GRÖT SM

I lördags var det dags igen att kora Sveriges bästa grötkokare i Gröt-SM. För fjärde året i rad hölls tävlingen på vackra Steninge Vandrarhem vid Kattegatt. Det är grötentusiasterna Catarina Arvidsson och Per Karlsson som driver vandrarhemmet och som fått till ett svenskt mästerskap i grötkokning. Per själv har tävlat flera år, och förra året vann han och Ellinor Persson världsmästerskapen i Skottland!

 

Nytt i årets tävling var att två vinnare i ungdomsklassen får tävla i VM i Skottland, då de i samband med sitt 25-årsjubileum lägger till en ungdomsklass.

 

Tävlingen

Man tävlar i två olika klasser:
1. Traditionell klass – havregrynsgröt på Havrekross (eller pinhead oats som det heter i Skottland) , vatten och salt.
2. Specialklass – egenkomponerad gröt på Havrekross (pinhead oats) som del av matkompositionen.

Havrekrossen blötläggs över natten och tas med till tävlingen.

Grötkokarna får 30 minuter vardera på sig att koka, röra, och jobba på grötens presentation. Sedan förs skålarna till provsmakning av domarna som sitter i ett avsides rum, för att inte påverkas av yttre omständigheter i sitt bedömande.

Huvud-domare i årets tävling var dubbelt världsmästaren från 2010 Neal Robertson, Lova Brodin, ordförande i ”En kulinarisk resa genom Halland” samt styrelseledamot i ”Signerat Halland” och Daniel Ljungberg, verksamhetsledare på Hallands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna. I ungdomsklassen ersätta den lovande fotbollsspelaren och vinnaren av Halmias ungdomspris, Melker Petrelius, Daniel Ljungberg.

Årets vinnare!

Efter många timmars grötkokande och för juryns del många skedar gröt, blev årets vinnare klara!

Vinnare i båda klasserna för ungdomar (traditionell gröt och specialgröt blev Alva Wester som tävlade för andra gången.

Vinnare i seniorklassen traditionell gröt blev Calle Myrsell

Vinnare i seniorklassen specialgröt blev Saga Rickmer

De två regerande världsmästarna i grötkokning uppvisningskokade två sorters gröt men deltog inte i tävlingen – Ellinor Persson och Per Carlsson – men de kommer att representera Sverige i VM tillsammans med Saga, Calle och Alva.

Vi kommer publicera Sagas vinnarrecept under veckan:)

Ät gröt, gör gott. Nu lanserar vi tre nya ekologiska grötblandningar för vardagsaktivister. Grötblandningarna är gjorda på spannmål från svenska gårdar och blandade med torkad frukt och frön. Råvarorna förädlas varsamt i kvarnen i Järna. Självklart gör gröten gott, inte bara för magen, utan för världen.

Två av Saltå Kvarns hjärteprojekt möts i de nya grötblandningarna. Det är spannmål från svenska ekologiska spannmålsodlare. Saltå Kvarn betalar odlarna extra för åtgärder som främjar den biologiska mångfalden, minskar övergödningen och reducerar bidraget till växthuseffekten. Från Turkiet kommer torkad frukt som aprikoser och fikon. Där stöttar Saltå Kvarn projektet Happy Village som hjälper hela byar att ställa om till ekologisk odling. Projektet går bland annat ut på att stötta bra boende för de gästarbetare som hjälper till vid skördarna.

De nya grötblandningarna kommer i tre olika smaker:
Dinkelgröt med soltorkade aprikoser & linfrön
Trekornsgröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrön
Råggröt med plommon, solroskärnor & fikon

Grötblandningarna är KRAV-märkta, nyckelhålsmärkta och kommer i Saltå Kvarns traditionella pappersförpackningar på 400 gram. Från och med vecka nio kommer de att finnas till försäljning i utvalda livsmdedelsbutiker, på matbutiker på nätet och såklart i vår egen butik i Järna.

Med de nya grötblandningar vill vi ge dig en möjlighet att enkelt få en ny och spännande smak utan att du ska behöva köpa alla ingredienser var för sig. Goda blandningar för en god sak, är vår utgångspunkt för dessa produkter.

Njut med gott samvete!

 

 

 

I Saltå Kvarns podcast Laga en bättre värld intervjuar Johan Ununger författaren Jana Fröberg. Jana har tillsammans med sin syster skrivit boken GRÖT – en fantastisk historia.

Samtalet handlar mycket om gröt. Allt från dess ursprung i Mesopotamien där man samlade gräs och stärkelserika rötter och kokade ihop till gröt, över till Skottland där VM i grötkokning arrangeras och där man är mycket stolt över sin havregröt, tillbaka till Romarriket och en vegetarisk gröt med både hjärna och kött i. Jana berättar också om hur grötintresset började hos morföräldrarna i Finland där hon och hennes syster blev bjudna på potatisgröt, mosad potatis redd med rågmjöl som åts med lingonsylt.

Lyssna på avsnittet här:
Gröt – en fantastisk historia med Jana Fröberg – avsnitt 2 i podden Laga en bättre värld

 

Jana berättar i podden om syrad gröt, som görs på samma sätt som surdeg. Väldigt spännande! Du hittar receptet på gröten här: Recept syrad gröt

 

I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

 

Äppel-bovetegröt 1

På vintern känns det extra bra att äta gröt till frukost. Den varma gröten gör att vi känner oss stärkta i kropp och själ och kanske fryser vi lite mindre under dagen också när vi grundar med varm mat. På bilden bovetegröt med rivet äpple.

Havregrynsgröt med russin

Och gröt går ju att variera i det oändliga! Alla kan hitta sin favorit, det är vår övertygelse.  Här ovan är en klassisk havregrynsgröt som vi har toppat med skuret äpple och russin. Så gott i all sin enkelhet.

Blåbärsgröt 2

Att koka gröt i juice eller saft är ett kul sätt att variera gröten. Den här gröten är kokad i blåbärssaft, vilket också ger den en härligt blålila färg.

Dinkelflingor  Fiberhavregryn  Havregryn

I Saltå Kvarns sortiment finns en mängd produkter som lämpar sig för gröt. På vår hemsida har vi samlat alla våra favoritrecept. Välkommen för inspiration!

Bovetegrot med hallon

När vi hör ordet gröt tänker nog de flesta av oss på havregrynsgröt eller gröt kokad på andra spannmål. Det har vi skrivit om tidigare här på bloggen. Men det finns så många fler roliga livsmedel att koka gröt på!

Vinbarsgrot

Bovete är trots sitt namn inget spannmål utan en ört, som inte har ett spår av vete i sig. Den är naturligt glutenfri och finns både hel, krossad och som flingor. Alla tre funkar jättebra till gröt. Överst i blogginlägget ser du en gröt gjord på boveteflingor och hallon som har fått koka i kokosmjölk och dadlar. Hur gott som helst. Här ovanför är ett exempel på gröt på helt bovete, kokad med vinbär, kardemumma och aprikoser.

Raw bovetegröt_2

Bovete kan också blötläggas över natten och sedan mixas på morgonen tillsammans med torkad frukt och söta kryddor till en len och fin gröt.

Hirs är faktiskt ett sädesslag men innehåller inget gluten. Det finns också i hel form samt som flingor. Gröten ovan är gjord på rostade hirsflingor och serveras med fikonkompott och en klick smör.

Quinoagröt med kokosmjölk

Quinoa finns i flera olika färger, röd, vit och svart. Alla tre kan användas på samma sätt även om den svarta är lite krispigare än de andra två. Quinoa är naturligt fritt från gluten och man kan koka gröt på hela fröet eller på flingor. Hel quinoa ger ett skönt tuggmotstånd. Gröten i skålen ovan är kokt på röd quinoa och kokosmjölk, serverad med mullbär. En riktig höjdare faktiskt!

/Jennifer