I samband med Södertälje Science Week lanserar vi ett surdegspitabröd på ekologiska råvaror då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen komponerad av Mathias Dahlgren

Bagerimästarna på Södertäljebageriet Il forno della Pita, har tillsammans med vår bagarmästare Manfred Enoksson, tagit fram (vad vi vet) världens första surdegspitabröd på ekologiska råvaror. Gammal kunskap från mellanöstern om hur pitabröd ska bakas har förenats med ekologiskt mjöl och surdegsteknik från Järna.

– Brödet är fantastisk, både när det gäller smak- och konsistens. Vi har lärt oss massor på vägen och går allt som planerat vill vi ta in Saltå Kvarns mjöl och surdeg även i vår vanliga produktion, säger Mauris på Il forno della Pita.

Det var Mauris svärfar, Farid Somi som 1988 startade företaget och började baka pitabröd i Södertälje. Pitabrödet är en viktig del i matkulturen från mellanöstern och med Södertäljes mångkulturella invånare var efterfrågan stor. Numera är pitabrödet ett uppskattat bröd i de flesta kök.

-Pitabrödet har många användningsområden och det recept vi har med surdeg, dinkelmjöl och kornmjöl gör det mer mättande och näringsrikt än det traditionella brödet bakat på vete och jäst. Vi är mycket nöjda med resultatet och med vårt samarbete kommer brödet nå ut till fler målgrupper än tidigare, säger Per Rosengren Försäljningschef på Saltå Kvarn.

Surdegspitabrödet kommer att finnas till försäljning inom kort hos Saltå Kvarn. Men det lanseras redan den 27-29 september då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen är ett samarbete mellan Mathias Dahlgren, MatLust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje, Eurest och Tom Tits. Den bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller livsmedel framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Läs mer här: Världslansering av Södertäljerullen

Lisa_Q0B0903.jpg

Pressmeddelande:

Det är inte bara de ekologiska råvarorna och produkterna som ska vara hållbara, utan också arbetssättet i hela företaget. Nu satsar Saltå Kvarn på att förbättra alla sina processer enligt Lean-konceptet, för att på så sätt arbeta ännu mer resurseffektivt och hållbart. Det sker i samarbete med det delvis EU-finansierade projektet MatLust.

Lean är ett världsledande förbättringskoncept och en filosofi med ursprung i Japan. Det bygger mycket på medarbetarnas delaktighet och går ut på att synliggöra arbetsprocesserna i det dagliga arbetet och på så sätt upptäcka och ta bort olika former av resursslöserier som lätt uppstår i alla typer av verksamheter. Man effektiviserar processerna genom att i alla lägen fokusera på att lägga tid och resurser på sådant som verkligen skapar mervärde för kunderna. Lean innehåller en rad systematiska metoder och verktyg som stöd för detta.

Saltå Kvarns syften med satsningen på Lean är att bli ännu mer hållbart som företag samt att öka konkurrenskraften och även lönsamheten.

 

– Vi ska genomgående arbeta lite smartare och hela tiden hitta nya förbättringar i den riktningen. För oss kan det exempelvis handla om att på olika sätt minska svinnet ytterligare, använda energi ännu effektivare och att undvika onödigt arbete, säger kvarnchef Lisa Trolle.

 

– I Lean-filosofin finns även mycket av mjuka värden och en respekt för alla inblandade som stämmer med vår filosofi. Genom att ständigt arbeta allt smartare och resurseffektivare tar vi bland annat bättre hand om både det som våra leverantörer producerar med kärlek och omsorg, och det arbete vi själva gör.

 

I satsningen på Lean får Saltå Kvarn kunskapsstöd från det femåriga projektet MatLust, vars syfte är att bidra till en hållbar utveckling inom livsmedel i Stockholmsregionen. Processutveckling genom Lean är ett av sju delområden där mindre och medelstora livsmedelsföretag i Stockholms län kan få kostnadsfritt stöd för att utveckla sin hållbarhet. Bakom MatLust står Europeiska regionala utvecklingsfonden, Södertälje kommun och Destination Södertälje, i samarbete med bland annat Kungliga Tekniska Högskolan. MatLust-projektet utgår från Södertälje kommuns prisbelönta arbete med hållbara måltider i sina verksamheter samt en lång och forskningsbaserad tradition av hållbar livsmedelsproduktion i regionen, bland annat genom företag som Saltå Kvarn.

 

För mer information kontakta:

Lisa Trolle, kvarnchef, 070-190 77 97, lisa.trolle@saltakvarn.se
Jennifer Key, pressansvarig 070 568 10 86, jennifer.key@saltakvarn.se