Emelie Wikström stod på ett par skidor första gången redan som 1,5 åring. Kanske fastnade hon för det redan där och då. Nu är hon 28 år, tävlar i alpin skidåkning och har deltagit i bland annat världscuper och OS. Hon har tagit flera SM-medaljer och blev dessutom nyligen uttagen till VM-truppen i februari.

Vi fick kontakt med Emelie när vi uppmärksammade en bild på Instagram där hon bar på vår 10-kilos påse med havregryn. Hon berättade då att hon gillar våra havregryn och att hon alltid tar med sig dem när hon är ute och reser på sina skidtävlingar. 

 

Hur kommer det sig att du tar med våra havregryn när du reser på tävlingar?

emelie wikström

Det enkla svaret är för att jag älskar era havregryn. På touren kan jag tyvärr inte alltid koka gröten så då blir det en så kallad tourgröt. Då tar jag havregryn, kokande tevatten och blandar i en skål. Lägger på en tallrik som lock på skålen så att grynen får svälla medan jag plockar ihop resten av frukosten. Era havregryn binder sig bra även under denna tillagning vilket underlättar på touren. Men allra bäst är när jag får möjlighet att koka gröten i köket på hotellet.

 

Vad är det du gillar så mycket med gröt?

När jag var liten fick jag lära mig äta gröt i Lindvallen när vi var på läger, då var det klassisk gröt med lingonsylt eller äppelmos. Det var ingen hit till en början men jag lärde mig snabbt att äta och tycka om det. Jag älskar att gröt har blivit så mycket mer än den där klassiska gröten som många tänker att det är. Det finns oändligt många olika varianter att göra gröt på och det är egentligen bara fantasin som stoppar dig. Dessutom så står jag mig också mätt under lång tid på gröt så länge det är bra topping som mättar, den kombon är oslagbar.

 

Vilka är dina go-to recept när det kommer till gröt?

Hemma experimenterar jag mycket, där finns det alla valmöjligheter. Jag älskar att ha mycket tid till att laga gröten. Den bästa gröten görs med kärlek och inte på 5 min – även om den också blir god. Så första grejen är att ha tid. Jag försöker alltid att ha minst 3 toppings. Något krämigt, något krispigt och någon frukt eller bär. Ett exempel är havregrynsgröt med äppelkompott, rostade hasselnötter och en klick kokosyoghurt

 

Citrusgröt

Har du några andra favoritprodukter från Saltå Kvarn?

Om jag äter ris till en maträtt så använder jag bara svart eller rött ris så det går åt flitigt hemma. Även linsgryta är en favorit såhär års, indisk daal är jag till exempel svag för, där är era röda linser grymma. Att snacksa på soltorkade aprikoser är också en favvo!

 

Hur stor roll spelar ekologiskt och hur en vara producerats när du går och handlar?

Kort sagt så försöker jag i största möjliga mån köpa ekologiskt då det både känns bra för mig, miljön och naturen. Att gynna närområden känns också fint. Köpa grönsaker på en bondgård kan vara bland det bästa jag vet under sommaren. Jag försöker också odla en del själv vilket är lyx.

 

 

Jag har förstått att du även är intresserad av matlagning, har det alltid varit så?

Det har vuxit fram senaste åren. Under och efter gymnasiet testade jag många olika ”dieter”. Jag var mycket sjuk under gymnasiet och försökte med allt jag kunde, tillslut blev kosten ett sista försök. På den vägen tvingades jag bli mer öppen för all sorts mat och inte bara klassisk husmanskost som jag är uppvuxen på. Då blev jag även mer och mer intresserad och fick lära mig mer själv, hitta nya vägar. Nu äter jag dock nästan allt och är fortsatt frisk, undviker gluten men annars så har jag ett öppet sinne och älskar testa nya grejer. Att laga mat har verkligen blivit både en hobby och passion. Jag kan tycka att det är som terapi att stå i köket – samtidigt som det kan göra mig så frustrerad om det inte blir som jag tänkt mig! Mat är också känslor. Jag älskar att träffa nära och kära och njuta av maten och sällskapet tillsammans.

 

Hur äter du under träninssäsong vs tävlingssäsong?

semelgröt

Största skillnaden är att under sommaren är jag mer hemma och kan välja vad jag ska äta, då blir det mycket varierat. Grillat på sommaren är härligt. Fräscha matiga sallader. Mer kalla grötar om det är varmt väder. Smoothiebowls är en favorit på sommaren. Jag försöker vara noga med att få i mig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett.

När jag är iväg och tävlar bor vi alltid på hotell och då blir utbudet inte samma som hemma. Jag försöker alltid vara noga med att köpa eget mellanmål och prata med hotellet så jag får i mig det jag behöver. Roligt nog så äter jag alltid gröt mellan åken på en racedag. Bra med kolhydrater och det är något som jag vet att min mage mår bra av. Få ingredienser och lätt för magen. Då blir det alltid ”tourgröt” med en hackad banan och kanske lite fröer eller nötter för att ladda inför åk nr 2.

 

 

Ser du någon koppling mellan mat och prestation och på vilket sätt i så fall?

Absolut! Jag hade aldrig orkat träna 10 pass i veckan och flera timmar om dagen om jag inte stoppat i mig tillräckligt och rätt energi. Det är A & O som idrottare. Jag märker direkt om jag inte fått i mig bra käk under en tuff dag, då blir nästa dag lidande eftersom vi alltid ligger på gränsen

 

Nästa år är det OS, hur känns det? Hur tränar man inför ett OS?

Fantastiskt kul med OS! Det blir mitt tredje OS i karriären om jag kvalar in vilket jag verkligen hoppas. Just nu förbereder jag inget annorlunda än inför en vanlig säsong. Veckorna innan ett OS brukar vi ha ett så kallat Pre Camp där vi tränar och har väldigt bra förutsättningar, ibland egen kock osv vilket är lyx och verkligen optimerar träningen. Jag hoppas på en bra fys-sommar 2021, att jag håller mig skadefri och frisk. Jag är väldigt taggad på ett tredje OS.

 

Vill du också äta gröt som en alpin världsåkare? Klicka på grötbilderna så kommer du till respektive recept.

 

 

Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Dinkelmüsli 10 g

Pressmeddelande:

Saltå Kvarn lanserar nu sin ekologiska dinkelmüsli i portionsförpackning om 10 g. Müslin är framtagen till flygbolag och tågtrafik där den kommer att finnas med i olika frukostpaket. Saltå Dinkelmüsli finns redan som konsumentförpackning och är en storsäljare i dagligvaruhandeln.

Saltå Kvarns müsli i portionsstorlek har sedan en tid funnits på flera flyglinjer samt på tågens frukostmeny. Nu lanseras alltså en ny smak, ekologisk dinkelmüsli, baserad på spannmål från svenska odlare.

Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn, är glad över produktnyheten som bidrar till fördjupade samarbeten med lokala verksamheter i Järna.
-Dinkelmüslin packas lokalt här i Järna. Vi framställer den i vår kvarn av ekologiskt spannmål från svenska odlare. Extra roligt är det att vi använder våra goda havregryn och så hög andel dinkel. Det här är ett smakprov på vårt goda ekologiska hantverk, säger hon.

Saltå dinkelmüsli innehåller havregryn, dinkelflingor, dinkelpuffar och jordgubbar. Den kommer även att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker. Pris 5 kr.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn. Tel 08 551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

 

Nu är det dags för en ny drömmorgon med Underbara Clara, men denna gång blir det på Sveriges största mässa för barn – Underbara Barnmässan.

Underbara Clara och Emelie HanssonPå söndagen den 11 oktober bjuder vi in er till en härlig Drömmorgon med tema mat och barn. Clara kommer föra ett samtal med experten Emelie Hanson från Naturskyddsföreningen om hur man kan välja bättre mat för sina barn. Varför är ekologiskt viktigt? Vilka är de värsta klimatbovarna i mataffären och varför? En serie enkla tips som hjälper dig som småbarnsförälder när du går och handlar och som peppar och inspirerar till nya bättre vanor.

Våra tidigare drömmorgnar med Underbara Clara (då i vår butik på Södermalm) har varit en succé och nu hoppas vi att fler får chansen att vara med. Förutom samtalet med Clara och Emelie så bjuder vi på en härlig grötfrukost framför scenen och du får en goodiebag om du kommer förbi vår monter. Det kommer endast att finnas 50 platser till detta evenemang, så boka nu!

Äpple & Kanelgröt

I paketet ingår följande:
• Kl 10.00 – 10.30 Grötfrukost med Saltå Kvarn
• Kl 10.30 – 11.00 Samtal mellan Underbara Clara och Emelia Hansson på mässans stora scen
• Inträde till mässan
• Goodibag från Saltå Kvarn

underbara barnBoka din biljett här:  Drömmorgon på Underbara Barn söndag 11/10

Plats: Stockholmsmässan
Datum: Söndag 11 september
Tid: Kl 10.00-11.15

Evenemanget är ett samarbete mellan Underbara Barn, Saltå Kvarn, Underbara Clara och Naturskyddsföreningen.

Müsli kommer ursprungligen från Schweiz och är en blandning med flingor av spannmål som bas, med olika frukter, bär, frön eller nötter. Müslin fick sin spridning i början av 1900-talet efter att läkaren Maximilian Bircher-Benner   lanserat den på sanatoriet i Zürichberg. Han serverade müslin som kvällsmat och den bestod av havregryn, nötter, mjölk och rivet äpple. Den skulle vara stärkande, lättsmält och nyttig och man lade müslin i blöt i mjölk flera timmar innan den skulle ätas. Denna typ av müsli har sedan fått namnet ”Bircher-müsli” och är ett matigt mellanmål som du enkelt kan förbereda. Resultatet blir både krämigt och mättande. Prova själv!

Bircher-müsliBircher-müsli med bär (4 portioner)
4 dl valfri müsli
3 dl mjölk
1 1/2 dl matyoghurt
2 msk honung
Valfri topping som t.ex nötter, torkad frukt eller färskt frukt.

Blanda müsli och mjölk i en stor skål. Ställ den i kylen ca 2 timmar, eller tills müslin sugit åt sig av mjölken. (Det går också bra att låta den stå över natten.)  Blanda müslimjölken med yoghurten. Lägg upp i 4 skålar. Strö på valfri topping och ringla över honungen.

/Susanne