Har du klimatångest? Det fick vi redan 2005. Samma år gjorde vi produktionen i vår kvarn fossilfri genom att installera en egen havreskalspanna. Pannan försörjer vår produktion och alla våra fastigheter med värme. Den producerar också ånga som vi använder i vår produktion, till exempel av havregryn. Vi tillverkar havregryn med hjälp av havreskal. Den övriga energin som används i vår kvarn är el från förnyelsebara källor. Vi är stolta över att ha haft en fossilfri produktion i över 10 år. 2006 var vi först i Sverige med att klimatkompensera för de transporter som våra produkter genererar. Idag arbetar vi vidare med att minska vår klimatpåverkan. Vi letar alternativa transportlösningar – tåg och båt framför lastbil och vi samarbetar med logistikföretag som enbart har fossilfria lösningar. Vi betalar också transporten åt våra svenska odlare om transporten av spannmål sker fossilfritt.

Under 2017 transporteras Saltå Kvarns produkter 24,2 tonkilometer och vi färdades 92 000 kilometer under våra tjänsteresor. Av alla varutransporter var 66 procent via båt, 30 procent med lastbil och fyra procent med tåg. Att andelen tåg är så liten beror på att det inte finns tillgängliga tågtransporter, främst från Italien. Trots att andelen båttransporter är dubbelt så hög bidrar lastbilstransporterna med dubbelt så mycket klimatpåverkan som båttransporterna.

För de transporter vi bidragit med under 2017 klimatkompenserade vi 961 ton CO2e (koldioxidekvivalenter). Klimatkompensationen görs genom trädplantering i Bolivia i ett projekt som heter Arbolivia.

År 2017 var tolfte året som Saltå Kvarn klimatkompenserade med trädplantering. För oss är klimatkompensation en självklar del och vi ser det som en form av självbeskattning. Först och främst vill vi minimera vårt bidrag till växthuseffekten, men fram till dess vi eliminerat fossila transporter kommer vi att klimatkompensera för de utsläpp som vi bidrar med.

Lär mer om klimatkompensation

 

 

När man handlar får man alltid ett kvitto, ett ekonomiskt kvitto. Vi tycker att det behövs fler kvitton, inte på vad man betalat utan över vilka positiva effekter som de hållbara val man gjort har bidragit till. Därför har vi tagit fram kvitton på vad Saltå Kvarns havre, råg och vete har bidragit med under 2017.

 

EKOKVITTO FÖR HAVRE
Ekologisk havre 1400 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 260 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 86 700 kg
Gårdar som ställts om 9,2 st
Omställd mark 912 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 66 g

 

EKOKVITTO FÖR RÅG
Ekologisk råg 700 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 240 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 31 800 kg
Gårdar som ställts om 4,3 st
Omställd mark 259 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 20 g

 

EKOKVITTO FÖR VETE
Ekologisk vete 4100 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 950 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 272 700 kg
Gårdar som ställts om 33 st
Omställd mark 1836 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 165 g

Mer positiva effekter av ekologisk odling och produktion hittar du här: KRAV

Ekokvittona är framtagna med hjälp av U&We.

 

 

Den svenska sommaren har varit rekordvarm och solig till mångas glädje. Men hur klarade skördarna av den långa torkan? Lisa Trolle som är kvarnchef och den som köper in spannmål till Saltå Kvarn svarar så här på frågan:

Till Saltå Kvarn har vi bara fått in hälften så mycket spannmål i år mot vad vi brukar få. Problemen började egentligen redan i höstas, då det regnade så mycket att bönderna inte hann så sina höstgrödor. Sen kom torkan i maj och den gjorde att den vall (gräs och klöver) som skulle bli foder till djuren inte växte som den skulle och istället gick spannmål, som var planerad att säljas, nu till foder. Dessutom är skördarna generellt lägre i år än vad de brukar vara. Värmen har framförallt påverkat skördenivåerna på grödor som sås på våren, som havre, korn och vårvete. Värst har det varit i södra och östra Sverige. Det spannmålslag som har drabbats värst är havre, där bristen är lika svår i hela Norden och norra Europa. Detta gör att vi i år har fått utöka vårt upptagningsområde och vi letar efter fler ekologiska odlare som vill leverera spannmål till oss. Och eftersom efterfrågan är stor och tillgången liten medför detta också en markant prisökning.

 

 

 

Pressmeddelande: 

Det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn inleder ett samarbete med Pyramidbageriet i Dala-Järna. Tillsammans har de tagit fram två olika sorters knäckebröd på Saltå Kvarns mjöl; rågknäcke och dinkelknäcke. Bröden bakas hantverksmässigt och gräddas i vedugn.

Pyramidbageriet är ett miljömedvetet och småskaligt företag som har lång erfarenhet av knäckebrödsbakning. Företagets grundare Emad Bayoumy är uppvuxen i en bagarfamilj i Egypten och den kunskap han har med sig därifrån förenas med det svenska traditionella knäckebrödsbakandet.

-Det här är ett samarbete av det slag som vi söker med våra leverantörer. Vi har tagit avstamp i gemensamma värderingar kring råvaror och med hjälp av det gedigna hantverkskunnande som finns på Pyramidbageriet har vi fått fram två sorters knäckebröd som lyfter fram vårt mjöl på bästa sätt, säger Sara Herza, kategorichef Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn maler mjölet till knäckebrödet i sin stenkvarn i Järna söder om Stockholm. Spannmålen köper de från svenska ekologiska kretsloppsodlare. De samarbetar med odlare i projektet Bondens verktygslåda, som går ut på att Saltå Kvarn betalar odlarna mer per kilo spannmål för varje miljöfrämjande åtgärd som görs på gården.

Till knäckebrödsbakningen i Dalarna levererar Saltå Kvarn ekologiskt fullkornsmjöl av råg och dinkel. I bageriet bakas knäckebrödet med stor omsorg och gräddas sedan i vedeldad ugn. Resultatet blir ett knaprigt och mustigt knäckebröd av högsta kvalitet.

Bröden är förpackade om 500 gram och de är nyckelhålsmärkta och KRAV-märkta. De finns till försäljning hos Coop och ICA samt i Saltå Kvarns butik i Järna.

Russin mini_1_lr

En av Saltå Kvarns storsäljare, ekologiska russin från Turkiet, gör stor skillnad för människor och miljö genom ett ambitiöst projekt kring odlingarna som heter Happy Village. Saltå Kvarn satsar nu ytterligare på dessa både ekologiskt och socialt hållbara russin genom direkt ekonomiskt bidrag och genom att utöka sortimentet med en liten russinförpackning för barn.

Den nya produkten är ett 6-pack av små russinaskar för barn. Askarna innehåller sultanrussin som odlas ekologiskt utan kemiska bekämpningsmedel. Druvorna får soltorka för att göra dem extra söta och aromatiska och russinen svavelbehandlas inte, vilket annars är vanligt i russinproduktion.

Förutom att alla Saltå Kvarns russin produceras ekologiskt gör de också mer gott för människor på plats genom Happy Village-projektet som drivs lokalt. Det är ett projekt som med experthjälp och annat stöd hjälper hela byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling. Man gör också viktiga insatser för att förbättra levnadsstandard och arbetsvillkor för människorna som arbetar med odling och skörd. Genom att hela byar ställer om till ekologisk odling undviker man risken att ekologiska odlingar kontamineras av kemiska bekämpningsmedel från konventionell odling i samma område. De förbättringar av levnadsstandard och arbetsförhållanden som Happy Village-projektet arbetar med kan exempelvis handla om att förbättra vattenförsörjningen i en by och att bygga ordentliga bostäder för gästarbetare och deras familjer.

– Det här har stor och mycket konkret betydelse för odlarna och byarna och det är ett lyft för många gästarbetare som annars kan få leva under lägerliknande förhållanden under skörden, berättar Sara Herza som är kategoriansvarig på Saltå Kvarn.

Idag är 150 byar och 3.000 odlare med i Happy Village-projektet, som är kontrollerat av en extern tredjepart. Saltå Kvarn stödjer projektet genom att göra alla sina inköp av russin från leverantören bakom projektet och betala det högre pris som ekologiskt och socialt hållbar produktion kostar. Förutom detta ger Saltå Kvarn också direkt stöd, i år ska man bland annat sponsra en utvald insats inom Happy Village. Som konsument kan man stödja Happy Village-projektet genom att välja Saltå Kvarns russin. Även Saltå Kvarns aprikoser, fikon, mullbär och hasselnötter ingår i Happy Village-satsningen.

Saltå Kvarns Russin minipack är förpackade i pappersförpackningar om 6×14 g. De kostar ca 15 kr och finns till försäljning i alla Sveriges Coop-butiker, vissa utvalda ICA-butiker och i Saltå Kvarns egna butiker.

5017-Russin-mini-6X14g-justerad

För mer information:

Sara Herza. kategoriansvarig för torkad frukt och snacks, 08-551 508 16,

sara.herza@saltakvarn.se

Jennifer Key, pressansvarig 070-551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se