Helene Langborg i Saltå Kvarn Smakråd har tagit fram ett recept på smarriga bars, perfekta att ha med i väskan som ett energigivande mellanmål. Härligt också med det salta i de rostade mandlarna, tillsammans med det söta och sega i den torkade frukten. Tack Helene!

Bars

Bars 12 st

Havregryn 2 dl
Rostad mandel 1 dl
Hasselnötter 1 dl
Russin 42 g (drygt 0,5 dl)
Aprikoser, torkade 1 dl
Fikon, torkade 1 dl
Naturell yoghurt 1,5 dl
Honung 1 msk
Salt 1 krm

Hacka nötterna, aprikoserna och fikonen. Blanda alla ingredienser i en bunke, forma till 12 bars och lägg dem på en plåt med smörpapper på. Baka i ugnen i 115 grader i ca 1,5 timme. Låt dem svalna och rulla sedan in dem i gladpack.

Jennifer

Panforte är en italiensk julkaka med choklad, honung, kanel och nötter. I Italien serveras den ofta som en tårta med florsocker på men jag brukar skära min i munsbitar och bjuda som julgodis. Den är oemotståndlig, jag lovar!

Panaforte

Panforte

Hasselnötter 100 g
Valnötter 100 g
Sötmandel 100 g
Kanel ¾ tsk
Vetemjöl 1 dl
Honung 1,5 dl (175 g)
Strösocker 2,25 dl
Mörk choklad, minst 70 % kakao 150 g

Smörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.

Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.

Jennifer

FRUKT- OCH NÖTBOLLAR  ca 20 st

Gott och juligt godis som är superenkelt att göra.

 

Blandade nötter
(t ex cashewnötter,
hasselnötter och
valnötter
200 g
Torkade aprikoser 250 g
Kakao 1,5 msk
Kokosflingor 100 g

Blötlägg nötterna och den torkade frukten i en timme.
Häll bort vattnet och mixa nötterna och aprikoserna tillsammans med kakaon till en smet.
Rulla smeten till bollar och rulla dem i kokos.
Förvaras i kylskåp.

Om du använder våra produkter så har vi världens godaste aprikoser som du kan läsa mer om här.
Nötterna går inte av för hackor de heller. Läs mer om dem och de fina människorna som odlar dem här. Kokosen är också supergod och så är den oblekt.

Lena E