Dinkelmüsli 10 g

Pressmeddelande:

Saltå Kvarn lanserar nu sin ekologiska dinkelmüsli i portionsförpackning om 10 g. Müslin är framtagen till flygbolag och tågtrafik där den kommer att finnas med i olika frukostpaket. Saltå Dinkelmüsli finns redan som konsumentförpackning och är en storsäljare i dagligvaruhandeln.

Saltå Kvarns müsli i portionsstorlek har sedan en tid funnits på flera flyglinjer samt på tågens frukostmeny. Nu lanseras alltså en ny smak, ekologisk dinkelmüsli, baserad på spannmål från svenska odlare.

Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn, är glad över produktnyheten som bidrar till fördjupade samarbeten med lokala verksamheter i Järna.
-Dinkelmüslin packas lokalt här i Järna. Vi framställer den i vår kvarn av ekologiskt spannmål från svenska odlare. Extra roligt är det att vi använder våra goda havregryn och så hög andel dinkel. Det här är ett smakprov på vårt goda ekologiska hantverk, säger hon.

Saltå dinkelmüsli innehåller havregryn, dinkelflingor, dinkelpuffar och jordgubbar. Den kommer även att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker. Pris 5 kr.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn. Tel 08 551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

 

Müsli kommer ursprungligen från Schweiz och är en blandning med flingor av spannmål som bas, med olika frukter, bär, frön eller nötter. Müslin fick sin spridning i början av 1900-talet efter att läkaren Maximilian Bircher-Benner   lanserat den på sanatoriet i Zürichberg. Han serverade müslin som kvällsmat och den bestod av havregryn, nötter, mjölk och rivet äpple. Den skulle vara stärkande, lättsmält och nyttig och man lade müslin i blöt i mjölk flera timmar innan den skulle ätas. Denna typ av müsli har sedan fått namnet ”Bircher-müsli” och är ett matigt mellanmål som du enkelt kan förbereda. Resultatet blir både krämigt och mättande. Prova själv!

Bircher-müsliBircher-müsli med bär (4 portioner)
4 dl valfri müsli
3 dl mjölk
1 1/2 dl matyoghurt
2 msk honung
Valfri topping som t.ex nötter, torkad frukt eller färskt frukt.

Blanda müsli och mjölk i en stor skål. Ställ den i kylen ca 2 timmar, eller tills müslin sugit åt sig av mjölken. (Det går också bra att låta den stå över natten.)  Blanda müslimjölken med yoghurten. Lägg upp i 4 skålar. Strö på valfri topping och ringla över honungen.

/Susanne

2015-04-26 08.37.19Basmüsli är precis som det låter, en bas till en müsli som du kan utveckla själv! Blanda i sådant du gillar och sånt du har hemma. Kanske torkade aprikoser, fikon, mullbär, russin, hackad mandel, hasselnötter, solroskärnor och linfrön? Om du vill kan du också rosta flingorna i stekpanna, kanske tillsammans med lite honung och kanel, vanilj eller kardemumma. Då blir de härligt crunchiga. Sen är det så fint att hälla upp den vackra müslin i en ren glasburk som får pryda köksbänken.

Basmüsli_1

Basmüsli är en blandning av havregryn, veteflingor, kornflingor, rågflingor och cornflakes. Spannmålen kommer från våra svenska ekologiska odlare och är valsade i vår kvarn här i Järna.

Rostad basmüsli_1 beskuren

Här ett receptförslag på en rostad müsli med honung och kanel som är lätt att göra och väldigt god!

/Jennifer

Saltås första müsli kom redan år 1970. Denna müsli var gjord av rostade flingor från de fyra sädesslagen, rostade hasselnötter och russin.

Müslin blandades för hand och rostades i den stora vedugnen i bageriet på Saltå på helgerna då bagarna inte var där. Müslin fanns i sortimentet tills 2003 ca då den togs bort från vår produktion pga allergirisken med nötter.

Saltå Müsli

Idag har vi många olika sorters müsli, se hemsidan för alla produkter Saltå Müsli. Och gillar du nötter i din müsli, så är det bara att toppa med detta eller blanda en egen müsli i en fin glasburk.

minimüsli

Saltå Kvarn lanserar nu en smart portionsförpackad müsli med flingor av ekologisk svensk spannmål, cornflakes, pumpakärnor och torkade hallon. Perfekt på resan, skolutflykten och picknicken. En müsli för alla tillfällen!

-Portionsförpackad müsli är ett lyckat resultat av en ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel inom hotell och reseindustrin, säger Thomas Ljusberg, försäljningsansvarig Foodservice Saltå Kvarn.

Müslin är KRAV-märkt och packad i portionspåsar om 10 g. Den kommer att finnas i SJ:s frukostpaket, bland Malmö Aviations frukostar och hos ett antal andra aktörer. Müslin kommer också finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker.

För mer information vänligen kontakta

Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 070 5681086, jennifer.key@saltakvarn.se

Thomas Ljusberg, försäljningsansvarig Foodservice Saltå Kvarn, 072 2451028, thomas.ljusberg@saltakvarn.se