Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village. Saltå Kvarn satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom direkt ekonomiskt bidrag och genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn.

Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar för barn. Askarna innehåller sultanrussin som odlas ekologiskt utan kemiska bekämpningsmedel. Druvorna får soltorka för att göra dem extra söta och aromatiska och russinen svavelbehandlas inte, vilket annars är vanligt i russinproduktion.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

Saltå Kvarns Russin minipack är förpackade i pappersförpackningar om 6×14 g. De kostar ca 15 kr och finns till försäljning i alla Sveriges Coop-butiker, vissa utvalda ICA-butiker och i Saltå Kvarns egna butiker.

5017-Russin-mini-6X14g-justerad

För mer information:

Sara Herza. kategoriansvarig för torkad frukt och snacks, 08-551 508 16,

sara.herza@saltakvarn.se

Jennifer Key, pressansvarig 070-551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

kornfrallor_lr

Kornet är troligtvis en av våra äldsta kulturväxter och var fram till medeltiden vårt viktigaste spannmål här i Sverige. Det är ett tåligt sädesslag som vid gynnsamma förhållanden kan odlas ända uppe vid polcirkeln. Idag har kornet en ganska blygsam plats i vår kosthållning men efter nya rön på spannmålets fantastiska hälsofördelar efterfrågas det mer och mer.

Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att helt korn ger både goda och snabba effekter på hälsan. De har sett att ett intag av korn kan reglera blodsockret och på så sätt minska risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Man såg också en ökning av viktiga tarmhormoner som reglerar ämnesomsättningen och leder till minskad aptit. Läs mer här: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn

 

korn-23.jpg

 

Helt korn blötläggs över natten och kokas sedan i ungefär en timme. Det kan sen användas som ris eller som bas i en matig sallad. Här har vi gjort som en risotto på korn med roquefortost, bakade päron och rostade valnötter. Mycket krämigt och gott!  RECEPT KORNRISOTTO

Det är också väldigt gott att använda helt korn i brödbaket. Överst i inlägget ser du en bild på kornfrallor, ett surdegsbröd som vår bagarmästare Manfred Enoksson har tagit fram. Han kallar förresten korn för det nordiska guldet. Här finns hans recept: RECEPT KORNFRALLOR

Saltå Kvarns hela korn kommer från svenska ekologiska odlare. Det skalas och packas i vår kvarn i Järna. Kornet finns till försäljning i vår egen butik, hos Mathem, Mat.se samt i Coops butiker och kostar ca 19 kr för 700 gram. SALTÅ HELT KORN

salta-kvarn_appel-kanelmusli-10-g-2

Saltå Kvarn packar nu sin omtyckta ekologiska äpple & kanelmüsli i små portionsförpackningar lämpliga för resan, skolutflykten eller hotellets frukostbuffé. Müslin som har en bas av honungsrostade havregryn kommer även att finnas med i SJ:s tågfrukostar.

Äpple & kanelmüsli tillverkas hantverksmässigt av svenskt ekologiskt spannmål i kvarnen på Saltå i Järna. Förutom honungsrostade havregryn innehåller müslin råg och korn, torkat äpple, russin, dadlar och cornflakes.

-Äpple & kanelmüsli är vårt senaste tillskott i kvarnen och är ett fint prov på vårt hantverksmässiga arbete. Havregrynen valsas av mjölnarna i kvarnen och rostas sen av bagarna i bageriet. Nu hoppas vi att fler ska få upp ögonen för produkten genom att packa den i mindre förpackningar som vi lättare kan sprida ut som smakprov, säger Lena Borg, kategorichef frukost på Saltå Kvarn.

Saltå äpple & kanelmüsli väger 10 g och finns till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker till en kostnad av 5 kr. Produkten finns också i konsumentförpackning på 650 g.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn på 08-551 08 29 eller jennifer.key@saltakvarn.se.

Chiagröt_1

Pressmeddelande 2016-08-26
Saltå Kvarn lanserar ekologiska chiafrön som passar bra till gröt, smoothie, müsli och bakning. Chia är ett litet frö med högt innehåll av fleromättat fett och omega 3-fettsyror.De är också en källa till protein och rika på fiber. Dessutom innehåller fröna rikligt med järn, zink, magnesium och kalcium.

Chiafrön används främst till gröt, müsli och smoothie. Fröna har en förmåga att bilda gelé i kontakt med vatten vilket gör att det är användbart till olika bakverk och puddingar. Smaken är neutral och Saltå Kvarns chiafrön har inte upphettats.

Saltå Kvarns chiafrön kommer från små ekologiska familjejordbruk i Bolivia och Paraguay. Produkten är noga utvald baserat på värderingar och kvalitet.
-Det känns roligt att lansera denna produkt då den har varit så efterfrågad av våra kunder under en lång tid. Den passar perfekt tillsammans med våra övriga frukostprodukter och är ett bra tillskott till vårt frösortiment, säger Lena Borg, kategorichef frukost på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarns chiafrön kommer vid lanseringen att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker samt i några utvalda externa butiker. Produkten är KRAV-certifierad och säljs i en återförslutningsbar förpackning om 250 gram, priset är ca 50 kr.

Frukosttips: Blanda 1 msk chiafrön, 1 dl valfri Saltåmüsli och 1 dl mjölk. Ställ kallt i minst 2 timmar. Toppa med färska bär. Chiagröt

För mer information kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 08 551 508 29 eller jennifer.key@saltakvarn.se.

 

 

Jag har tidigare skrivit om min hjärtefråga att minska matsvinnet, läs detta blogginlägg här: Tips för att slänga mindre mat. I denna delen vill jag ge dig recepttips som hjälper dig att ta hand om dina överblivna matrester.

– Gör egen buljong: Spara potatisskal, lökskal, morotsskal och diverse kärnor i en stor kastrull i kylskåpet. I slutet av veckan kokar du resterna som då förvandlas till en koncentrerad bulkong. Frys i isbitar och använd när det behövs.

– Använd gammal mjölk, grädde och yogurt till att göra egen ost. Oftast säljer butikerna mjölk med sista bäst-före-datum för halva priset och då är det perfekt att göra ost. Paneer är en indisk ost som är enkelt att göra hemma. Värm 3 liter mjölk tills det börjar koka, tillsätt 0,5 dl ättika och rör med en sked tills osten stelnar. Sila genom en silduk i 20 minuter. Linda in osten i silduken och lägg en skärbräda med en tung vikt ovanpå. Låt stå i en timme. Håller sig i kylskåp ca 2-3 dagar men kan med fördel frysas in i portionsbitar för längre hållbarhet. Skär osten i bitar och lägg dem i grytor. Eller stek ostbitarna i smör eller olja och toppa en sallad med dem.

– Gör egen ghee! Man kan hitta smör för ett lägre pris om det är kort datum. Man kan frysa in det i mindre bitar eller långkoka det till ghee, som man kan förvara svalt i alla fall i många månader. Gör så här: Smält smöret i en kastrull på så låg värme som möjligt, det tar runt 20 minuter. Sjud på låg värme i en timme utan att röra i smöret, fortfarande på så låg värme som möjligt. Skumma av och låt svalna i en kvart. Häll därefter försiktigt upp i en glasburk (genom ett kaffefilter) så att bottenslammet inte kommer med. Används till matlagning.

Milkbread

– Använd gammalt bröd för att göra bread pudding, fattiga riddare eller krutonger till sallader. Panzanella är en italiansk sallad gjord på gammalt bröd som är en perfekt mätande rätt. Recept på fattiga riddare hittar du här.

– Har du grönsaker som inte kommer att användas kan du fermentera för att förvara längre. Fermenterade grönsaker som surkål och kimchi har höga halter vitamin C men hjälper även kroppen att absorbera näringsämnen från maten.

– Har du gröt över? Testa detta recept Grötmuffins eller släng med gröten i ditt brödbak.

Vad gör du med dina rester?

/Divya Jagasia