Klassiskt julbord i all ära men visst är det trevligt att fylla på med lite mera vegetariska rätter? Här har vi samlat våra bästa förslag för en grön och skön jul. Överst hittar du vår bönlimpa, en härlig anrättning fullproppad med bönor, linser, grönsaker och svamp. Den hålls ihop av havregryn och solroskärnor. Till bönlimpan är det gott att bjuda på lingon och en varm sås som vi kallar gravy. Receptet hittar du här: Bönlimpa

En hummus är ett gott och mättande tillbehör som passar till det mesta. Här har vi haft kokta rödbetor i och fått till en fantastisk rosa färg. Recept: Hummus på rödbetor och vita bönor

Grönkålssallad är både vackert och smakfullt. Här har vi inspirerats av Caesarsallad men gjort en vegetarisk variant på dressingen med citron, olivolja, solroskärnor, vitlök och dijonsenap. Salladen toppas med vita bönor och lingon. Här hittar du receptet: Caesarsallad på grönkål

 

Hemgjord fudge på rostade hasselnötter är både sött och gott trots att det bara är hasselnötter, russin, vanilj och kakao i. Försvinnande goda faktiskt! Recept: Hasselnötsfudge

 

 

 

IMG_9483.jpgTänk att vi har julen att se fram emot när dagarna är som allra mörkast. Ljusen, dofterna, smakerna och familjen som värmer oss i vinterkylan. Låt julen få bli en tid för frid och avkoppling. Välj ut vad du ska bidra med till julbordet med omsorg och låt kärleken och glädjen vara med dig i köket!

IMG_9556.jpgSom små köttbullar ser de ut, men de här är faktiskt gjorda på sötmandel och helt vegetariska. Bullarna kokas först i buljong innan de steks gyllene i rikligt med smör. Se recept här.

Grönkålspaj.JPGEn härlig grönkålspaj med vita bönor och fetaost. Bakad som en smulpaj med ett täcke av quinoamjöl, parmesanost och pinjenötter. Kan det bli bättre? Se recept här.

010.JPGVårt italienska arborioris är toppen att koka risgrynsgröt på. Det är ju ett risottoris, så det innehåller mycket stärkelse vilket gör det riktigt klibbigt. Testa att koka din risgrynsgröt som en risotto, koka först enligt receptet med vatten, smör och salt. Tillsätt sedan mjölken under omrörning och låt den koka in. Fyll på med mer mjölk eftersom. Det tar en evig tid, det ska erkännas, men gott blir det! Se recept här.

IMG_9535.jpgFår du sedan gröt över är det väldigt gott att göra ris á la Malta. Egentligen är det inte svårare än att röra ner vispad grädde, florsocker och vaniljsocker i den kalla gröten. Det blir en underbar efterrätt! Se recept här.

IMG_9606Testa att göra din pepparkaksdeg på rismjöl och bovetemjöl i år!  Se recept här.

IMG_9500En saffransdoftande kaka med glasyr och torkad frukt gör sig fint på efterrättsbordet. Se recept här. För mer inspiration till julmat och julgodis, kolla in vår hemsida: Gott i juletid.