IMG_9483.jpgTänk att vi har julen att se fram emot när dagarna är som allra mörkast. Ljusen, dofterna, smakerna och familjen som värmer oss i vinterkylan. Låt julen få bli en tid för frid och avkoppling. Välj ut vad du ska bidra med till julbordet med omsorg och låt kärleken och glädjen vara med dig i köket!

IMG_9556.jpgSom små köttbullar ser de ut, men de här är faktiskt gjorda på sötmandel och helt vegetariska. Bullarna kokas först i buljong innan de steks gyllene i rikligt med smör. Se recept här.

Grönkålspaj.JPGEn härlig grönkålspaj med vita bönor och fetaost. Bakad som en smulpaj med ett täcke av quinoamjöl, parmesanost och pinjenötter. Kan det bli bättre? Se recept här.

010.JPGVårt italienska arborioris är toppen att koka risgrynsgröt på. Det är ju ett risottoris, så det innehåller mycket stärkelse vilket gör det riktigt klibbigt. Testa att koka din risgrynsgröt som en risotto, koka först enligt receptet med vatten, smör och salt. Tillsätt sedan mjölken under omrörning och låt den koka in. Fyll på med mer mjölk eftersom. Det tar en evig tid, det ska erkännas, men gott blir det! Se recept här.

IMG_9535.jpgFår du sedan gröt över är det väldigt gott att göra ris á la Malta. Egentligen är det inte svårare än att röra ner vispad grädde, florsocker och vaniljsocker i den kalla gröten. Det blir en underbar efterrätt! Se recept här.

IMG_9606Testa att göra din pepparkaksdeg på rismjöl och bovetemjöl i år!  Se recept här.

IMG_9500En saffransdoftande kaka med glasyr och torkad frukt gör sig fint på efterrättsbordet. Se recept här. För mer inspiration till julmat och julgodis, kolla in vår hemsida: Gott i juletid.

Nu startar vår pepparkakshustävling på Instagram. Vill du vara med och tävla med ditt pepparkakshus? Bygg ditt hus, fota och ladda upp på Instagram, tagga @saltakvarn och skriv #saltåpepparkakshus i texten för att vara med och tävla. Du måste ha en öppen profil för att vi ska kunna se ditt tävlingsbidrag. Saltå Kvarn väljer ut tre favoritbidrag där vinnaren sedan utses genom en omröstning på Instagram. Ditt tävlingsbidrag måste vara inne senast den 26 december 2019. Vinnaren får goda priser. Lycka till!

Detta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet. Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Pynta ditt hus som Barsja

 

 

Vinsten består av produkter från Saltå Kvarn och kommer att skickas ut under januari. Vi har tyvärr inte möjlighet att skicka vinster utanför Sverige.

Vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR- dataskyddsförordningen och sparar endast dina uppgifter i detta ändamål. Se mer här: Policy för skydd av personuppgifter

 

Nyttiga mellanmål för stora och små

Nu lanserar vi fler nya hälsosamma och ekologiska mellanmål – Rostade Kokoschips och två nya snacks i Softafamiljen – Softa Tranbär och Softa Rabarber. Alla nyheterna är fiberrika som ger bra mättnadskänsla och är helt utan tillsatser. 

Rostade Kokoschips har fått extra smak av kakao och är rostade till lagom krispighet. Förutom kakao är två av varianterna smaksatta med banan och kaffe. De innehåller få kolhydrater, mycket fibrer, och naturligt mättat fett – en optimal näringssammansättning för en hälsosam livsstil. Rostade Kokoschips kommer i lagom stor förpackning, att ta med i träningsväskan, eller som ett gott snack ”on the go”.

Kokoschips

Finns i tre smaker: Banan & Kakao » | Kaffe & Kakao » | Kakao »

Softa Rabarber och Softa Tranbär är ekologiska hela tranbär och syrliga rabarber som torkats på låg temperatur till perfekt konsistens. Mjuka och saftiga helt utan tillsatser! I sortimentet finns sedan tidigare Softa Jordgubbar och Softa Körsbär. Fiberrika mellanmål eller ett nyttigare alternativ till godis för hela familjen!

Välj eller mixa: Softa hela Tranbär » | Softa Rabarber »

IMG_0933

Läs den härliga skildring av vårt besök hos våra russinodlare i Turkiet:

Följ med till våra två leverantörer av torkad frukt. Under skörden av druvor fick vi en chans att se skördearbetet, träffa druvodlare och se hur russinen sorteras och packas.

IMG_1310

Saltå Kvarns ekologiska och KRAV-märkta russin odlas runt staden Izmir i västra Turkiet. Druvorna som ska bli russin är små kärnfria gröna druvor som växer i täta klasar. De är mycket goda att äta färska. Druvorna är söta och deras goda smak framhävs när vi äter dem solvarma direkt från vinrankan.

IMG_1308

Att torka druvor till russin är inget nytt påfund. Redan några årtusenden före år noll upptäckte människan att torkade vindruvor var ett bra livsmedel. Man tror att russin upptäcktes av en slump, att någon smakade på de torkade druvorna som blivit kvar på vinrankan.

IMG_1322

Skörden är ett hårt arbete. Först plockas druvklasarna från vinrankan. Sedan läggs druvklasarna på en presenning utomhus i solen för att torkas. Oftast ligger presenningen utbredd mellan fälten av vinstockar, för att förenkla skörden. Druvklasarna måste placeras på rätt sätt på presenningen, annars torkar inte druvorna ordentligt. I solen får sedan druvorna torka i mellan fem och tio dagar. När de är ordentligt torkade separeras russinen från stammen på druvklasen med hjälp av ett specialredskap som på långt håll ser ut som en gräsklippare. När russinen har trillat loss från stammen används en kratta för att kratta upp de lösa stammarna. Kvar blir grov-rensade russin som samlas ihop och läggs i plastbackar för vidare transport till tvättning och sortering.

IMG_0957

Odlarna som vi träffar berättar att skörden är dålig i år, ungefär 40 procent lägre än förra året. Orsakerna till den lägre skörden är att det var kallt under april månad. Sedan drabbades också vissa regioner av regn som ytterligare påverkade skörden negativt. Många som odlar druvor skördar sina egna druvor med hjälp av släkt och vänner. Andra hyr in hjälp från säsongsarbetare. Precis som i många andra länder är säsongsarbete vanligt i Turkiet vid skörd. Många säsongsarbetare i Turkiet kommer från Anatolien och reser runt fyra månader om året och arbetar med skörden av olika frukter och grönsaker. Hela familjen följer med och familjen bor i hus eller tält. I anslutning till tälten står portabla toaletter och familjerna odlar grönsaker till husbehov. Om familjen är kvar när skolan börjar får barnen, fram tills de ska åka hem igen, gå i den lokala skolan. Det är ett tufft liv, men genom fyra månaders arbete kan familjen få en bra försörjning för hela året.

IMG_0887

När russinen är torkade transporteras de till en anläggning där de tvättas och sedan sorteras i olika steg. Det är stjälkar som ska tas bort och eventuella stenar som ska sorteras bort. Sorteringen sker både med hjälp av olika maskiner, men även för hand.

I Sverige kallar vi ofta alla torkade vindruvor russin, men det finns flera olika sorters torkade vindruvor. De russin som Saltå Kvarn säljer är så kallade Sultanas eller Sultanrussin. En annan sorts russin är Thompsonrussin. Thompsonrussin kallar man i Turkiet rätt och slätt för – russin.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Vad är det för skillnad på Sultanrussin och Thompssonrussin? Det är samma sorts druva. De växer på samma plats. Det enda som skiljer dem åt är att innan man ska torkar Sultanrussin, så doppar man druvorna i en blandning av olivolja, vatten och kaliumkarbonat (pottaska). Doppingen gör att vaxet på druvorna blir lite tunnare och druvorna torkar fortare och får sin karaktäristiska färg och sötare smak. Om man inte doppar russinen utan låter dem torka direkt får man Thomsonrussin.

De är mörkare och har en annan smak än Sultanrussin. Jag har försökt att få veta mer om hur doppningen kom till, men jag inte hittat något bra vetenskapligt svar på min fråga. Min gissning är att man av en slump råkade doppa vindruvor i träaska och upptäckte vilken skillnad det blev. Och jag håller med – det är skillnad på russin och russin. Det gäller att plocka rätt russin ur kakan.

Saltå Kvarn lanserar Softa Jordgubbar och Softa Körsbär – en helt ny mellanmålsprodukt för kategorin torkad frukt. Det är hela bär, jordgubbar och körsbär med extra sötma från äppeljuice som torkats i ugn i låg temperatur till perfekt konsistens utan några extra tillsatser.
Att tillsätta torkad frukt och bär i kosten är både ett enkelt och gott sätt att få i sig antioxidanter, mineraler och vitaminer och samtidigt höja sitt näringsintag.
Produkterna passar bra som mellanmål, att blanda i müslin eller som topping till gröt eller smoothie. Perfekt att ha med i väskan på språng när blodsockret faller. Ett nyttigare alternativt till godis att njuta av med gott samvete.

Produkterna är Eko-märkta och odlade i Turkiet tillsammans med odlare från projektet Happy Village. Projektet är ett initiativ som hjälper och stöttar byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling och förbättra villkoren och levnadsstandarden för de som arbetar med odlingen och skörden. Happy Village startade 1991 och omfattar idag 140 byar där 12.000 helt har ställt om till ekologisk odling.

Påsarna innehåller 40 gram bär och kostar 22 kr.

Saltå Kvarn Softa jordgubbar
Saltå Kvarn Softa körsbär