Ät gröt, gör gott. Nu lanserar vi tre nya ekologiska grötblandningar för vardagsaktivister. Grötblandningarna är gjorda på spannmål från svenska gårdar och blandade med torkad frukt och frön. Råvarorna förädlas varsamt i kvarnen i Järna. Självklart gör gröten gott, inte bara för magen, utan för världen.

Två av Saltå Kvarns hjärteprojekt möts i de nya grötblandningarna. Det är spannmål från svenska ekologiska spannmålsodlare. Saltå Kvarn betalar odlarna extra för åtgärder som främjar den biologiska mångfalden, minskar övergödningen och reducerar bidraget till växthuseffekten. Från Turkiet kommer torkad frukt som aprikoser och fikon. Där stöttar Saltå Kvarn projektet Happy Village som hjälper hela byar att ställa om till ekologisk odling. Projektet går bland annat ut på att stötta bra boende för de gästarbetare som hjälper till vid skördarna.

De nya grötblandningarna kommer i tre olika smaker:
Dinkelgröt med soltorkade aprikoser & linfrön
Trekornsgröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrön
Råggröt med plommon, solroskärnor & fikon

Grötblandningarna är KRAV-märkta, nyckelhålsmärkta och kommer i Saltå Kvarns traditionella pappersförpackningar på 400 gram. Från och med vecka nio kommer de att finnas till försäljning i utvalda livsmdedelsbutiker, på matbutiker på nätet och såklart i vår egen butik i Järna.

Med de nya grötblandningar vill vi ge dig en möjlighet att enkelt få en ny och spännande smak utan att du ska behöva köpa alla ingredienser var för sig. Goda blandningar för en god sak, är vår utgångspunkt för dessa produkter.

Njut med gott samvete!

 

 

 

Havregrynsgröt med äpple, russin och linfrö

Att koka gröt är ett lätt och snabbt sätt att få till en god och näringsrik frukost som du också står dig på bra under förmiddagen.

Koka gröt_1

Grunden är en flinga, salt och vatten. Här har vi valt havregryn som ger en mjuk och välsmakande gröt. Beräkna 1 dl havregryn per portion och dubbelt så mycket vatten. Saltar gör du efter behag.

Koka gröt_2

Mät upp de torra ingredienserna i en kastrull. Lite russin i gröten gör den sötare och ger ett trevligt tuggmotstånd.Koka gröt_3

Lite skuret äpple är också gott att ha i. Ett päron, frysta hallon eller blåbär funkar också.

Koka gröt_4

Fyll på med vatten och sätt kastrullen på spisen. Låt gröten koka upp, rör om och sänk värmen. Gröten blir klar på ca 3 – 5 minuter.

Koka gröt_5

När gröten kokat färdigt eller nästan färdigt kan du stänga av spisen och sätta ett lock på kastrullen. Då gottar gröten till sig och den håller sig också varm en bra stund.

Havregrynsgröt med äpple, russin och linfrö

Ät gröten som den är eller toppa den med färsk eller torkad frukt, nötter och frön. Det är gott med kall mjölk till gröt. Och du, innan du sätter dig och äter, fyll kastrullen med kallt vatten. Då går den superlätt att diska sen.

/Jennifer