GRÖT SM

I lördags var det dags igen att kora Sveriges bästa grötkokare i Gröt-SM. För fjärde året i rad hölls tävlingen på vackra Steninge Vandrarhem vid Kattegatt. Det är grötentusiasterna Catarina Arvidsson och Per Karlsson som driver vandrarhemmet och som fått till ett svenskt mästerskap i grötkokning. Per själv har tävlat flera år, och förra året vann han och Ellinor Persson världsmästerskapen i Skottland!

 

Nytt i årets tävling var att två vinnare i ungdomsklassen får tävla i VM i Skottland, då de i samband med sitt 25-årsjubileum lägger till en ungdomsklass.

 

Tävlingen

Man tävlar i två olika klasser:
1. Traditionell klass – havregrynsgröt på Havrekross (eller pinhead oats som det heter i Skottland) , vatten och salt.
2. Specialklass – egenkomponerad gröt på Havrekross (pinhead oats) som del av matkompositionen.

Havrekrossen blötläggs över natten och tas med till tävlingen.

Grötkokarna får 30 minuter vardera på sig att koka, röra, och jobba på grötens presentation. Sedan förs skålarna till provsmakning av domarna som sitter i ett avsides rum, för att inte påverkas av yttre omständigheter i sitt bedömande.

Huvud-domare i årets tävling var dubbelt världsmästaren från 2010 Neal Robertson, Lova Brodin, ordförande i ”En kulinarisk resa genom Halland” samt styrelseledamot i ”Signerat Halland” och Daniel Ljungberg, verksamhetsledare på Hallands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna. I ungdomsklassen ersätta den lovande fotbollsspelaren och vinnaren av Halmias ungdomspris, Melker Petrelius, Daniel Ljungberg.

Årets vinnare!

Efter många timmars grötkokande och för juryns del många skedar gröt, blev årets vinnare klara!

Vinnare i båda klasserna för ungdomar (traditionell gröt och specialgröt blev Alva Wester som tävlade för andra gången.

Vinnare i seniorklassen traditionell gröt blev Calle Myrsell

Vinnare i seniorklassen specialgröt blev Saga Rickmer

De två regerande världsmästarna i grötkokning uppvisningskokade två sorters gröt men deltog inte i tävlingen – Ellinor Persson och Per Carlsson – men de kommer att representera Sverige i VM tillsammans med Saga, Calle och Alva.

Vi kommer publicera Sagas vinnarrecept under veckan:)

 

Pressmeddelande: 

Det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn inleder ett samarbete med Pyramidbageriet i Dala-Järna. Tillsammans har de tagit fram två olika sorters knäckebröd på Saltå Kvarns mjöl; rågknäcke och dinkelknäcke. Bröden bakas hantverksmässigt och gräddas i vedugn.

Pyramidbageriet är ett miljömedvetet och småskaligt företag som har lång erfarenhet av knäckebrödsbakning. Företagets grundare Emad Bayoumy är uppvuxen i en bagarfamilj i Egypten och den kunskap han har med sig därifrån förenas med det svenska traditionella knäckebrödsbakandet.

-Det här är ett samarbete av det slag som vi söker med våra leverantörer. Vi har tagit avstamp i gemensamma värderingar kring råvaror och med hjälp av det gedigna hantverkskunnande som finns på Pyramidbageriet har vi fått fram två sorters knäckebröd som lyfter fram vårt mjöl på bästa sätt, säger Sara Herza, kategorichef Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn maler mjölet till knäckebrödet i sin stenkvarn i Järna söder om Stockholm. Spannmålen köper de från svenska ekologiska kretsloppsodlare. De samarbetar med odlare i projektet Bondens verktygslåda, som går ut på att Saltå Kvarn betalar odlarna mer per kilo spannmål för varje miljöfrämjande åtgärd som görs på gården.

Till knäckebrödsbakningen i Dalarna levererar Saltå Kvarn ekologiskt fullkornsmjöl av råg och dinkel. I bageriet bakas knäckebrödet med stor omsorg och gräddas sedan i vedeldad ugn. Resultatet blir ett knaprigt och mustigt knäckebröd av högsta kvalitet.

Bröden är förpackade om 500 gram och de är nyckelhålsmärkta och KRAV-märkta. De finns till försäljning hos Coop och ICA samt i Saltå Kvarns butik i Järna.

Ett rent hel-vete

 

Häromveckan utsågs Saltå Kvarn till Sveriges andra mest hållbara livsmedelsvarumärke av 30 000 konsumenter i Sustainable Brand Index. Det är vi jätteglada för! Men det betyder också att det fortfarande finns några som missat vårt hårda arbete kring hållbarhet. Vi går nämligen alltid ett steg längre för att skapa helt ekologiska produkter med hög naturlig kvalitet – helt fritt från tillsatser.

Ta vårt ekologiska vete till exempel. Det är inte bara ett gott och smakrikt helt vete, utan är också odlat av svenska bönder med hänsyn till djur och natur på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Vetet ger alltså inte bara en god smak, utan bidrar till en positiv effekt på miljön. Det är, kort sagt, ett rent hel-vete.

 

Läs mer här om hur vi arbetar med våra odlare Saltå Kvarns verktygslåda för en bättre värld

Saltå Helt vete

Många konsumenter har blivit oroliga efter att de har läst Testfaktas analys som presenterades häromdagen där nio av elva analyserade brödsorter innehöll stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel i bröd och flingor

Stråförkortningsmedel är ett syntetiskt tillväxthormon som används på spannmålsodlingar för att stråna inte ska växa sig för höga. När åkrar gödslas med mycket kväve finns det risk att stråna blir för långa och riskerar då att fällas av vinden. Stråförkortningsmedel var tidigare endast tillåtet för råg men sedan 2012 är det godkänt även för vete, korn och havre. Detta har lett till att användningen har ökat kraftigt. Stråförkortningsmedel har i studier visat sig ge sämre hälsa för fiskar, fåglar och däggdjur. Det misstänks också försämra reproduktionen hos djur.

Stråförkortningsmedel, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är INTE tillåtna i ekologisk odling. Därför behöver du inte vara orolig om du väljer ett ekologiskt mjöl.

 

 

 

Mer information om stråförkortningsmedel

Naturskyddsföreningen – Oekologiska åkrar besprutas allt oftare

Från SLVs rapport om bekämpningsmedel 2016:

I kontrollen av råg under 2016 ingick 32 prov på svensk råg. Inget av proven innehöll bekämpningsmedel över gränsvärden men det hittades rester i totalt 47 procent av proven och i form av rester av stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel används för att förkorta stråets längd och på så sätt minska risken för uppkomst av liggsäd. Det vanligaste bekämpningsmedlet i svensk råg var stråförkortningsmedlet klorlekvat som påträffades i tretton prov (41 %). Det påträffades total trea olika ämnen vilka redovisas i tabell 14. I 53 procent av proven fanns inga rester alls.

 

 

Småländsk ostkaka från Holland. Chokladpudding utan choklad.
Vaniljdrömmar som framkallar mardrömmar och mums-mums som
smakar allt annat än mums. Var dag möts du av någon tillsats och
smaksättning i din mat. Osynliga för blotta ögat, fast omisskännliga för hälsan.

Vi på Saltå Kvarn tror på något annat. Vi tror på att skapa naturlig
och hälsosam mat, trots att vi ofta tvingas gå långa omvägar för
att nå dit. Att jobba aktivt för ökad biologisk mångfald, hållbart
jordbruk och minskat näringsutsläpp till vårt närmsta innanhav.
Vi tror att förändring sällan börjar på riksdagsnivå utan på frukostbord, fikabrickor och ugnsplåtar runtom i vårt avlånga land.
Och vår vision bakas in i allt ifrån risgryn och russin till bullar,
kakor och frallor.

Fast lika viktigt är att tydliggöra vad som faktiskt fattas i våra varor. Så som vår annons saknar bokstav nr. 5, saknar också baksidan av våra förpackningar samma bokstav följd av mystiska siffror och kryptiska tal. Stundtals ganska omständligt att undvika. Dock fullständigt möjligt. Och väl värt mödan.