71 procent av alla de produkter som Saltå Kvarns sålde 2017 odlades i Sverige. Övriga 29 procent kommer från 21 olika ursprungsländer där Turkiet och Italien står för de största andelarna. Oavsett var i världen Saltå Kvarns produkter har odlats är de alltid ekologiska.

Saltå Kvarn menar att HUR är viktigare än VAR. Med det menar vi att HUR något odlas är viktigare än VAR det odlas. Grunden för vårt ställningstagande är att Saltå Kvarn menar att odlingsmetoderna oftast ger mycket större avtryck på miljön än vad transporterna gör. Om transporterna sedan kan ske på ett så bra sätt som möjligt – företrädelsevis med båt – kan det berättiga en lång färdväg från odlare till ätare. Det är förmodligen så att bilresan till och från dagligvarubutiken ger ett större bidrag till klimatet än frakten från till exempel Sydamerika. Och om det finns en efterfrågan på en produkt skickar det signaler till odlare på närmare håll att satsa på denna gröda om det är möjligt. Att köpa ekologiska produkter från andra länder kan också hjälpa odlare i andra delar av världen att få avsättning för sina ekologiskt odlade produkter och kunna leva på det som deras jordbruk ger. Sedan finns det så klart andra fördelar att maten odlas nära de som ska äta den – man kan besöka gården, se odlingen och kanske träffa odlaren. På Saltå Kvarn tycker vi det är viktigt att man som konsument får kunskap om matens ursprung och kan göra sitt val redan i butiken. Därför märker vi våra produkter med ursprungsland.

När man handlar får man alltid ett kvitto, ett ekonomiskt kvitto. Vi tycker att det behövs fler kvitton, inte på vad man betalat utan över vilka positiva effekter som de hållbara val man gjort har bidragit till. Därför har vi tagit fram kvitton på vad Saltå Kvarns havre, råg och vete har bidragit med under 2017.

 

EKOKVITTO FÖR HAVRE
Ekologisk havre 1400 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 260 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 86 700 kg
Gårdar som ställts om 9,2 st
Omställd mark 912 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 66 g

 

EKOKVITTO FÖR RÅG
Ekologisk råg 700 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 240 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 31 800 kg
Gårdar som ställts om 4,3 st
Omställd mark 259 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 20 g

 

EKOKVITTO FÖR VETE
Ekologisk vete 4100 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 950 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 272 700 kg
Gårdar som ställts om 33 st
Omställd mark 1836 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 165 g

Mer positiva effekter av ekologisk odling och produktion hittar du här: KRAV

Ekokvittona är framtagna med hjälp av U&We.

 

Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Spannmål

Sommarens extrema torka har slagit hårt mot svenska bönder och kan få långtgående konsekvenser för hela livsmedelsbranschen. Runt om i landet har människor engagerat sig och gjort flera upprop för att hjälpa de drabbade.

Allt fler forskare menar att sommarens torka och andra extrema väder är tecken på växthuseffekten. En ny undersökning, genomförd på uppdrag av KRAV, visar också att många är oroliga för klimatet, och 9 av 10 konsumenter beskriver sig själva som klimatmedvetna. Läs mer om undersökningen här.

Nu vill KRAV, Sveriges mest välkända miljömärkning för mat, hjälpa fler att göra hållbara val – och lyfta fram de hjältar som varje dag tar steg för att minska sin miljö- och klimatpåverkan. Kampanjen kommer också berätta om att KRAV har speciella regler för klimatet, och att ekologisk odling även är ett medel för att öka mullhalten i marken, vilket innebär att mer koldioxid kan lagras in. Forskning visar också att den högre mullhalten liksom större biologisk mångfald ger en mer robust miljö som kan tåla klimatförändringar bättre.

– Det är viktigare än någonsin att göra hållbara miljö- och klimatval och vi hoppas att kampanjen kommer uppmuntra människor att välja KRAV-märkt mat. Vi vill lyfta de lantbrukare som sliter varje dag för en bättre miljö, samtidigt som vi visar hur man som konsument kan stötta bönder och göra en viktig insats för miljön och klimatet, säger Anita Falkenek, vd KRAV.

Saltå Kvarns produkter är ekologiska och KRAV-certifierarade och vi är med och sprider denna viktiga kampanj vidare.

Tillsammans kan vi förändra världen hektar för hektar!

Mer information finns här: KRAV – Hållbara val

I lördags den 6 oktober arrangerades VM i Grötkokning i Skottland för 25:e året i rad. Sverige ställde upp med sju tävlande varav tre juniorer och gick in för att krossa i årets uppsättning av Golden Spurtle – World Porridge Making Championship.

Calle Myrsell och Per Carlsson fick en delad förstaplats i den traditionella klassen och tog hem det gyllene priset och säkrade Sveriges plats på prispallen.

Domarna sa när de tillkännagjorda vinnarna att det var helt omöjligt att avgöra vilken av de två bidragen som var godast, därav den delade förstaplatsen. De båda kokade gröten på Saltå Kvarns Havrekross.

Världsmästarna Calle Myrsell och Per Carlsson

 

DELTAGARNA

Sveriges deltagare bestod av två tidigare världsmästare Per Carlsson och Ellinor Persson, årets aktuella svenska mästare Calle Myrsell samt Saga Rickmer och i juniorklassen tävlade Elsa Wester, Alva Wester och Alice Ljungberg.

De svenska deltagarna inför tävlingen

OM TÄVLINGEN

I den lilla Skotska höglandsbyn, Carrbridge startade man för 25 år sedan The Golden spurtle. Syftet med tävlingen då och även idag var att med gröten som verktyg skapa intresse för den lilla byn samtidigt som man såg att det fanns en möjlighet att göra fler människor medvetna om gröten dess hälsosamma fördelar. ”Alla hade deras egna sätt att koka gröt, kunde vi hitta den bästa?” sa Roger Reed som var initiativtagaren. Genom åren har intresset ökat, mycket tack vare gröttrenden, internet och spridningen i  sociala medier och i år tävlade 12 nationer om vem som kunde laga den bästa traditionella gröten med de tre ingredienserna, krossad havre, salt och vatten. Mästerskapet är uppdelad i två kategorier, traditionell klass och specialklass.

Dagen för tävlingen börjar med ett tåg ledd av säckblåsare med förra årets vinnare och de övriga deltagarna bakom. Sedan skålar man med en whiskey och tävlingen är igång. I årets tävling var det 28 deltagare och 6 st juniorer uppdelade i 5 olika ”heat” som det heter. Vinnaren från varje ”heat” går vidare till finalen. Alla tävlar i den traditionella klassen men kan kan välja om man vill delta i specialklassen som man då utför under samma ”heat” som den traditionella klassen.

I den traditionella klassen gäller det att koka gröt – endast med krossad havre, vatten och salt. Man har 30 minuter på sig. Havren ska vara obehandlad och det är inte tillåtet att använda havregryn. Det är tillåtet att blötlägga havren innan, men inte förkoka. Vinnaren utses efter smak, textur och färg.

specialklassen är det samma regler gällande havren men det är tillåtet att addera ingredienser. Enligt reglerna får inga av ingredienserna förkokas eller behandlas innan tävlingen. Vinnaren utses efter innovation och smak. I år fick Sverige tyvärr ingen vinst i specialklassen.

 

De svenska världsmästarna i sitt final-”heat”

 

Alla de svenska deltagarna kokar på Saltå Kvarns Havrekross

 

Världsmästarna när vinnarna offentliggjordes

 

Vinsten, The golden spurtle

 

SÅ HÄR KOKAR DU EN VINNARGRÖT:

Gröt på havrekross 2 portioner
Havrekross                           1 dl
Vatten                                  ca 4 dl
(Lite salt)

Blötlägg krossen i ca 8-12 timmar. Koka upp allt och låt småkoka i 20 min. Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna gröten stå och eftersvälla en stund. Servera med mjölk och sylt.

Tips! Kyl ner den färdiga gröten och ta fram på morgonen och koka upp med 1 dl havregryn och 2 dl mjölk som en vanlig havregrynsgröt. Blir en god och lite krämigare variant. Se recept här: Gröt på Havrekross och havregryn