Äntligen! 2018 blev året då alla pratade klimat! För tio år sedan var det inte många som visste vad växthuseffekten innebar, men idag vet de allra flesta att klimatet sakta håller på att förändras på grund av den ökande halten av koldioxid i atmosfären. Varenda dagstidning rapporterade så gott som dagligen under årets andra hälft om klimatet. Och klimatångest blev ett nytt begrepp som användes flitigt. Men vi på Saltå Kvarn vill att vi alla går från klimatångest till klimataktion!

På Saltå Kvarn har vi en fossilfri produktion där vi använder havreskal (en restprodukt från vår produktion av havreprodukter) för att värma våra fastigheter och tillverka våra produkter i vår kvarn. 2006 var vi också först i Sverige med att klimatkompensera våra transporter. Vi valde att kompensera genom trädplantering. Sedan dess har vi fortsatt klimatkompensera våra transporter och fram tills idag har vi kompenserat 8 659 ton koldioxidekvivalenter (CO2e). Det motsvarar (på ett ungefär) att 2400 bilar har tagits bort från vägarna, plantering av 27 500 träd eller att 60 fotbollsplaner har återbeskogats.

De cirka 27 500 träd som planterats har inte bara bidragit till att ta motsvarande 8659 ton koldioxidekvivalenter från atmosfären. Genom att välja certifierade projekt med fokus på fattigdomsbekämpning genom ekosystemtjänster, har vi kunnat bidra med mycket mer.

Saltå Kvarn arbetar med ett projekt i Bolivia som är certifierat enligt Plan Vivo. Grunderna i Plan Vivo innebär att de projekt som certifieras har som syfte att bekämpa fattigdom genom ersättning för ekosystemtjänster. (En ekosystemtjänst är en produkt eller en tjänst som naturens ekosystem ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Några exempel är pollinering, naturlig vattenreglering och naturupplevelser.) Vidare ska arbetet i projektet utgå från så kallat ”bottom-up-perspektiv” det vill säga att utgångspunkten ska vara odlarens behov, planteringen ska göras på odlarens egen mark, enbart inhemska trädsorter får användas, 60 procent av varje såld kredit ska tillfalla odlaren och transparens ska finnas genom hela kedjan. För att projektet ska bli certifierat måste det också visa att det leder till minskade utsläpp än om det inte funnits – detta kallas att också additionalitet när man pratar om klimatkompensation.

Till projektet i Bolivia, där Saltå Kvarn klimatkompenserar, är nästan 1000 odlare knutna. Projektet har 12 agronomer anställda som arbetar bland annat med rådgivning till odlarna. Fröna till de 13 olika trädslagen som används, samlas i skogen av odlarna och ger dem ytterligare inkomster. Fröna drivs sedan upp till små träd på projektets plantskola. När en odlare ska påbörja arbetet besöks de av agronomerna som ger dem råd kring vilka träd som passar deras mark och deras behov. Grunden är att olika trädslag blandas och att man arbetar med så kallad agroforestry – det innebär att man även planterar träd som ger avkastning till exempel citrus, kakao och kaffe blandat med de övriga träden. Odlaren får inkomst från projektet, men också genom avkastningen från det som odlas.

Klimatkompensation är inte ett sätt att köpa sig fri, utan ett sätt att självbeskatta sig själv och samtidigt göra världen lite bättre – ett träd i taget. Vill du läsa mer, hittar du mer information här: Zeromission

 

71 procent av alla de produkter som Saltå Kvarns sålde 2017 odlades i Sverige. Övriga 29 procent kommer från 21 olika ursprungsländer där Turkiet och Italien står för de största andelarna. Oavsett var i världen Saltå Kvarns produkter har odlats är de alltid ekologiska.

Saltå Kvarn menar att HUR är viktigare än VAR. Med det menar vi att HUR något odlas är viktigare än VAR det odlas. Grunden för vårt ställningstagande är att Saltå Kvarn menar att odlingsmetoderna oftast ger mycket större avtryck på miljön än vad transporterna gör. Om transporterna sedan kan ske på ett så bra sätt som möjligt – företrädelsevis med båt – kan det berättiga en lång färdväg från odlare till ätare. Det är förmodligen så att bilresan till och från dagligvarubutiken ger ett större bidrag till klimatet än frakten från till exempel Sydamerika. Och om det finns en efterfrågan på en produkt skickar det signaler till odlare på närmare håll att satsa på denna gröda om det är möjligt. Att köpa ekologiska produkter från andra länder kan också hjälpa odlare i andra delar av världen att få avsättning för sina ekologiskt odlade produkter och kunna leva på det som deras jordbruk ger. Sedan finns det så klart andra fördelar att maten odlas nära de som ska äta den – man kan besöka gården, se odlingen och kanske träffa odlaren. På Saltå Kvarn tycker vi det är viktigt att man som konsument får kunskap om matens ursprung och kan göra sitt val redan i butiken. Därför märker vi våra produkter med ursprungsland.

johan ununger CF033455 version 2Maten och jordbruket står idag för en avgörande belastning på klimatet. Men det är också här som en av de allra största möjligheterna att nå klimatmålen finns. Detta kräver dock en omställning från konventionell odling till ekologiskt kretsloppsjordbruk. Om detta skriver bland annat Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten igår.

-Jordbruket har en stor klimatpåverkan. I samband med klimattoppmötet i Paris vill vi lyfta fram att det ändå är här, inom jordbruket som en av de största möjligheterna finns till att nå klimatmålen, säger Johan Ununger.

Av den svenska konsumtionens klimatbelastning utgör maten mellan 30 och 40 procent. Vår nuvarande matförsörjning svarar för en betydande del av den globala uppvärmningen och är även på andra sätt ohållbar, något som i sin tur hotar den framtida matförsörjningen. Ändå är det mycket tyst om detta i klimatpolitiken och klimatdebatten, inklusive den viktiga klimatkonferensen som nu utspelar sig i Paris.

Läs hela artikeln här:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2920507-konventionella-jordbruket-maste-fasas-ut