Ät gröt, gör gott. Nu lanserar vi tre nya ekologiska grötblandningar för vardagsaktivister. Grötblandningarna är gjorda på spannmål från svenska gårdar och blandade med torkad frukt och frön. Råvarorna förädlas varsamt i kvarnen i Järna. Självklart gör gröten gott, inte bara för magen, utan för världen.

Två av Saltå Kvarns hjärteprojekt möts i de nya grötblandningarna. Det är spannmål från svenska ekologiska spannmålsodlare. Saltå Kvarn betalar odlarna extra för åtgärder som främjar den biologiska mångfalden, minskar övergödningen och reducerar bidraget till växthuseffekten. Från Turkiet kommer torkad frukt som aprikoser och fikon. Där stöttar Saltå Kvarn projektet Happy Village som hjälper hela byar att ställa om till ekologisk odling. Projektet går bland annat ut på att stötta bra boende för de gästarbetare som hjälper till vid skördarna.

De nya grötblandningarna kommer i tre olika smaker:
Dinkelgröt med soltorkade aprikoser & linfrön
Trekornsgröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrön
Råggröt med plommon, solroskärnor & fikon

Grötblandningarna är KRAV-märkta, nyckelhålsmärkta och kommer i Saltå Kvarns traditionella pappersförpackningar på 400 gram. Från och med vecka nio kommer de att finnas till försäljning i utvalda livsmdedelsbutiker, på matbutiker på nätet och såklart i vår egen butik i Järna.

Med de nya grötblandningar vill vi ge dig en möjlighet att enkelt få en ny och spännande smak utan att du ska behöva köpa alla ingredienser var för sig. Goda blandningar för en god sak, är vår utgångspunkt för dessa produkter.

Njut med gott samvete!

 

 

 

 

I Turkiet är de flesta odlingslotter små vilket ofta ställer till problem för den odlare som vill odla ekologiskt. Bekämpningsmedel från grannens odlingar blåser lätt över på de ekologiska grödorna som då inte längre kan säljas ekologiskt. Happy Village är ett projekt som startades av Mehmet Ali Isik då han försökte övertala en hel by att ställa om till ekologisk odling för att undvika kontamineringen. Mehmet ägde ett företag som handlade med torkad frukt och hade under många år sett hur kemikalieanvändningen utarmat de turkiska jordarna. Mehmet var övertygad om att byn skulle få det bättre genom omställningen till ekologiskt och projektet fick namnet Happy Village. Idag finns det 140 Happy Village-byar och 3 000 odlare är med i projektet. Tillsammans odlar man ekologiskt på 12 000 hektar.

Happy Villages agronomer erbjuder kostnadsfri rådgivning och hjälper odlarna att få tillgång till de verktyg och den kunskap de behöver för att kunna odla ekologiskt. Men odlarna är ändå inte bundna att sälja sin frukt just till Mehmets företag.

Utöver rådgivning hjälper Happy Village till på andra sätt för att göra livet bättre för de turkiska odlarna och deras medarbetare. I skördetid kommer många säsongsarbetare till odlingarna. Tidigare var det vanligt att dessa sov tillsammans med sina familjer i tält eller under uppspända presenningar. Happy Village har hjälpt till att bygga hus där dessa familjer kan bo under skördetiden. Husen är utrustade med kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och möjlighet till köksträdgårdsland. I vissa större byar finns även läkare och lärare till förfogande.

Vid fikonodlingarna i bergsbyn Bekirler fanns tidigare ingen tillgång till färskt vatten. Varje dag fick kvinnorna vandra långt ner i dalen för att hämta vatten. Happy Village har här hjälpt till att borra en brunn och att anlägga ett vattenmagasin.

Den vanligaste grödan som odlas inom Happy Village är druvor, som sedan torkas till russin. Saltå Kvarn köper förutom russin även aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter härifrån.

 

Russin, fikon och aprikoser från Saltå Kvarns odlare i Turkiet har länge funnits i hyllorna i dagligvaruhandeln. Nu får produkterna nya smarta förpackningar som enkelt går att återförsluta vilket gynnar hållbarheten på frukten. Samtidigt vill företaget lyfta fram sitt arbete med projektet Happy Village, som bidragit till att hela byar i Turkiet ställt om till ekologisk odling.

Inom projektet Happy Village i Turkiet får odlarna råd och stöd för att kunna odla ekologiskt. Projektet startade då man upplevde att det var problematiskt att odla ekologiskt om inte alla grannarna också gjorde det. Bekämpningsmedel blåste lätt över från intilliggande åkrar och ekologiska odlingar blev förstörda. Därför hjälper

Happy Village till så att odlare i en hel by kan ställa om till ekologisk odling.

Projektet Happy Village bidrar även till att levnadsstandard och arbetsförhållanden förbättras. Vid russinskörden kommer många säsongsarbetare och hjälper till vid odlingarna. Tidigare bodde dessa tillsammans med sina familjer i enkla tält av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och köksträdgård.

I bergsbyn Bekirler odlas fikon. Här fick kvinnorna tidigare gå långt varje dag för att hämta vatten. Happy Village bistod här med att borra en brunn samt att bygga ett vattenmagasin.

Saltå Kvarn som är engagerade i Happy Village har genom sina inköp av torkad frukt från Turkiet bidragit till att 3 000 odlare i 140 byar på totalt 12 000 hektar har ställt om till ekologisk odling.

• Saltå Russin 250 g 

• Saltå Fikon 200 g

• Saltå Aprikoser 200 g

Alla tre produkterna är KRAV-märkta och finns till försäljning hos ICA, Axfood, Bergendahls och Coop samt i Saltå Kvarns egen butik i Järna. Rekommenderat pris: russin 22 kr, fikon 32 kr och aprikoser 29 kr.

Läs mer om Happy Village här: Mer än bara ekologiskt

Läs mer om Saltå Kvarns torkade frukt här: Ekologisk torkad frukt

 

Klassiskt julbord i all ära men visst är det trevligt att fylla på med lite mera vegetariska rätter? Här har vi samlat våra bästa förslag för en grön och skön jul. Överst hittar du vår bönlimpa, en härlig anrättning fullproppad med bönor, linser, grönsaker och svamp. Den hålls ihop av havregryn och solroskärnor. Till bönlimpan är det gott att bjuda på lingon och en varm sås som vi kallar gravy. Receptet hittar du här: Bönlimpa

En hummus är ett gott och mättande tillbehör som passar till det mesta. Här har vi haft kokta rödbetor i och fått till en fantastisk rosa färg. Recept: Hummus på rödbetor och vita bönor

Grönkålssallad är både vackert och smakfullt. Här har vi inspirerats av Caesarsallad men gjort en vegetarisk variant på dressingen med citron, olivolja, solroskärnor, vitlök och dijonsenap. Salladen toppas med vita bönor och lingon. Här hittar du receptet: Caesarsallad på grönkål

 

Hemgjord fudge på rostade hasselnötter är både sött och gott trots att det bara är hasselnötter, russin, vanilj och kakao i. Försvinnande goda faktiskt! Recept: Hasselnötsfudge

 

 

 

I Saltå Kvarns podcast Laga en bättre värld intervjuar Johan Ununger författaren Jana Fröberg. Jana har tillsammans med sin syster skrivit boken GRÖT – en fantastisk historia.

Samtalet handlar mycket om gröt. Allt från dess ursprung i Mesopotamien där man samlade gräs och stärkelserika rötter och kokade ihop till gröt, över till Skottland där VM i grötkokning arrangeras och där man är mycket stolt över sin havregröt, tillbaka till Romarriket och en vegetarisk gröt med både hjärna och kött i. Jana berättar också om hur grötintresset började hos morföräldrarna i Finland där hon och hennes syster blev bjudna på potatisgröt, mosad potatis redd med rågmjöl som åts med lingonsylt.

Lyssna på avsnittet här:
Gröt – en fantastisk historia med Jana Fröberg – avsnitt 2 i podden Laga en bättre värld

 

Jana berättar i podden om syrad gröt, som görs på samma sätt som surdeg. Väldigt spännande! Du hittar receptet på gröten här: Recept syrad gröt

 

I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.