Sedan en tid tillbaka har Saltå Kvarn flyttat bageriet till Södermalm i Stockholm. Vi bakar numera i mindre skala, endast i våra egna butiker och i butiken Paradiset säljs våra bröd.

levain_1

I och med flytten av bageriet har vi fått möjlighet att jäsa bröden nattetid och grädda dem på dagen. Detta ger extra långa jästider, ibland upp till 24 timmar vilket ger ännu mer smak till bröden och bättre hållbarhet.

Gatan

Saltå Bageri är beläget på ovanvåningen i butiken Paradiset på Brännkyrkagatan 62-64. Bageriet är öppet ut mot butiken och bemannat varje dag fram till kl 17. Det här gör att det är lätt att kika in på verksamheten och även att säga hej till bagarna.

-Många blir förvånade när de hittar oss här, säger Mikael Lind som är bagerichef. Han uppmuntrar till besök. Nu när vi arbetar dagtid och på en sådan här tillgänglig plats är det extra lätt byta några meningar med de som handlar i butiken, vilket är väldigt trevligt, säger han.

hirsbrod

I det nya bageriet är produktutveckling en stor del av verksamheten. I utbudet finns flera nya sorter, som t ex Mandel-aprikos, Kornbröd, Rågbröd och Hirsbröd. Bagarna har också tagit fram ett bröd bakat på råvaror som är naturligt fria från gluten, som bovete, hirs och havre*.

-Utvecklingen av sortimentet är viktig för oss, vissa bröd tas bort och andra läggs till. Men gamla favoriter försvinner inte helt. De kommer att lyftas fram och gästa vårt sortiment lite då och då. Och såklart är det storsäljarna som Barsja, Fruktbröd och Fullkorn som utgör basen av sortimentet.

Sturk

I Saltå bageri arbetar fyra bagare och de bakar bröd sju dagar i veckan.

-Det är en ynnest att få arbeta småskaligt och hantverksmässigt med ekologiska råvaror utan tillsatser och att också kunna ha en nära relation till vår egen kvarn i Järna, säger Mikael.

På bilden överst i inlägget syns bagarna Per Lindberg, Mikael Lind och Manfred Enoksson. Bagaren ovan är Johan Sturk.

* Brödet heter Bovete-solros och kan innehålla spår av gluten eftersom vi använder havregryn från vår egen kvarn till detta bröd.

 

Saltå Kvarn öppnar ett nytt bageri hos den ekologiska matvarukedjan Paradiset som inviger sin första butik på Södermalm i Stockholm idag.

Paradiset har som mål att bli Skandinaviens största matvarukedja med ekologiska och småskaliga produkter. Butiken på Brännkyrkagatan 62 på Södermalm i Stockholm är först ut, ytterligare tre butiker är planerade att öppna under nästa år. På Paradiset kommer man att erbjuda ett fullskaligt sortiment av ekologiska och naturliga produkter helt utan tillsatser. Produkterna är utvalda på kriterierna smak och hållbarhet.

Bageriet är ett samarbete mellan Saltå Kvarn och Paradiset och där kommer det att bakas ekologiska surdegsbröd, bullar och kakor sex dagar i veckan. Förutom Saltå Kvarns ordinarie brödsortiment har flera nya brödsorter tagits fram till Paradiset, t ex Bryggarbröd, Mandel & Aprikos, Hirsbröd och Valnötsbröd. Med tiden kommer även bröd bakat på glutenfria mjölsorter tas fram.

Bageriet kommer att vara väl synligt i butiken och besökarna kan känna doften av nybakat bröd och även se bagarens genuina hantverk och den kärlek och omsorg som läggs på bröden.

– Saltå Kvarn kommer med det nya butiksbageriet på Paradiset få en unik möjlighet att möta konsumenterna i Sveriges mest spännande butikskedja. Paradisets vision stämmer väl överens med våra kärnvärden och mål. Att erbjuda ett riktigt bra ekologiskt hantverksmässigt bröd bakat helt utan tillsatser och där fokus ligger på smak och kvalitet, säger Per Rosengren som är försäljningschef på Saltå Kvarn.

På bilden syns bagarna Per, Mikael och Manfred.

För mer information vänligen kontakta:

Per Rosengren, försäljningschef Saltå Kvarn 076 044 56 31, per.rosengren@saltakvarn.se

Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 070 568 10 86, jennifer.key@saltakvarn.se

Läs mer om Paradiset: http://paradiset.com/