Russin, fikon och aprikoser från Saltå Kvarns odlare i Turkiet har länge funnits i hyllorna i dagligvaruhandeln. Nu får produkterna nya smarta förpackningar som enkelt går att återförsluta vilket gynnar hållbarheten på frukten. Samtidigt vill företaget lyfta fram sitt arbete med projektet Happy Village, som bidragit till att hela byar i Turkiet ställt om till ekologisk odling.

Inom projektet Happy Village i Turkiet får odlarna råd och stöd för att kunna odla ekologiskt. Projektet startade då man upplevde att det var problematiskt att odla ekologiskt om inte alla grannarna också gjorde det. Bekämpningsmedel blåste lätt över från intilliggande åkrar och ekologiska odlingar blev förstörda. Därför hjälper

Happy Village till så att odlare i en hel by kan ställa om till ekologisk odling.

Projektet Happy Village bidrar även till att levnadsstandard och arbetsförhållanden förbättras. Vid russinskörden kommer många säsongsarbetare och hjälper till vid odlingarna. Tidigare bodde dessa tillsammans med sina familjer i enkla tält av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och köksträdgård.

I bergsbyn Bekirler odlas fikon. Här fick kvinnorna tidigare gå långt varje dag för att hämta vatten. Happy Village bistod här med att borra en brunn samt att bygga ett vattenmagasin.

Saltå Kvarn som är engagerade i Happy Village har genom sina inköp av torkad frukt från Turkiet bidragit till att 3 000 odlare i 140 byar på totalt 12 000 hektar har ställt om till ekologisk odling.

• Saltå Russin 250 g 

• Saltå Fikon 200 g

• Saltå Aprikoser 200 g

Alla tre produkterna är KRAV-märkta och finns till försäljning hos ICA, Axfood, Bergendahls och Coop samt i Saltå Kvarns egen butik i Järna. Rekommenderat pris: russin 22 kr, fikon 32 kr och aprikoser 29 kr.

Läs mer om Happy Village här: Mer än bara ekologiskt

Läs mer om Saltå Kvarns torkade frukt här: Ekologisk torkad frukt

 

Klassiskt julbord i all ära men visst är det trevligt att fylla på med lite mera vegetariska rätter? Här har vi samlat våra bästa förslag för en grön och skön jul. Överst hittar du vår bönlimpa, en härlig anrättning fullproppad med bönor, linser, grönsaker och svamp. Den hålls ihop av havregryn och solroskärnor. Till bönlimpan är det gott att bjuda på lingon och en varm sås som vi kallar gravy. Receptet hittar du här: Bönlimpa

En hummus är ett gott och mättande tillbehör som passar till det mesta. Här har vi haft kokta rödbetor i och fått till en fantastisk rosa färg. Recept: Hummus på rödbetor och vita bönor

Grönkålssallad är både vackert och smakfullt. Här har vi inspirerats av Caesarsallad men gjort en vegetarisk variant på dressingen med citron, olivolja, solroskärnor, vitlök och dijonsenap. Salladen toppas med vita bönor och lingon. Här hittar du receptet: Caesarsallad på grönkål

 

Hemgjord fudge på rostade hasselnötter är både sött och gott trots att det bara är hasselnötter, russin, vanilj och kakao i. Försvinnande goda faktiskt! Recept: Hasselnötsfudge

 

 

 

I Saltå Kvarns podcast Laga en bättre värld intervjuar Johan Ununger författaren Jana Fröberg. Jana har tillsammans med sin syster skrivit boken GRÖT – en fantastisk historia.

Samtalet handlar mycket om gröt. Allt från dess ursprung i Mesopotamien där man samlade gräs och stärkelserika rötter och kokade ihop till gröt, över till Skottland där VM i grötkokning arrangeras och där man är mycket stolt över sin havregröt, tillbaka till Romarriket och en vegetarisk gröt med både hjärna och kött i. Jana berättar också om hur grötintresset började hos morföräldrarna i Finland där hon och hennes syster blev bjudna på potatisgröt, mosad potatis redd med rågmjöl som åts med lingonsylt.

Lyssna på avsnittet här:
Gröt – en fantastisk historia med Jana Fröberg – avsnitt 2 i podden Laga en bättre värld

 

Jana berättar i podden om syrad gröt, som görs på samma sätt som surdeg. Väldigt spännande! Du hittar receptet på gröten här: Recept syrad gröt

 

I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

 

I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

 

Först ut är ett samtal med Lisen Sundgren. Lisen är herbalist och expert på vilda ätliga växter. Hon berättar att stenåldersmänniskan åt en mer varierad kost än vad vi gör idag och att om vi lär oss att äta några vilda växter per säsong får vi automatiskt en mer varierad kost. Dessutom delar hon med sig av ett recept på en vild hummus, som kryddas med svinmålla, nässlor eller granskott.

Lyssna här: Vilda växter med Lisen Sundgren – avsnitt 1 i podden Laga en bättre värld

 

Lisens vilda hummus med Svinmålla
6-8 personer

Hummus är en kikärtsöra som är god att servera på bröd, till grönsaksrätter eller som en god röra på en buffé. Variera den med säsongens vilda växter så får den en extra knorr. Det går bra att använda konserverade kikärtor likaväl som att koka själv. Finns det ingen svinmålla kan man ta nässlor, röllikablad, granskott eller kirskål.

2 burkar Saltå Kikärtor eller motsvarande mängd hemkokade (6 dl)
4 msk tahini (sesampasta) 
2 nävar svinmålla 
1/2 citron (saften)
salt
1 dl vatten
½ dl olivolja eller rapsolja
 
Lägg kikärtor, tahini, svinmålla, citronsaft och en nypa salt i mixer och mixa till en slät, krämig konsistens. Tillsätt olja och vatten, mixa kort och lägg upp hummusen i en skål. Toppa med hackat grönt, t ex svinmålla eller kirskål. Låt gärna stå ett par timmar innan servering så smakerna får utvecklas. Ringla på lite extra olja. 
 

 

 

 

 

Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.

Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.

-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.

Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.

Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete

blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.

Ölandsvetemjöl siktat

Ölandsvetemjöl fullkorn

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld