2012-06-26 20.57.02

Förra sommaren när jag var i Italien på semester fick jag möjlighet att besöka Casa del balsamico Modenese i Modena. Det är företaget som tillverkar Saltå Kvarns balsamvinäger.

 

Sabrina Sanlej, som vi har skrivit om tidigare här på bloggen tog emot oss tillsammans med Guiseppe Cattani.

Guiseppe har drivit familjeföretaget Casa del balsamico tidigare men har nu mer och mer lämnat över till sin son Ciro Cattani.

När de ekologiska vindruvorna har skördats  pressar man dem och kokar dem sedan i stora kärl utomhus i flera dygn. Sedan tillsätts en liten mängd väl lagrad balsamvinäger för att jäsningsprocessen ska komma igång. Druvmusten hälls därefter upp i trätunnor för lagring.

2012-06-27 14.24.05

För varje år som druvmusten lagras dunstar lite vätska bort.

2012-06-27 14.25.52

Man häller då över musten i en mindre tunna.

2012-06-27 14.32.35

Denna process upprepas många gånger under balsamvinägerns liv.

2012-06-27 14.35.23

Ofta passar man även på att byta träslag på tunnorna för att olika träslag tillför olika egenskaper och smak. En del av tunnorna är över 100 år gamla och de blir bara bättre och bättre ju äldre de blir.

2012-06-27 14.43.36

Högst upp i huset, på femte våningen är det som allra bäst att lagra balsamvinägern. Här är det jättevarmt på sommaren och förhållandevis kallt på vintern och just den här växlingen mellan varmt och kallt gynnar processen.

bild

För att en flaska balsamvinäger ska få kallas för Aceto Balsamico Tradizionale di Modena måste den först ha varit lagrad i minst 12 år. Sen ska den godkännas av jury och får därefter tappas på den här karaktäristiska flaskan.

Efter vår rundvisning fick vi provsmaka. Vi började med en balsamvinäger som varit lagrad i åtta år. Sen en 12-årig, en 25-årig och en 40-årig. Smakerna koncentreras mer och mer för varje år balsamvinägern är lagrad. Godast tyckte jag att den 25-åriga balsamicon var, den fick vi också smaka ringlad över vaniljglass, en oväntat lyckad kombination.

5flaskor_web

Här hittar du Saltå Kvarns balsamvinäger.

/Jennifer

 

 

Ciro Cattani har en stor passion för balsamvinägertillverkning. Ciros familj och Casa del Balsamico Modenese i Modena, Italien har en lång tradition av att tillverka balsamvinäger som gått i arv i flera generationer. Den första flaskan tappades upp redan på 1800-talet. Familjen Cattani var en av de första tillverkarna som i början av 90-talet certifierade sig för ekologisk produktion och Ciro ser det som självklart att sanna värderingar både kan och ska gå hand i hand med ekologisk odling. Ciro är mycket intresserad av hälsofrågor och är väldigt noga med att inga tillsatser får förekomma i hans produkter, vilket stämmer väl överens med Saltå Kvarns värderingar. Han är mycket innovativ och ligger bakom flera nya produkter, som till exempel Saltå Kvarns vita balsamvinäger och crèma di balsamico. Tack Ciro för att du för traditionen och hantverket vidare och tack för världens godaste balsamvinäger. Du är vår hjälte!

Läs mer om Ciro Cattanis far Guiseppe och deras familjehistoria här.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Hur vet man att en balsamvinäger är äkta? Vad får finnas i den och hur länge ska den lagras? Kom och lyssna på Sara Herza från Saltå Kvarn när hon berättar om vår leverantör av balsamvinäger, Casa del Balsamico från
Modena i Italien. Sara visar bilder och berättar med inlevelse om produktionsmetoder och regler för denna spännande produkt. Efter föreläsningen finns tid för provsmak och frågor.

Sara Herza

17.00 till 19.00 torsdagen den 25 april, Saltå Salong, Renstiernas gata 27. Workshopen är kostnadsfri men anmälan krävs. 25 platser finns. Anmäl dig till jennifer.key@saltakvarn.se.  Anmälan är bindande.

 

Ikväll är det öppet till klockan 21 i Söderbutiken på Renstiernas Gata 27. I området som kallas ”Sofo” har många butiker, gallerier med flera öppet till klockan 21 sista torsdagen i månaden – Sofo Night. Då brukar det finna roliga evenemang och erbjudanden.

Hos oss kan du ikväll smaka olivoljor och balsamvinäger som vi också har trevliga priser på mellan kl. 19 och 21.
Om du inte provat våra oljor och vinäger förut och har vägarna förbi så kom in och smaka! De är verkligen supergoda. Du kan läsa mer om oljor och vinäger på vår hemsida.
Vi har också en 12-årig balsamvinäger från Guiseppe Cattani. En äkta Tradizionale med andra ord. Guiseppe var först i världen med en ekologisk äkta Aceto Balsamico Tradizionale di Modena! Den finns också i vår butik…..

Man kan också smaka vårt levainbröd ikväll. Det säljs endast i våra egna butiker. Handknådat och stenugnsbakat. Segt med frasig skorpa och ljuvlig smak…….

I butiken finns förstås hela vårt sortiment samt mycket baktillbehör och storköksförpackningar för den som gör av med mycket.

Välkomna!

Lena E