Andreas är schweizaren som flyttade till Portugal för att odla ekologiska oliver. Med stor passion och kunskap värnar han om gamla, lokala olivsorter. Resultatet blir en exklusiv extra jungfruolivolja med stor smak som fått flera utmärkelser.

 

Tillsammans med sin kollega Alfred Zehnder driver han företaget Risca Grande i regionen Alantejo i sydöstra Portugal. Gården drivs som ett eget kretslopp där kor betar av gräset på odlingarna och bidrar med sin gödsel till olivträden. Man producerar också en stor del av sin egen el med hjälp av solceller på taken till byggnaderna.

Alantejo är känt för sina många oliv- och vinodlingar, av vilka många idag blir uppköpta. Tyvärr leder detta till att gamla olivsorter går förlorade, då man istället planterar matoliver med högre avkastning. Risca Grande har valt att förvalta de gamla olivsorterna som förvisso ger mindre skördar men med mycket hög kvalitet.

Ett unikt inslag på gården är odlingarna av ekologiska mandariner, citroner och basilika. När en smaksatt olivolja ska produceras skördas frukten samma dag och pressas tillsammans med oliverna till en enastående olivolja som bär smak av frukten eller basilikan, alldeles på riktigt!

Tack Andreas för att du alltid sätter smak och kvalitet först, du är vår hjälte!

facebook hjältar-jubileum

Saltås hjältar
Saltå Kvarn präglas av olika människors passion och drivkraft. I samband med vårt 50- årsjubileum hyllar vi människor som är hjältar i våra ögon.
Följ oss och våra hjältar på www.saltakvarn.se/saltashjaltar

Nya biodynamiska, smaksatta olivoljor från Portugal!

Nu har vi tre nya goda olivoljor från Portugal. Alla tre kommer från regionen Alantejo i sydöstra Portugal, där familjen Bernhard- Zehnder har sina biodynamiska olivodlingar. Smak och kvalitet står i fokus och gården drivs med kunskap och passion. Olivsorterna som odlas är gamla portugisiska sorter. Oljorna är pressade på oliver från både gamla och unga träd.

 

SALTÅ OLIVOLJA BASILICUM 250 ml
Sin karaktär får oljan från nyskördad basilika och tidigt skördade gröna oliver av sorterna Cobrançosa, Galega Vulgar och Cordovil de Serpa. Olivsorterna är typiska för regionen. Basilikan skördas samma dag som oliverna ska pressas och gör dessa sällskap i olivkvarnen. Det gör att Saltå Basilicum har en härligt fräsch smak av nyskördad basilika.

Doften
Fin, subtil doft av basilika och färskt gräs.
Smaken Krämig med aningen beska och pepprighet. Fin smak av färsk basilika.
Gott till Färska grönsaker, tomater, pastarätter och ost. Spännande till vaniljglass och blodapelsin.
Syrahalt 0,1 %

SALTÅ OLIVOLJA LEMON 250 ml
Den här oljan får sin karaktär av från nyskördad citroner. Olivolja Lemon är pressad av olivsorterna Cobrançosa och Cordovil de Serpa. Bland olivträden odlar man egna citroner som plockas samma dag som oljan ska pressas. Allt för att ta tillvara på smakerna. Resultatet är en superb olivolja med ren, frisk smak av citron.
Doften Mild med karaktär av citron.

Smaken Mjuk med växande pepprighet. Fräsch smak av citrus.
Gott till Fisk, halstrade grönsaker och sallad.
Syrahalt 0,1 %

SALTÅ OLIVOLJA MANDARINE 250 ml   
Olivolja Mandarine är pressad av olivsorterna Cobrançosa och Cordovil de Serpa.  Även citrusfrukterna odlas på den egna gården och man är noga med att
skörda frukten samma dag som oljan ska pressas. Och det känns verkligen på den fina mandarinsmaken.

Doften Mild med inslag av mandarin och blomma (gula rosor, apelsinblom).
Smaken Fruktig och fräsch med tydlig pepprighet och mandarinkaraktär.
Gott till Sallad med ruccola, asiatisk mat, kött samt chokladdesserter.
Syrahalt 0,1 %

Läs vårt pressmeddelande.

Lena E

Ikväll är det öppet till klockan 21 i Söderbutiken på Renstiernas Gata 27. I området som kallas ”Sofo” har många butiker, gallerier med flera öppet till klockan 21 sista torsdagen i månaden – Sofo Night. Då brukar det finna roliga evenemang och erbjudanden.

Hos oss kan du ikväll smaka olivoljor och balsamvinäger som vi också har trevliga priser på mellan kl. 19 och 21.
Om du inte provat våra oljor och vinäger förut och har vägarna förbi så kom in och smaka! De är verkligen supergoda. Du kan läsa mer om oljor och vinäger på vår hemsida.
Vi har också en 12-årig balsamvinäger från Guiseppe Cattani. En äkta Tradizionale med andra ord. Guiseppe var först i världen med en ekologisk äkta Aceto Balsamico Tradizionale di Modena! Den finns också i vår butik…..

Man kan också smaka vårt levainbröd ikväll. Det säljs endast i våra egna butiker. Handknådat och stenugnsbakat. Segt med frasig skorpa och ljuvlig smak…….

I butiken finns förstås hela vårt sortiment samt mycket baktillbehör och storköksförpackningar för den som gör av med mycket.

Välkomna!

Lena E

Äntligen är olivoljorna här! Jag använder alla tre. Kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest men det kanske inte behövs heller. De är fantastiskt goda och det känns så lyxigt att kunna välja bland de snygga flaskorna som pryder köksbänken 🙂

Ur vårt pressmeddelande om oljorna:
Saltå Kvarn lanserar en serie av tre nya ekologiska olivoljor från Italien och Portugal, med olika smak, karaktär och prisklass. Skillnaderna mellan oljorna beror bland annat på vilka olivsorter som används, var de odlas och hur tidigt de skördas.

 Saltå Olivolja Classico är en klassisk olivolja med stort användningsområde. Den pressas av fem olivsorter (Grossa di Cassano, Tondino, Leccino, Carolea, Frantoio) ekologiskt odlade i trakterna av Monte Pollino i södra Italien. Karaktären är mild, nötig och örtig och passar både att steka i och att använda i sallader, till pasta, soppor, grönsaker, tapas med mera. Priset är cirka 79 kr för 500 ml.

 Saltå Olivolja Riserva är en fruktig olivolja med lite fylligare smak och med en mjuk pepprighet. Oljan är gjord av samma olivsorter som Classico ovan, men innehåller mer av tidigt skördade oliver, vilket ger mer utpräglad doft och smak. Riserva passar bland annat bra till sallader, såser, kött och fisk och på bröd. Priset är cirka 98 kr för 500 ml.

 Saltå Olivolja Intense är en mer exklusiv, biodynamisk olivolja från sydöstra Portugal. Sin karaktär får oljan från tidigt skördade gröna oliver av sorterna Galega Vulgar och Cordovil de Serpa. Oljan är mer pikant och fruktig till smaken och har en balanserad eftersmak med hetta. Den passar till all mat som ska ges en kryddig touch, bland annat grillat kött, pasta och sallader och inte minst på bröd med lite flingsalt. Priset är cirka 98 kr för 250 ml.

 Alla tre oljorna är s.k. extra jungfruolivoljor. Det betyder att oljan tagits fram enbart genom mekanisk kallpressning av oliverna (utan användning av kemikalier för att utvinna oljan). ”Extra” står för att oljan kommer från den första pressningen. Genom den naturliga framställningen utan tillsatser har en extra jungfruolivolja sin naturliga smakkaraktär från olivsorter och växtplats.

Lena E