Många konsumenter har blivit oroliga efter att de har läst Testfaktas analys som presenterades häromdagen där nio av elva analyserade brödsorter innehöll stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel i bröd och flingor

Stråförkortningsmedel är ett syntetiskt tillväxthormon som används på spannmålsodlingar för att stråna inte ska växa sig för höga. När åkrar gödslas med mycket kväve finns det risk att stråna blir för långa och riskerar då att fällas av vinden. Stråförkortningsmedel var tidigare endast tillåtet för råg men sedan 2012 är det godkänt även för vete, korn och havre. Detta har lett till att användningen har ökat kraftigt. Stråförkortningsmedel har i studier visat sig ge sämre hälsa för fiskar, fåglar och däggdjur. Det misstänks också försämra reproduktionen hos djur.

Stråförkortningsmedel, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är INTE tillåtna i ekologisk odling. Därför behöver du inte vara orolig om du väljer ett ekologiskt mjöl.

 

 

 

Mer information om stråförkortningsmedel

Naturskyddsföreningen – Oekologiska åkrar besprutas allt oftare

Från SLVs rapport om bekämpningsmedel 2016:

I kontrollen av råg under 2016 ingick 32 prov på svensk råg. Inget av proven innehöll bekämpningsmedel över gränsvärden men det hittades rester i totalt 47 procent av proven och i form av rester av stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel används för att förkorta stråets längd och på så sätt minska risken för uppkomst av liggsäd. Det vanligaste bekämpningsmedlet i svensk råg var stråförkortningsmedlet klorlekvat som påträffades i tretton prov (41 %). Det påträffades total trea olika ämnen vilka redovisas i tabell 14. I 53 procent av proven fanns inga rester alls.

 

 

 

Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.

Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.

-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.

Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.

Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete

blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.

Ölandsvetemjöl siktat

Ölandsvetemjöl fullkorn

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld

Saltå Kvarns ekologiska mjöl finns nu även i en mindre förpackning på 500 g vilket ska uppmuntra konsumenten till att i större utsträckning blanda flera sorters mjöl med varandra. Det är tio olika mjöl baserade på spannmålssorterna vete, dinkel, råg, korn samt nykomlingen ölandsvete.

-Det är roligt att blanda olika sorters mjöl i till exempel pannkaksmeten eller våfflorna. Vi vill uppmuntra till en större mångfald i skafferiet och underlätta för att man ska kunna prova flera olika mjölsorter, säger Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn. Med de här mindre påsarna slipper man köpa på sig så stora volymer och de passar även bra för mindre hushåll eller för den som inte bakar stora satser bröd eller bullar.

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Spannmål från gårdarna kallmals sedan varsamt till mjöl på stenkvarn i Järna.

-Våra odlare gör ett fantastiskt arbete på sina gårdar. Och här på Saltå tar mjölnarna i kvarnen hand om spannmålen på bästa sätt. Dessutom används inga tillsatser i mjölet.

Mjölet kommer från svenska ekologiska odlare och är KRAV-certifierat. Förpackningarna rymmer 500 g och mjölet kostar mellan 12 och 21 kr. Sorterna är vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, rågsikt, grahamsmjöl, kornmjöl, dinkelmjöl siktat, dinkelmjöl fullkorn, ölandsvetemjöl siktat och ölandsvetemjöl fullkorn.

Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Mer information om det finns här: /bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/