Torkade fikon, russin, aprikoser, mullbär och plommon är visserligen supergoda att äta precis som de är. Och ibland petar vi ner några russin i bullarna, aprikoser i smoothien eller plommon i steken. Men det finns så många fler smarta sätt att använda torkad frukt! Frukten innehåller dessutom gott om fiber och olika mineraler och vitaminer så vi har allt att vinna på att försöka få med dem i matlagningen och bakningen lite mer.

 

Här är några av mina bästa torkade frukttips:

 

  • Torkad frukt är ypperligt som mellanmål, särskild när man vill ha något sött.

  • Torkad frukt i kakbaket – mixa frukten med vatten till en pasta som du kan använda istället för vitt socker när du bakar. Smaken blir djupare och bakverket nyttigare. Prova mannagrynskakorna här ovanför eller havrebollarna nedan.

Recept havrebollar

Recept Mannagrynskakor

 

 

  • Torkad frukt i matlagning – finhackade aprikoser smälter i en kokande gryta och ger en perfekt sötma. Jag har alltid en pasta gjord på russin och aprikoser i kylskåpet!

  • Istället för ketchup! Har ni provat min dijon- & aprikosdip? Den innehåller bara aprikoser och dijonsenap. Mycket bättre än vanilg ketchup eftersom aprikoser bidrar med fina mineraler och har en angenäm sötsur smak som passar bra till allt.

Recept Hirsnuggets med aprikos & dijondip

 

En fördel med att använda torkad frukt istället för vitt socker i matlagning och bakning är att du faktiskt tillsätter extra smak, inte bara sötma. Bakverk och grytor får en djupare och rikare smak. Det är smart att blötlägga frukten en stund innan du ska använda den. Då blir den lättare att mixa och smälter också fortare om du har den i varm mat.

Saltå Kvarns torkade frukt

 

/Divya

 

 

I Turkiet är de flesta odlingslotter små vilket ofta ställer till problem för den odlare som vill odla ekologiskt. Bekämpningsmedel från grannens odlingar blåser lätt över på de ekologiska grödorna som då inte längre kan säljas ekologiskt. Happy Village är ett projekt som startades av Mehmet Ali Isik då han försökte övertala en hel by att ställa om till ekologisk odling för att undvika kontamineringen. Mehmet ägde ett företag som handlade med torkad frukt och hade under många år sett hur kemikalieanvändningen utarmat de turkiska jordarna. Mehmet var övertygad om att byn skulle få det bättre genom omställningen till ekologiskt och projektet fick namnet Happy Village. Idag finns det 140 Happy Village-byar och 3 000 odlare är med i projektet. Tillsammans odlar man ekologiskt på 12 000 hektar.

Happy Villages agronomer erbjuder kostnadsfri rådgivning och hjälper odlarna att få tillgång till de verktyg och den kunskap de behöver för att kunna odla ekologiskt. Men odlarna är ändå inte bundna att sälja sin frukt just till Mehmets företag.

Utöver rådgivning hjälper Happy Village till på andra sätt för att göra livet bättre för de turkiska odlarna och deras medarbetare. I skördetid kommer många säsongsarbetare till odlingarna. Tidigare var det vanligt att dessa sov tillsammans med sina familjer i tält eller under uppspända presenningar. Happy Village har hjälpt till att bygga hus där dessa familjer kan bo under skördetiden. Husen är utrustade med kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och möjlighet till köksträdgårdsland. I vissa större byar finns även läkare och lärare till förfogande.

Vid fikonodlingarna i bergsbyn Bekirler fanns tidigare ingen tillgång till färskt vatten. Varje dag fick kvinnorna vandra långt ner i dalen för att hämta vatten. Happy Village har här hjälpt till att borra en brunn och att anlägga ett vattenmagasin.

Den vanligaste grödan som odlas inom Happy Village är druvor, som sedan torkas till russin. Saltå Kvarn köper förutom russin även aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter härifrån.

 

Russin, fikon och aprikoser från Saltå Kvarns odlare i Turkiet har länge funnits i hyllorna i dagligvaruhandeln. Nu får produkterna nya smarta förpackningar som enkelt går att återförsluta vilket gynnar hållbarheten på frukten. Samtidigt vill företaget lyfta fram sitt arbete med projektet Happy Village, som bidragit till att hela byar i Turkiet ställt om till ekologisk odling.

Inom projektet Happy Village i Turkiet får odlarna råd och stöd för att kunna odla ekologiskt. Projektet startade då man upplevde att det var problematiskt att odla ekologiskt om inte alla grannarna också gjorde det. Bekämpningsmedel blåste lätt över från intilliggande åkrar och ekologiska odlingar blev förstörda. Därför hjälper

Happy Village till så att odlare i en hel by kan ställa om till ekologisk odling.

Projektet Happy Village bidrar även till att levnadsstandard och arbetsförhållanden förbättras. Vid russinskörden kommer många säsongsarbetare och hjälper till vid odlingarna. Tidigare bodde dessa tillsammans med sina familjer i enkla tält av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och köksträdgård.

I bergsbyn Bekirler odlas fikon. Här fick kvinnorna tidigare gå långt varje dag för att hämta vatten. Happy Village bistod här med att borra en brunn samt att bygga ett vattenmagasin.

Saltå Kvarn som är engagerade i Happy Village har genom sina inköp av torkad frukt från Turkiet bidragit till att 3 000 odlare i 140 byar på totalt 12 000 hektar har ställt om till ekologisk odling.

• Saltå Russin 250 g 

• Saltå Fikon 200 g

• Saltå Aprikoser 200 g

Alla tre produkterna är KRAV-märkta och finns till försäljning hos ICA, Axfood, Bergendahls och Coop samt i Saltå Kvarns egen butik i Järna. Rekommenderat pris: russin 22 kr, fikon 32 kr och aprikoser 29 kr.

Läs mer om Happy Village här: Mer än bara ekologiskt

Läs mer om Saltå Kvarns torkade frukt här: Ekologisk torkad frukt

 

Sara Herza, vår inköpschef har tidigare skrivit här på bloggen om våra aprikoser från Turkiet. Läs gärna hennes fina skildring igen och njut av bilderna från soligare breddgrader! /Jennifer

I staden Malatya i sydöstra Turkiet är en hektisk tid till ända. För en av våra leverantörer, familjen Memur, innebär det att de har skördat frukten från mer än 5000 ekologiska aprikosträd. Det är en nästan ofattbar möda som ligger bakom denna skörd. Varje träd måste skördas vi tre tillfällen. Först mognar frukterna i trädets topp och sedan resterande frukter undan för undan. Gamla tiders metod med att slå på trädgrenarna med träpinnar används fortfarande, men kompletteras sedan några år tillbaka med en traktor som skakar de största träden. För att denna metod ska fungera klättrar en person upp och fäster ett band runt trädets grenar. Varje träd måste skakas i flera olika riktningar innan det är klart. Frukterna landar på presenningar som breds ut under träden och samlas sedan upp för hand. De stora träden skuggar skönt, men temperaturen på över 40 grader tar ändå på krafterna. Lägg därtill att Ramadan i år inföll under skördetid.

Mogna aprikoser

Frukten samlas upp

och läggs på tork

Aprikoserna läggs i korgar och bärs en bit bort, där aprikoserna läggs för att torka i solen. Soltorkningen varar i tre dagar, sedan är det dags för urkärningen. Frukterna samlas in och läggs på nytt i korgar för ytterligare en kort transport. På en 30 meter lång betongplatta, under ett halmtak, sitter dubbla led av arbetare och kärnar ur aprikoserna. Aprikos för aprikos, med bara händerna till hjälp. Erfarna och flinka fingrar trycker ut den spetsiga kärnan med minimal åverkan på frukten. Det går fort, så fort att det är svårt att se hur det går till om man inte ber dem att sänka farten. Nästa steg är ytterligare tre dagars soltorkning. Efter totalt sex dagar i solen packas de torkade aprikoserna för vidare transport. I familjen Memurs fall skickas de direkt till den egna processanläggningen i Izmir, vid medelhavskusten. Där storlekssorteras, tvättas och packas de efter önskemål från kunderna.

Plats för urkärning 

Aprikoserna kärnas ur

På väg till Izmir

Aprikoskärnorna torkas också de i solen för att sedan tas till vara. Det oätliga skalet knäcks och fram kommer den lilla mandeln. De är mindre och med en bittrare smak än sötmandeln.

Konventionellt odlade aprikoser svavlas direkt efter skörd. Det innebär att svaveldioxid (E220) i gasform appliceras innan aprikoserna torkas i solen. Gasen hejdar mogningsprocessen och har också en konserverande effekt, som gör att det inte blir lika bråttom med torkning och urkärning. Det är svavlingen som förhindrar oxidationen och gör att konventionella aprikoser behåller sin ljusa färg. Den ekologiska aprikosen må oxideras och blir mörk, men är vida överlägsen när det kommer till smaken. (Svavling av ekologiska aprikoser är inte tillåten.)

Ekologiska osvavlade aprikoser

 Konventionella svavlade aprikoser

För att klara skörden anlitar man varje år skördearbetare. Det är ofta hela familjer som kommer och bor på ägorna i enkla tält. På odlingen finns tillgång till rent vatten, toaletter och kök. Åldersgränsen för att få arbeta ligger på femton år. Det är oerhört värdefullt om man kan få samma familjer att återvända år efter år.

Under resten av året ska träden beskäras, gödslas och vattnas. Varje år behöver 200 träd, som blivit för gamla, tas ned för att ersättas av nya. Familjen Memur har sin egen plantskola för att säkerställa att de får fram friska och starka träd. Ett aprikosträd ger som bäst skörd vid 30-40 års ålder och har i det flesta fall gjort sitt vid 50-60 års ålder. Med flera generationers erfarenhet i bagaget satsar man nu nästan uteslutande på en sort som heter Catalca.

Aprikosfakta:

Aprikosen, Prunus armeniaca (armeniskt plommon), kom ursprungligen från Kina och letade sig via Armenien västerut mot Medelhavet.

Fyra kg färska aprikoser blir till ett kg torkade.

Aprikosträden i Malatya blommar tidigt och risken är stor att snö, hagel och frost har en negativ inverkan på skördens storlek. Vart annat till vart tredje år räknar man med avsevärda skördebortfall av denna anledning.

Cirka 85% av världens torkade aprikoser kommer från Malatya.

Skörden i år väntas ge 140.000 ton, varav 8-10.000 ton är certifierade ekologiska aprikoser.

Recept: Aprikosbollar med smak av mandarin

Sara Herza

Helene Langborg i Saltå Kvarn Smakråd har tagit fram ett recept på smarriga bars, perfekta att ha med i väskan som ett energigivande mellanmål. Härligt också med det salta i de rostade mandlarna, tillsammans med det söta och sega i den torkade frukten. Tack Helene!

Bars

Bars 12 st

Havregryn 2 dl
Rostad mandel 1 dl
Hasselnötter 1 dl
Russin 42 g (drygt 0,5 dl)
Aprikoser, torkade 1 dl
Fikon, torkade 1 dl
Naturell yoghurt 1,5 dl
Honung 1 msk
Salt 1 krm

Hacka nötterna, aprikoserna och fikonen. Blanda alla ingredienser i en bunke, forma till 12 bars och lägg dem på en plåt med smörpapper på. Baka i ugnen i 115 grader i ca 1,5 timme. Låt dem svalna och rulla sedan in dem i gladpack.

Jennifer