Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.

Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.

-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.

Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.

Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete

blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.

Ölandsvetemjöl siktat

Ölandsvetemjöl fullkorn

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld

Lida boningshus

På den vackra gården Lida utanför Nyköping bor Carl och Julia Lindeborg med sina två barn. På 74 hektar skog, mark och åkrar driver de en ekologisk kretsloppsgård. I år odlar de havre på sina åkrar som till hösten kommer att bli till havregryn på Saltå Kvarn.

Damm

På gården görs många åtgärder för att öka den biologiska mångfalden. Här har man till exempel restaurerat en gammal damm, för att ge plats åt vattenlevande djur som salamandrar och grodor. Vattnet i dammen används också för att bevattna odlingarna.

Skog

Man arbetar också aktivt på gården för att återställa gammal hagmark. Genom att ta bort en del granar släpper man in ljus bland träden vilket gynnar både djur och växter. Högar av ris lämnas kvar på marken för att ge bo till vilda bin och humlor.

Havre

Så här långt har havren vuxit nu i början av juni.

Strand_2

Nere vid den lilla sjön har många träd tagits bort för att få fram strandängen. Här kan granngårdens kor beta. Vissa partier av lövträd har fått stå kvar för att gynna fågellivet.

Vall

På vissa åkrar odlas vall. Det är bland annat klöver, gräs, kummin och cikoria. Vallen berikar jorden och ger också mat till gårdens djur.

Får

På gården finns 12 får av svenska lantrasen Åsenfår.

Höns

Hedemorahönsen trivs bra på gården.

Porträtt_2 - Kopia

I september är det tre år sedan Carl och Julia tog över gården. Carl arbetar vid sidan av gården som inspiratör, föreläsare och författare. Julia är yogalärare och certifierad permakulturdesigner. De drömmer om att bygga om den gamla ladan på gården för att kunna ta emot gästande grupper. Är du nyfiken på deras liv på gården kan du följa deras blogg Framtidsgården eller på Instagram framtidsgarden.

Åker

Tillsammans med våra svenska odlare har Saltå Kvarn arbetat fram en verktygslåda för en bättre värld. Den innehåller olika åtgärder som kan göras på gården för en ökad biologisk mångfald och bättre miljö. Åtgärderna ger poäng som förvandlas till pengar. Ju fler miljöförbättrande åtgärder det görs desto mer betalar Saltå Kvarn per kilo spannmål. På gården Lida finns många på sådana här projekt. Dammen, strandåkern, återställning av hagmark, att lämna högar av ris till insekter är några exempel. Man har också planterat en skogsträdgård och en bärodling. Och odlas inget annat så täcks öppna ytor av ettåriga blommor. Vilket berikar jorden och gör gården än mer vacker.

/Jennifer

Lördagen den 1 september bjuder Nibble Gård i Ytterjärna in allmänheten för att på plats få se hur ett modernt jordbruk med ekologisk mjölkproduktion fungerar. På Nibble Gård finns dessutom ekologiskt skogsbruk, Nibble Bageri, Järna Mejeri och Järna Naturbruksgymnasium.

Gården är öppen för alla klockan 11-16 den 1 september.

Östersjön är hotad av övergödning och utsläpp av alltför stora mängder kväve och fosfor. Jordbruket står för ungefär hälften av dessa utsläpp och forskning visar att utsläppen snarare ökar än minskar. Men, genom att driva jordbruk ekologiskt kan dessa utsläpp minska drastiskt.

Lördagen den 1 september slår Nibble Gård upp dörrarna för hundratals besökare som vill se hur en gård kan drivas på ett modernt och biodynamiskt sätt som gynnar, djuren, miljön och – inte minst – den mat som gården producerar.

Var med på en lustfylld dag där besökarna får ta del av:

  • Hur man driver en biodynamisk och ekologisk gård med mjölkproduktion.
  • Grillat kött, grönsaker, bröd samt ost och andra mejeriprodukter. Allt från den egna gården.
  • Turer med häst och vagn och traktor samt möjligheter att träffa gårdens djur.
  • Hur gården, handelsträdgården, bageriet, mejeriet, sågen och gymnasieutbildningen bildar en enhet genom samarbete.
  • Hur åkern, betesmarkerna, skogen, vattnet och trädgårdslanden tillsammans bildar en biologisk mångfald.
  • Musik, dans och inspirerande utställningar.

”Jordbruket och maten som produceras på en gård berör oss alla, mer än många tror. Det gäller kvaliteten på maten, utsläppen och överhuvudtaget hela naturens mångfald. Målsättningen med Öppen Gård är att öka förståelsen mellan stad och land, att fördjupa kunskap och samarbete mellan konsumenter och producenter av livsmedel.”, säger Heiner Lohrmann från Järna Naturbruksgymnasium, en av initiativtagarna till evenemanget.

Öppen Gård pågår klockan 11-16. Senare på kvällen, klockan 19-23, bjuds alla till musik och dans på gårdsplanen.

Läs mer på Mynewsdesk 

Lena E