Kicki, som jobbar med personal- och lönefrågor på Saltå Kvarn har en favoritgröt som hon blev bjuden på i Norrland en gång. Efter det är den här gröten ett måste för henne varje morgon. Hon kallar den Pajalagröt och den blir härligt söt av torkade plommon, aprikoser och russin.

Pajalagröt

Pajalagröt 4 portioner

Linfrö, hela 0,5 dl
Aprikoser 0,5 dl
Plommon 0,5 dl
Russin 0,5 dl
Vatten 7 dl
Havrekli 1 dl
Havregryn 2 dl
Salt

Blötlägg linfrö, hackade plommon, hackade aprikoser och russin i vattnet. Låt det stå några timmar eller över natten.

Tillsätt sedan havrekli och havregryn och låt koka några minuter. Salta om du vill. Jättegott med lite lingonsylt och mjölk!

Jennifer

Söta och kladdiga är de här oemotståndliga små bollarna, perfekta som nyttigt godis när sötsuget sätter in!

Aprikosbollar

Aprikoser 2 dl
Vatten 2 dl
Rostade Hasselnötter 4 dl
Olivolja Mandarine 2 msk
Honung 2 msk
Sesamfrö skalat 2 dl

Blötlägg aprikoserna i vattnet i några timmar. Mixa hasselnötterna och olivoljan till en grovkorning smet med en stavmixer. Fiska upp aprikoserna ur vattnet och tillsätt dem tillsammans med honungen till nötblandningen. Fortsätt att mixa och späd eventuellt med blötläggningsvattnet till mjukare konsistens. Forma fina bollar och rulla dem i sesamfrön. Förvaras i kylskåp.

Jennifer