130624-bröd-004

Torsdagen den 25 februari håller vår bagarmästare Manfred Enoksson en teoretisk workshop i vår butik på Södermalm. Manfred visar hur du startar en surdeg, hur den ska smaka och hur den ska kännas. Han delar med sig av sina knep i allt från bakteknik och kemi till sinnenas närvaro när man bakar. Glada skratt och goda provsmak utlovas!

 

Renstiernas gata 27 kl 18-20. Gratis inträde men föranmälan behövs. Anmäl dig till jennifer.key@saltakvarn.se. Begränsat antal platser.

Axel Andersson, hans pappa Daniel och mamma Gunnel odlar bönor på Öland. Bruna bönor är en kulturväxt och en viktig produkt för jorden och för oss. Därför tackar vi dig Axel för att du väljer att odla dessa bönor, du är vår hjälte! 

Alex

Axel Andersson är andra generationens ekoodlare, föräldrarna har drivit Daga Lantbruk på Öland i ca 30 år tillsammans med en heltidsanställd och det var när denne nyligen slutade som Axel lägligt klev in i bilden. Tillsammans driver de nu företaget som är en KRAV-godkänd gård om 100 hektar åker, 50 hektar bete, lite skog, 120 tackor och ett tiotal nötdjur. Gårdens huvudproduktion är växtodling med vall, brödspannmål, morötter och bruna bönor. De bruna bönorna odlas på 10–15 hektar, beroende på hur mycket som efterfrågas och hur det funkar i växtföljden.

Gården ligger strax norr om Färjestaden på Öland. Sorten de odlar heter Stella, Botnia, Katja och Karin. Tack vare sin speciella, regionala karaktär har EU givit dessa sorter den skyddade geografiska beteckningen Bruna bönor från Öland. Bruna bönor passar bra att odla i Ölands ofta lätta, kalkrika jordar och med den enligt nordiska mått lite längre odlingssäsong som det omgivande havet ger. Redan Carl von Linné konstaterade vid ett besök på Öland att öns klimat lämpade sig väl för bönodling. Just den bruna bönan är anpassad till nordiska förhållanden medan flertalet andra bönor kräver varmare klimat.

Ur ekologisk synpunkt finns det för svenska odlingar viktiga fördelar med att ha med bruna bönor i en växtföljd. Det är en närande gröda som kan fixera kväve och gödsla både sig själv och andra grödor senare i växtföljden. Odlingen på Öland är unik, men trots att den svenska bruna bönan odlades redan i mitten av 1600-talet är det en vikande trend för svensk bönodling. 

Bönor skiljer sig från andra vegetabilier genom sin höga proteinhalt. Därför fungerar bönor som ett gott komplement eller en god ersättare för kött, och är därför viktig ur en klimatsynpunkt. Och så är de så goda!  Saltå kvarn lanserade Bruna bönor i februari, läs mer om dessa här: Bruna bönor från Öland

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Josefin är vår hjälte för att hon lyckats kombinera samhällsnytta med en utveckling av det moderna svenska köket! Ett starkt engagemang för sociala frågor och stort intresse för mat, blev en lösning på ett samhällsproblem. Du inspirerar oss och andra och är därför en av våra hjältar!

Josefin Uhnbom

Josefin Uhnboms arbete som social entreprenör med verksamheten Provins mat började för ca 3 år sedan då under namnet Food for thought där matlagning blev ett sätt att lösa ett samhällsproblem. I Josefins fall var det att möta den höga arbetslösheten hos utrikes födda kvinnor i Sverige.

Josefin kom från en bakgrund som statsvetare och jobbcoach, där hennes uppgift var att hjälpa arbetssökande att skriva cv:n och att kartlägga arbetsmarknaden.  Josefin såg att det fanns en dold kompetens om matlagning som kunde leva vidare i form av ett riktigt arbete. Med ett stort engagemang och stöd från olika aktörer har Josefin nominerats och vunnit många priser och utmärkelser för sitt arbete.

Provins mat handlar om förädling och försäljning av attraktiva måltider från olika kulturer och att samtidigt ta tillvara på lokala råvaror. De anställda på Provins arbetar hantverksmässigt, från grunden. Utbudet är en av hörnstenarna, där önskan är att bredda synen på vad som är svensk mat.  Visionen är att i framtiden även arbeta med arbetsmarknadstjänster, matlagningskurser, aktiviteter och event.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Juan Ernesto Crispin Canaviri, ANAPQUIs president 2012, är en av våra hjältar i Bolivia. Genom sin styrka och sin stolthet för quinoa och sin hemtrakt är han en av de 1.260 odlarna i ANAPQUI som har arbetat för en hållbar ekonomi och social utveckling för odlarna av ekologisk quinoa på Altiplano i Bolivia.

Juan Ernesto Crispin Canaviri

Idag har de flesta hört talas om quinoa och många har smakat det lilla fröet. Men för 30 år sedan var quinoa helt okänt utanför dess hemländer i Sydamerika och hade inte heller något ekonomiskt värde. De bönder som odlade quinoa kunde inte sälja quinoan vidare och på så sätt leva på sin odling. Därför blev många odlare på ALtiplano i Bolivia tvungna att överge sin hemtrakt och flytta till de större städerna. Bland de odlare som fanns kvar på Altiplano fanns idéer om hur de skulle kunna förtvätta quinoan för att lättare kunna sälja den till hushåll som inte hade möjlighet att utföra den tidskrävande tvättningen. 1983 bildades kooperativet ANAPQUI vars mål var att förbättra odlarnas levnadsvillkor – både ekonomiskt och socialt. Kooperativet byggde enkla lösningar där man tvättade quinoan och genom detta kunde man börja sälja den förtvättade quinoan till gruvarbetare i området kring Potosi.

Idag är odlarnas levnadsvillkor är fortfarande hårda, men kooperativet har kommit långt i sitt arbete. Utflyttningen har avstannat och människor flyttar tillbaka till högplatån. Alla odlare i kooperativet sparar tio procent av sin skörd för eget bruk, vilket är mycket viktigt för familjer som bor i avlägsna byar. De resterande 90 procenten säljer odlaren till kooperativet och quinoan förtvättas i kooperativets moderna produktionsanläggning. Kooperativet har också hjälpt till att bygga upp skolor och sjukvård på Altiplano. De arbetar även med produkter där man tar tillvara ull från lamadjuret som är starkt kopplat till odlingen av quinoan.

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Underbara Clara

Clara Lidström driver sin blogg Underbaraclaras.com som är en av Sveriges största livsstilsbloggar. Genom blogginlägg om bland annat mode, politik och livet som egen företagare och småbarnsförälder, lockar Clara i genomsnitt 250 000 unika besökare per månad.

Clara du är vår hjälte för ditt engagemang och ditt sätt att beröra. Du är en klok och intressant debattör. Du engagerar och inspirerar och vågar ställa saker på sin spets. Du räds inte att utrycka dig personligt och är ärlig med att din personlighet och dina åsikter förändras i samband med att du utvecklas som person. Du har även visat att det finns nya möjligheter att med ett digitalt entreprenörskap bygga en framgångsrik affärsverksamhet. Tack för ditt engagemang Clara!

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar