Emelie Wikström stod på ett par skidor första gången redan som 1,5 åring. Kanske fastnade hon för det redan där och då. Nu är hon 28 år, tävlar i alpin skidåkning och har deltagit i bland annat världscuper och OS. Hon har tagit flera SM-medaljer och blev dessutom nyligen uttagen till VM-truppen i februari.

Vi fick kontakt med Emelie när vi uppmärksammade en bild på Instagram där hon bar på vår 10-kilos påse med havregryn. Hon berättade då att hon gillar våra havregryn och att hon alltid tar med sig dem när hon är ute och reser på sina skidtävlingar. 

 

Hur kommer det sig att du tar med våra havregryn när du reser på tävlingar?

emelie wikström

Det enkla svaret är för att jag älskar era havregryn. På touren kan jag tyvärr inte alltid koka gröten så då blir det en så kallad tourgröt. Då tar jag havregryn, kokande tevatten och blandar i en skål. Lägger på en tallrik som lock på skålen så att grynen får svälla medan jag plockar ihop resten av frukosten. Era havregryn binder sig bra även under denna tillagning vilket underlättar på touren. Men allra bäst är när jag får möjlighet att koka gröten i köket på hotellet.

 

Vad är det du gillar så mycket med gröt?

När jag var liten fick jag lära mig äta gröt i Lindvallen när vi var på läger, då var det klassisk gröt med lingonsylt eller äppelmos. Det var ingen hit till en början men jag lärde mig snabbt att äta och tycka om det. Jag älskar att gröt har blivit så mycket mer än den där klassiska gröten som många tänker att det är. Det finns oändligt många olika varianter att göra gröt på och det är egentligen bara fantasin som stoppar dig. Dessutom så står jag mig också mätt under lång tid på gröt så länge det är bra topping som mättar, den kombon är oslagbar.

 

Vilka är dina go-to recept när det kommer till gröt?

Hemma experimenterar jag mycket, där finns det alla valmöjligheter. Jag älskar att ha mycket tid till att laga gröten. Den bästa gröten görs med kärlek och inte på 5 min – även om den också blir god. Så första grejen är att ha tid. Jag försöker alltid att ha minst 3 toppings. Något krämigt, något krispigt och någon frukt eller bär. Ett exempel är havregrynsgröt med äppelkompott, rostade hasselnötter och en klick kokosyoghurt

 

Citrusgröt

Har du några andra favoritprodukter från Saltå Kvarn?

Om jag äter ris till en maträtt så använder jag bara svart eller rött ris så det går åt flitigt hemma. Även linsgryta är en favorit såhär års, indisk daal är jag till exempel svag för, där är era röda linser grymma. Att snacksa på soltorkade aprikoser är också en favvo!

 

Hur stor roll spelar ekologiskt och hur en vara producerats när du går och handlar?

Kort sagt så försöker jag i största möjliga mån köpa ekologiskt då det både känns bra för mig, miljön och naturen. Att gynna närområden känns också fint. Köpa grönsaker på en bondgård kan vara bland det bästa jag vet under sommaren. Jag försöker också odla en del själv vilket är lyx.

 

 

Jag har förstått att du även är intresserad av matlagning, har det alltid varit så?

Det har vuxit fram senaste åren. Under och efter gymnasiet testade jag många olika ”dieter”. Jag var mycket sjuk under gymnasiet och försökte med allt jag kunde, tillslut blev kosten ett sista försök. På den vägen tvingades jag bli mer öppen för all sorts mat och inte bara klassisk husmanskost som jag är uppvuxen på. Då blev jag även mer och mer intresserad och fick lära mig mer själv, hitta nya vägar. Nu äter jag dock nästan allt och är fortsatt frisk, undviker gluten men annars så har jag ett öppet sinne och älskar testa nya grejer. Att laga mat har verkligen blivit både en hobby och passion. Jag kan tycka att det är som terapi att stå i köket – samtidigt som det kan göra mig så frustrerad om det inte blir som jag tänkt mig! Mat är också känslor. Jag älskar att träffa nära och kära och njuta av maten och sällskapet tillsammans.

 

Hur äter du under träninssäsong vs tävlingssäsong?

semelgröt

Största skillnaden är att under sommaren är jag mer hemma och kan välja vad jag ska äta, då blir det mycket varierat. Grillat på sommaren är härligt. Fräscha matiga sallader. Mer kalla grötar om det är varmt väder. Smoothiebowls är en favorit på sommaren. Jag försöker vara noga med att få i mig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett.

När jag är iväg och tävlar bor vi alltid på hotell och då blir utbudet inte samma som hemma. Jag försöker alltid vara noga med att köpa eget mellanmål och prata med hotellet så jag får i mig det jag behöver. Roligt nog så äter jag alltid gröt mellan åken på en racedag. Bra med kolhydrater och det är något som jag vet att min mage mår bra av. Få ingredienser och lätt för magen. Då blir det alltid ”tourgröt” med en hackad banan och kanske lite fröer eller nötter för att ladda inför åk nr 2.

 

 

Ser du någon koppling mellan mat och prestation och på vilket sätt i så fall?

Absolut! Jag hade aldrig orkat träna 10 pass i veckan och flera timmar om dagen om jag inte stoppat i mig tillräckligt och rätt energi. Det är A & O som idrottare. Jag märker direkt om jag inte fått i mig bra käk under en tuff dag, då blir nästa dag lidande eftersom vi alltid ligger på gränsen

 

Nästa år är det OS, hur känns det? Hur tränar man inför ett OS?

Fantastiskt kul med OS! Det blir mitt tredje OS i karriären om jag kvalar in vilket jag verkligen hoppas. Just nu förbereder jag inget annorlunda än inför en vanlig säsong. Veckorna innan ett OS brukar vi ha ett så kallat Pre Camp där vi tränar och har väldigt bra förutsättningar, ibland egen kock osv vilket är lyx och verkligen optimerar träningen. Jag hoppas på en bra fys-sommar 2021, att jag håller mig skadefri och frisk. Jag är väldigt taggad på ett tredje OS.

 

Vill du också äta gröt som en alpin världsåkare? Klicka på grötbilderna så kommer du till respektive recept.

 

 

Vi gillar inte bara ekologisk och hållbar mat. Vi gillar också att återanvända våra förpackningar och papperspåsar. Här kommer lite linspiration kring hur du kan förvandla dina papperspåsar till fina juldekorationer eller kanske till och med till en julklapp.

juldekoration

De här fina stjärnorna kan du ha precis som de är, kanske på ett fint fat eller liggandes på en byrå. Du kan också göra fina julgranshängen av dem eller varför inte en girlang. Det som är så fint är att de ser avancerade ut, men är inte så svåra att göra. Bli inte skrämd av instruktionerna bara. Om du kollar på bilderna så ser du enkelt hur du ska göra.

Så här gör du:

1. Till varje stjärna behöver du två kvadrater. Rita upp två kvadrater på Julstjärnapappret du önskar använda dig av. Klipp ut kvadraterna och vik dem enligt bild, se siffra 1. Det vill säga, vik pappret på mitten, både lodrätt och vågrätt så att det blir som ett kors på pappret. Vik sedan även på diagonalen.

2. Nu ska du klippa i de lodrätta och vågrätt vecken (4 st). Klipp ungefär halvvägs in till mitten enligt bild, se siffra 2. Du klipper alltså inte i de diagonala vecken.

3. Nu ska det vikas enligt bild, se siffra 3. Du viker du in flärparna som skapats när du klippt så att de blir stjärnspetsar. När du är klar så har du 4 st stjärnspetsar.

4. Limma nu ihop de vikta kanterna genom att lägga dem lite omlott. Första stjärnan är nu klar. Gör nu en likadan stjärna, så du har två stycken.

5. Ta nu de två stjärnorna och limma ihop baksidorna mot varandra enligt bild, se siffra 5.

Nu har du en superfin stjärna!


tändsticksask-diy

Här kommer ett pyssel som även passar den mest opysslige. Det är enkelt att göra och passar dessutom utmärkt som en julklapp. Här kan du göra lite som du själv vill. Antingen kan du klippa ut hel bit från ett papper du tycker är fint och klistra direkt på asken. Eller så kan du göra som vi har gjort här och klippa ut delar från olika förpackningar och därefter klistrat fast dem på tändsticksasken som ett kollage.


glasburk med kak-ingredienserEn annan härlig julklapp att ge bort är denna glasburk fylld med ingredienserna till din favoritkaka. Superenkelt och en uppskattad julklapp.

Så här gör du:

1. Ta fram ditt favoritrecept på kaka, eller knäcke.

2. Fyll glasburken med ingredienserna i lager.

3. Sätt ett fint snöre eller lite granris runt locket tillsammans med en liten julhälsning (och receptet).

För att göra det extra enkelt har vi tagit fram ett recept som passar fint att ha i glasburken. Här hittar du recept till våra frökakor med choklad. Det är de kakorna du ser på bilden.

 

Hoppas du har fått lite inspiration kring vad du kan göra med tomma förpackningar och papperspåsar. Nu är det bara att fortsätta pyssla på när du ändå är igång.

Julstjärna-diy

Nu har vi släppt fler härliga nyheter, både inom snacks- och frukostkategorin. 

 

Krispiga Äpplen och Krispig Mango.

Här kommer fler godare och nyttigare snacks. Vår Krispiga Mango och Krispiga Äpplen är gjorda på 100% ekologisk frukt. De är fiberrika, utan tillsatser och utan tillsatt socker. Ett perfekt snack att äta ”on the go” för att hålla energin uppe.

De torkas på låg värme för att bevara den goda smaken och alla nyttigheter. Resultatet är krispiga bitar med intensiv smak av äpple respektive mango. Vår Krispiga Äpplen är dessutom rika på C-vitamin.

 

Aprikos & Dadelmüsli.

Nu blir frukosten en ännu skönare stund på dagen. Som ett tillskott till familjen med frukostprodukter kommer här en ekologisk Aprikos & Dadelmüsli. En 100% naturlig och fiberrik müsli med smak av solmogna aprikoser och dadlar.

Müslin är nyckelhålsmärkt, naturlig och fiberrik med solmogna aprikoser och dadlar, fullkornsflingor av svenskodlad spannmål samt krispiga cornflakes, pumpakärnor, russin och fikon.

Vår Aprikos & Dadelmüsli innehåller zink som bidrar till immunsystemets funktion. Den är också en källa till järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till syretransport i kroppen.

Aprikoserna som används i müslin är mörkare i färgen för att de inte är svavlade. Osvavlade aprikoser håller minst lika bra och fortsätter att utveckla smak och arom, så nyttigheterna och sötman har bevarats fint. Både den färska och torkade frukten är näringsrik och innehåller bland annat fiber och mineraler.

Müsli

Förändringar i jordbrukslandskapet och miljön har gjort det svårare för våra bin att leva och hitta naturliga boplatser. När du bygger ett hotell för bin och humlor hjälper du därför våra vänner med bostad. Det gynnar den biologiska mångfalden samtidigt som de kan fortsätta att pollinera.

Att bygga ett bihotell (där andra nyttoinsekter också kan tänkas trivas) är superenkelt, även för dig med tummen mitt i handen. Här är en liten guide kring hur du kan gå tillväga för att bygga ditt alldeles egna bihotell.

 

1. Börja med ramen. Har du en gammal trälåda du kan använda som bas, perfekt! Annars funkar det lika bra att spika ihop en egen låda med hjälp av ett par bräder.

 

2. Fyll lådans botten med gosig mossa. Psst, tänk på att du inte får plocka mossa från naturreservat och att du behöver markägarens tillstånd.

 

3. Sedan borrar du hål i ett vedträ (inte hela vägen igenom). Du kan också använda dig av avsågade bamburör eller annat material med hål i. Anpassa hålens storlek efter önskad hotellgäst.

Du kan därefter fylla på med kottar, blommor och gräs. Ta av det du hittar i naturen (plocka med omsorg). Kanske blir även nån annan nyttoinsekt sugen på flytta in här nu.

 

4. Ett superviktigt sista steg är att sätta ett hönsnät över hela lådan så att våra vänner skyddas från fåglar.

 

5. Sätt upp bihotellet på en solig vägg med skyddar mot regn och vind.

Tada. Nu är ditt bihotell klart och som tack för att du bygger hem till bin och humlor får du inte bara vänner för livet utan även fantastiska pollinatörer som ger dig en prunkade trädgård med mer frukt och grönt.

Tisdagen den 28e maj slog Saltå Kvarn officiellt upp portarna inför sommaren och lanserade ”Destination Saltå”, en vision om att stärka Saltå’s position som utflyktsmål och mötesplats för alla som vill njuta av biologisk mångfald, uppleva naturens smaker och lära om hur näringsrik mat och hållbarhet går hand i hand.

I det gamla kvarnområdet vid Järna söder om Södertälje, bredvid den karaktäristiska kvarnen vid E4:an, växer nu en välkomnande mötesplats fram – Destination Saltå – med fokus på hållbarhet och ekologi, vackert belägen vid Moraån.

“Vi inviger nu första etappen av totalt sex, som vi ska genomföra i steg under de kommande fem åren, berättar Jonas Regnér, vd för Saltå kvarn. Vi ska utveckla Saltå till en ännu populärare destination, där man kan njuta av biologisk mångfald och uppleva naturens smaker genom vårt bageri, butik, kvarn, mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten.”

I sommar kan man bland annat köpa enklare förtäring som kaffe, bakverk och smörgåsar i butiken, som tillfälligt ligger i det tidigare caféet, som kan avnjutas på verandan eller i gröngräset.

En spännande nyhet för i år är en ekologisk glass, som utvecklats av Henrik Cewert, känd från Järna Glass. Den är gjord på lokala råvaror från Järna Mejeri och de ekologiska kretsloppsgårdarna i trakten: Nibble, Skäve och Yttereneby. Glassen säljs i Henriks ”glass-truck”som kommer vara på plats på Saltå i stort sett hela sommaren.

En annan nyhet är ”Saltårullen”, ett ekologiskt bröd bakat på surdeg som ett traditionellt pitabröd, men har vidareutvecklats med nordiska spannmål som korn, dinkel och råg.

Visionen är att Saltå steg för steg fram till 2023 ska förädla området till en destination, som lockar besökare med bland annat växthus, där man kan fika året om – uppvärmt av havreskalen från Saltås havreskalspanna, Bondens marknad och mycket mer. Surdegskursverksamheten ska också utvecklas vidare till internationell klass. Saltåhar också påbörjat ett samarbete med Rosendals trädgårdar som bidragit med tips, råd och praktiskt till nya planteringar. Framåt vintern återinvigs den tidigare butikslokalen som i stunden renoveras.

Saltå välkomnar besökare; familjer, fikagäster, kunder såväl som proffsbagare eller intresserade som vill veta mer om Saltås principer: Alltid ekologiskt, viktigare HUR än VAR, Inga tillsatser och Rättvist.

Saltås historia och arv kommer fortsatt att vara en självklar del av miljön med berättelsen om varför man med fog kan kalla Saltåplatsen för ekologins vagga.

I bageriet från 1970, bakas fortsatt bakverk och bröd av Saltå Kvarns bagare. Här används enbart ekologiska råvaror samt mjöl som mals i Soderstenkvarnarna från 1920-talet.

“Här finns mycket att uppleva och vi hoppas på många besökare i sommar och alla ska känna sig varmt välkomna till nya Destination Saltå, avslutar Jonas.”