En kladdig chokladkaka smaksatt med Olivolja Mandarine. En underbar kombination av härliga citrustoner som bryter av fint mot den kraftiga chokladsmaken.

Chokladkaka ca 10 bitar

Mörk choklad, 70 % kakao 150 g
Rostad mandel 100 g
Ägg 3 st
Rårörsocker 2,5 dl
Olivolja Mandarine 2 dl
Kakao 2 msk
Vaniljsocker 2 tsk
Vetemjöl 2 dl
Salt ½ tsk
Flingsalt En nypa
Lättvispad grädde till servering
Mandarinklyftor

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång brödform, ca 1,5 liter. Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Hacka mandlarna grovt.

Rör ihop ägg och socker i en bunke utan att det blir pösigt. Blanda sedan ner olivoljan och den smälta chokladen. Tillsätt därefter kakao, vaniljsocker, vetemjöl, mandlar och salt. Häll smeten i formen och toppa med flingsaltet.

Baka kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter – den ska vara torr i kanterna och kladdig i mitten. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i bitar. Servera med lättvispad grädde och några mandarinklyftor.

Jennifer

Söta och kladdiga är de här oemotståndliga små bollarna, perfekta som nyttigt godis när sötsuget sätter in!

Aprikosbollar

Aprikoser 2 dl
Vatten 2 dl
Rostade Hasselnötter 4 dl
Olivolja Mandarine 2 msk
Honung 2 msk
Sesamfrö skalat 2 dl

Blötlägg aprikoserna i vattnet i några timmar. Mixa hasselnötterna och olivoljan till en grovkorning smet med en stavmixer. Fiska upp aprikoserna ur vattnet och tillsätt dem tillsammans med honungen till nötblandningen. Fortsätt att mixa och späd eventuellt med blötläggningsvattnet till mjukare konsistens. Forma fina bollar och rulla dem i sesamfrön. Förvaras i kylskåp.

Jennifer