Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Yttre Eneby gård

 

Idag är det den biologiska mångfaldens dag. Biologisk mångfald är en hjärtefråga för Saltå Kvarn och många av de verktyg som finns i det samarbete med våra svenska odlare som vi kallar för Bondens verktygslåda, syftar till att öka den biologiska mångfalden hos våra odlare. Bondens verktygslåda

Biologisk mångfald innebär variation av växter, djur och insekter. En variation som ökar motståndskraften mot förändringar i klimatet.  Mångfald i växtföljden minskar också risken för sjukdomar i grödorna som påverkar både kvalitet och skördenivåer.

Den biologiska mångfalden är högre på ekologiska gårdar än på oekologiska. Drygt 30 % fler arter av växter, insekter och andra djur ger ekologisk odling i genomsnitt enligt en studie i tidskriften Journal of Applied Ecology. Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald

Bilden ovan är från Yttereneby gård i Järna. Här rinner ett naturligt vattendrag mitt genom åkermarken. Detta skapar förutsättningar för biologisk mångfald av alla slag. Många typer av djur, insekter och växter kan frodas här vilket innebär mer mat för vilda djur, fåglar och pollinatörer. Öppet vatten saknas tyvärr ofta i jordbrukslandskap vilket leder till artfattigdom och utarmning av våra jordbruk.

 

Lisa

 

Det här är Lisa Trolle som är kvarnchef på Saltå Kvarn. Hon inspekterar späda blad av ölandsvete som har kommit upp någon decimeter. Längs kanten av åkern har odlaren Holger sått in en blandning av blodklöver, honungsört, solros och klöver. Det har han gjort för att öka antalet pollinatörer och mångfalden av växter i fältet.

Biologisk mångfald – Naturvårdsverket

 

 

 

Ett rent hel-vete

 

Häromveckan utsågs Saltå Kvarn till Sveriges andra mest hållbara livsmedelsvarumärke av 30 000 konsumenter i Sustainable Brand Index. Det är vi jätteglada för! Men det betyder också att det fortfarande finns några som missat vårt hårda arbete kring hållbarhet. Vi går nämligen alltid ett steg längre för att skapa helt ekologiska produkter med hög naturlig kvalitet – helt fritt från tillsatser.

Ta vårt ekologiska vete till exempel. Det är inte bara ett gott och smakrikt helt vete, utan är också odlat av svenska bönder med hänsyn till djur och natur på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Vetet ger alltså inte bara en god smak, utan bidrar till en positiv effekt på miljön. Det är, kort sagt, ett rent hel-vete.

 

Läs mer här om hur vi arbetar med våra odlare Saltå Kvarns verktygslåda för en bättre värld

Saltå Helt vete

Saltå Kvarns ekologiska mjöl finns nu även i en mindre förpackning på 500 g vilket ska uppmuntra konsumenten till att i större utsträckning blanda flera sorters mjöl med varandra. Det är tio olika mjöl baserade på spannmålssorterna vete, dinkel, råg, korn samt nykomlingen ölandsvete.

-Det är roligt att blanda olika sorters mjöl i till exempel pannkaksmeten eller våfflorna. Vi vill uppmuntra till en större mångfald i skafferiet och underlätta för att man ska kunna prova flera olika mjölsorter, säger Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn. Med de här mindre påsarna slipper man köpa på sig så stora volymer och de passar även bra för mindre hushåll eller för den som inte bakar stora satser bröd eller bullar.

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Spannmål från gårdarna kallmals sedan varsamt till mjöl på stenkvarn i Järna.

-Våra odlare gör ett fantastiskt arbete på sina gårdar. Och här på Saltå tar mjölnarna i kvarnen hand om spannmålen på bästa sätt. Dessutom används inga tillsatser i mjölet.

Mjölet kommer från svenska ekologiska odlare och är KRAV-certifierat. Förpackningarna rymmer 500 g och mjölet kostar mellan 12 och 21 kr. Sorterna är vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, rågsikt, grahamsmjöl, kornmjöl, dinkelmjöl siktat, dinkelmjöl fullkorn, ölandsvetemjöl siktat och ölandsvetemjöl fullkorn.

Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Mer information om det finns här: /bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/