Yttre Eneby gård

 

Idag är det den biologiska mångfaldens dag. Biologisk mångfald är en hjärtefråga för Saltå Kvarn och många av de verktyg som finns i det samarbete med våra svenska odlare som vi kallar för Bondens verktygslåda, syftar till att öka den biologiska mångfalden hos våra odlare. Bondens verktygslåda

Biologisk mångfald innebär variation av växter, djur och insekter. En variation som ökar motståndskraften mot förändringar i klimatet.  Mångfald i växtföljden minskar också risken för sjukdomar i grödorna som påverkar både kvalitet och skördenivåer.

Den biologiska mångfalden är högre på ekologiska gårdar än på oekologiska. Drygt 30 % fler arter av växter, insekter och andra djur ger ekologisk odling i genomsnitt enligt en studie i tidskriften Journal of Applied Ecology. Ekologisk odling gynnar biologisk mångfald

Bilden ovan är från Yttereneby gård i Järna. Här rinner ett naturligt vattendrag mitt genom åkermarken. Detta skapar förutsättningar för biologisk mångfald av alla slag. Många typer av djur, insekter och växter kan frodas här vilket innebär mer mat för vilda djur, fåglar och pollinatörer. Öppet vatten saknas tyvärr ofta i jordbrukslandskap vilket leder till artfattigdom och utarmning av våra jordbruk.

 

Lisa

 

Det här är Lisa Trolle som är kvarnchef på Saltå Kvarn. Hon inspekterar späda blad av ölandsvete som har kommit upp någon decimeter. Längs kanten av åkern har odlaren Holger sått in en blandning av blodklöver, honungsört, solros och klöver. Det har han gjort för att öka antalet pollinatörer och mångfalden av växter i fältet.

Biologisk mångfald – Naturvårdsverket

 

 

 

 

Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.

Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.

-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.

Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.

Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete

blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.

Ölandsvetemjöl siktat

Ölandsvetemjöl fullkorn

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld