I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

 

Först ut är ett samtal med Lisen Sundgren. Lisen är herbalist och expert på vilda ätliga växter. Hon berättar att stenåldersmänniskan åt en mer varierad kost än vad vi gör idag och att om vi lär oss att äta några vilda växter per säsong får vi automatiskt en mer varierad kost. Dessutom delar hon med sig av ett recept på en vild hummus, som kryddas med svinmålla, nässlor eller granskott.

Lyssna här: Vilda växter med Lisen Sundgren – avsnitt 1 i podden Laga en bättre värld

 

Lisens vilda hummus med Svinmålla
6-8 personer

Hummus är en kikärtsöra som är god att servera på bröd, till grönsaksrätter eller som en god röra på en buffé. Variera den med säsongens vilda växter så får den en extra knorr. Det går bra att använda konserverade kikärtor likaväl som att koka själv. Finns det ingen svinmålla kan man ta nässlor, röllikablad, granskott eller kirskål.

2 burkar Saltå Kikärtor eller motsvarande mängd hemkokade (6 dl)
4 msk tahini (sesampasta) 
2 nävar svinmålla 
1/2 citron (saften)
salt
1 dl vatten
½ dl olivolja eller rapsolja
 
Lägg kikärtor, tahini, svinmålla, citronsaft och en nypa salt i mixer och mixa till en slät, krämig konsistens. Tillsätt olja och vatten, mixa kort och lägg upp hummusen i en skål. Toppa med hackat grönt, t ex svinmålla eller kirskål. Låt gärna stå ett par timmar innan servering så smakerna får utvecklas. Ringla på lite extra olja. 
 

 

 

 

Vår kompis Lisen Sundgren har delat med sig av ett härligt recept på nässelsmoothie. Så här skriver hon:

De är här! Med besked – nu är det bara att ge sig ut och plocka. Efter vinterns alla rotfrukter och kål längtar jag som en törstande i Sahara efter GRÖNT. Så nu är det nässlor från morgon till kväll. Här är en grön, krämig nässelsmoothie med avokado och aprikoser. Mums!

Ett stort glas

Späda nässlor 1-2 nävar
Stjälkselleri, grovt hackad 1 stjälk
Avokado ½
Torkade, blötlagda aprikoser 4 st
Mandelmjölk 2,5 dl
Citronsaft Från en halv citron
Färsk ingefära, riven Lite grann
Rostade mandlar, hackade, som topping

Mixa alltihop och toppa med rostad mandel. Drick och känn vårens sprittande energi sprida sig i kroppen.

Om du gör egen mandelmjölk:

Lägg 2 dl sötmandel i blöt över natten. Sila bort vattnet. Lägg dem i en matberedare, tillsätt 2 dl vatten. Sätt på matberedaren på högsta snurr och låt den mixa några minuter. Sila bort mandelmixet genom en saftduk (spara det och använd i gröt, bröd, pannkakor eller något annat gott). Tillsätt resten av vattnet till mandelmjölken. Förvara i kylskåp, håller ca 3 dagar.