför under samma ”heat” som den traditionella klassen.

I den traditionella klassen gäller det att koka gröt – endast med krossad havre, vatten och salt. Man har 30 minuter på sig. Havren ska vara obehandlad och det är inte tillåtet att använda havregryn. Det är tillåtet att blötlägga havren innan, men inte förkoka. Vinnaren utses efter smak, textur och färg.

specialklassen är det samma regler gällande havren men det är tillåtet att addera ingredienser. Enligt reglerna får inga av ingredienserna förkokas eller behandlas innan tävlingen. Vinnaren utses efter innovation och smak. I år fick Sverige tyvärr ingen vinst i specialklassen.

 

De svenska världsmästarna i sitt final-”heat”

 

Alla de svenska deltagarna kokar på Saltå Kvarns Havrekross

 

Världsmästarna när vinnarna offentliggjordes

 

Vinsten, The golden spurtle

 

SÅ HÄR KOKAR DU EN VINNARGRÖT:

Gröt på havrekross 2 portioner
Havrekross                           1 dl
Vatten                                  ca 4 dl
(Lite salt)

Blötlägg krossen i ca 8-12 timmar. Koka upp allt och låt småkoka i 20 min. Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund. Servera med mjölk och sylt.

Tips! Kyl ner den färdiga gröten och ta fram på morgonen och koka upp med 1 dl havregryn och 2 dl mjölk som en vanlig havregrynsgröt. Blir en god och lite krämigare variant. Se recept här: Gröt på Havrekross och havregryn

 

 

Den 6 oktober arrangeras VM i Grötkokning i Skottland för 25:e året i rad. Sverige ställer upp med sju tävlande varav tre juniorer, och planerar att krossa i årets uppsättning av Golden Spurtle – World Porridge Making Championship.

Sveriges deltagare består av två världsmästare Per Carlsson och Ellinor Persson, årets svenska mästare Calle Myrsell och Saga Rycker och i juniorklassen tävlar Elsa Wester, Alva Wester och Alice Ljungberg.

Deltagarna är utsedda dels efter SM i Grötkokning som gick av stapeln den 20 maj på Stenige vandrarhem samt att de regerande mästarna från VM 2017 är direktkvalificerade.

Mästerskapet är uppdelad i två kategorier, traditionell och specialklass. Sverige är regerande mästare i båda klasserna. Nytt för i år är att VM har lagt till en juniorklass.

I den traditionella klassen gäller det att koka gröt – endast med krossad havre, vatten och salt. Havren ska vara obehandlad och det är inte tillåtet att använda havregryn. Det är tillåtet att blötlägga havren innan, men inte förkoka. Vinnaren utses efter smak, textur och färg.

I specialklassen är det samma regler gällande havren men det är tillåtet att addera ingredienser. Enligt reglerna får inga av ingredienserna förkokas eller behandlas innan tävlingen. Vinnaren utses efter innovation och smak.

 

Sagas saffransgröt

Alla svenska deltagare har valt att använda Saltå Kvarns Havrekross vid tävlan.

Laguppställning Sverige

 

Förra årets världsmästare, specialklassen

Namn: Per Carlsson

Ålder: 68

Tävlingsrecept i SM? Är ju regerande världsmästare i specialklassen sedan VM 2017 då jag tävlade med en Gröt Caramel med flamberad havtorn och hjortron. Alltså fin krispig sötma kombinerad med syrliga bär. I år heter mitt bidrag till VM Sweet Swedish och innehåller bl a äkta kakao, kakaosmör, jordgubbar och en liten touch av havssalt.

Hur laddar du upp för VM? Tränar varje dag genom att servera frukost till våra gäster på Steninge vandrarhem – hittills i år har 2021 personer njutit av olika grötkreationer från Steninge vandrarhems grötbar.

Vad tror du om grötens framtid? Jag spår gröten en lysande framtid – det är gott, nyttigt & hälsosamt, billigt och du kan kombinera ingredienser till gröt i massor av varianter.

 

Förra årets världsmästare, traditionell klas

Namn: Ellinor Persson

Ålder: 53

Tävlingsrecept i SM? Var direktkvalificerad till VM i år som nuvarande Världsmästare i traditionell klass

Hur laddar du upp för VM? Tränar på timing i kokningen.

Vad tror du om grötens framtid? En självklar klassiker som kommer att hålla i sig lång tid framöver.

 

Årets vinnare i SM, traditionell klass

Namn: Calle Myrsell

Ålder: 60

Tävlingsrecept i SM?Tävlar endast i den traditionell klassen – Havrekross med endast salt och vatten, koncentrerar mig på att ta hem titeln i denna klass.

Hur laddar du upp för VM?

Genom att ha kokat gröt hela sommarsemestern och sensommaren till släkt och vänner som besökt mig samt genom att toppa formen med att koka gröt till 80 deltagare på internationell konferens i Österrike veckan före VM i Skottland. Känner mig beredd och härligt förväntansfylld.

Vad tror du om grötens framtid?Jag tror att gröt ligger helt rätt i tiden. Dels att det kommit många nya spännande varianter på sädesslag och smaker, dels att gröt i högsta grad kan klassas som ”fast slow food”. Mat som går lätt och snabbt att tillaga, och innehåller nyttiga långsamma kolhydrater. Jag märker i min omgivning har det blivit ”inne” att äta god gröt. Gröt har en ljus framtid.

 

Årets vinnare i SM, specialklassen

Namn: Saga Rickmer

Ålder: 26

Tävlingsrecept i VM: I traditionell klass, blir det Saltå Kvarns havrekross, Himalaya salt & vatten. I specialklassen inspireras jag av den gotländska saffranspannkakan och resultatet är en saffransgröt i ett moln av vilda bär, vaniljkräm och krossade mandlar, samt punschinlagda russin. Receptet hittar ni här: Sagas saffransgröt

Hur laddar du inför VM? Det går på rutin, 8h sömn kommer följas av morgonstretch med slev i hand. Jag har kommit på ett rörelsemönster som effektiviserar omrörning i grötkastrull, det kan liknas vid Tai chi. Jag övar varje dag. För mig är gröt en livsstil.

Vad tror du om grötens framtid? Grötens trendkurva har definitivt ett uppsving just nu, men dess potential och användningsområde är fortfarande grovt underskattade. Det finns mycket kvar att utforska.

 

Ungdomsklassen

Namn: Alva Wester

Ålder: 13 (14 i november)

Tävlingsrecept i SM?Havregryn kokat i grädde och kondenserad mjölk, tillsammans med vaniljpulver och citron. Det toppar jag med vispad grädde, lemoncurd, färska hallon, riven kokos, hackad vit choklad och färsk citronmeliss.

Hur laddar du upp för VM?Jag har förberett mig på så sätt att jag har övat hemma så att jag nu känner mig helt säker på hur jag ska göra. Jag har även lyssnat på skotsk musik och försökt att lära mig lite av språket.

Vad tror du om grötens framtid?Jag tror att gröten kommer utvecklas väldigt mycket. Om några år kommer den nog vara ett populärt alternativ på dessertmenyer. Alltså inte en vanlig klassisk gröt, utan då en mer utvecklad och spännande variant.

 

Namn: Elsa Wester

Ålder: 12

Tävlingsrecept i SM? Krispiga havrekakor doppade i choklad. Men jag kommer tävla med annat recept i VM.

Hur laddar du upp för VM? Planerar och övar på hur jag ska få min rätt så god som möjligt. Det handlar om detaljer.

Vad tror du om grötens framtid? Jag tror att gröten har bra framtid. Hälsa och kost är i fokus just nu. Gröt är en bra frukost som gör att du har bra energi och gott humör fram till lunch. Du får bättre resultat i skolan vilket leder till att du kan komma in på den gymnasieutbildning du vill. Det påverkar framtida utbildning, jobb, ekonomi och mycket mer.

 

Namn: Alice Ljungberg

Ålder: 14

Tävlingsrecept i SM? Ingredienser: Havregryn, vatten, vaniljglass. Garnering: färska hallon och blåbär, kokos, ätbara blommor och citronmeliss.

Tillagning: Häll i havregrynet med vatten och koka upp. När det kokat upp så lägg i vaniljglassen. Mängden vaniljglass tar du efter smak men gröten ska få en god smak av vanilj.

Efter det häller du upp i portionsglas och garnerar med att lägga på färska hallon och blåbär, kokos, ätbara blommor och dekorera med citronmeliss.

Hur laddar du upp för VM? Självklart övar jag på mitt recept. Finslipar för att få de rätta ingredienser och smaker.

Vad tror du om grötens framtid? Jag tror att fler människor har fått upp ögonen för gröt än för några år sedan. Jag tror också att inom några år så kommer fler äta mer gröt. Både att fler människor ser allt man kan göra med gröt, inte bara ”gegga” av havre och vatten utan med små medel kunna ändra smaken och utseendet så det passar till efterrätter på en fest eller en nyttig, billig och god frukost för en bra start på dagen.

 

 

Den svenska sommaren har varit rekordvarm och solig till mångas glädje. Men hur klarade skördarna av den långa torkan? Lisa Trolle som är kvarnchef och den som köper in spannmål till Saltå Kvarn svarar så här på frågan:

Till Saltå Kvarn har vi bara fått in hälften så mycket spannmål i år mot vad vi brukar få. Problemen började egentligen redan i höstas, då det regnade så mycket att bönderna inte hann så sina höstgrödor. Sen kom torkan i maj och den gjorde att den vall (gräs och klöver) som skulle bli foder till djuren inte växte som den skulle och istället gick spannmål, som var planerad att säljas, nu till foder. Dessutom är skördarna generellt lägre i år än vad de brukar vara. Värmen har framförallt påverkat skördenivåerna på grödor som sås på våren, som havre, korn och vårvete. Värst har det varit i södra och östra Sverige. Det spannmålslag som har drabbats värst är havre, där bristen är lika svår i hela Norden och norra Europa. Detta gör att vi i år har fått utöka vårt upptagningsområde och vi letar efter fler ekologiska odlare som vill leverera spannmål till oss. Och eftersom efterfrågan är stor och tillgången liten medför detta också en markant prisökning.