I samband med Södertälje Science Week lanserar vi ett surdegspitabröd på ekologiska råvaror då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen komponerad av Mathias Dahlgren

Bagerimästarna på Södertäljebageriet Il forno della Pita, har tillsammans med vår bagarmästare Manfred Enoksson, tagit fram (vad vi vet) världens första surdegspitabröd på ekologiska råvaror. Gammal kunskap från mellanöstern om hur pitabröd ska bakas har förenats med ekologiskt mjöl och surdegsteknik från Järna.

– Brödet är fantastisk, både när det gäller smak- och konsistens. Vi har lärt oss massor på vägen och går allt som planerat vill vi ta in Saltå Kvarns mjöl och surdeg även i vår vanliga produktion, säger Mauris på Il forno della Pita.

Det var Mauris svärfar, Farid Somi som 1988 startade företaget och började baka pitabröd i Södertälje. Pitabrödet är en viktig del i matkulturen från mellanöstern och med Södertäljes mångkulturella invånare var efterfrågan stor. Numera är pitabrödet ett uppskattat bröd i de flesta kök.

-Pitabrödet har många användningsområden och det recept vi har med surdeg, dinkelmjöl och kornmjöl gör det mer mättande och näringsrikt än det traditionella brödet bakat på vete och jäst. Vi är mycket nöjda med resultatet och med vårt samarbete kommer brödet nå ut till fler målgrupper än tidigare, säger Per Rosengren Försäljningschef på Saltå Kvarn.

Surdegspitabrödet kommer att finnas till försäljning inom kort hos Saltå Kvarn. Men det lanseras redan den 27-29 september då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen är ett samarbete mellan Mathias Dahlgren, MatLust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje, Eurest och Tom Tits. Den bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller livsmedel framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Läs mer här: Världslansering av Södertäljerullen

Äntligen finns ordentliga näringsvärden på våra brödpåsar! Och så fick de ny design på köpet 🙂

Du hittar våra bröd i de flesta butiker, utom Willys, i Storstockholm, Uppsala, Norrtälje, Nynäshamn, Nyköping och Oxelösund.
Finns det inte hemma så kan alla butiker inom detta område beställa. Bara att säga till i butiken.
De sorter som säljs i dessa butiker är Fruktbröd, Barsjabröd, Solrosbröd, Fullkornsbröd, Bondbröd, Franska och Gotlandslimpa.

Förutom dessa bröd bakar vi många andra sorter som endast säljs i våra egna butiker på Saltå i Järna och Renstiernas Gata i Stockholm. Där hittar du också  levain, anis & fikonbröd, dinkelsol, olivbröd, småfrallor, bullar och kakor och mycket mer.

Lena E