Nu startar vår pepparkakshustävling på Instagram. Vill du vara med och tävla med ditt pepparkakshus? Bygg ditt hus, fota och ladda upp på Instagram, tagga @saltakvarn och skriv #saltåpepparkakshus i texten för att vara med och tävla. Du måste ha en öppen profil för att vi ska kunna se ditt tävlingsbidrag. Saltå Kvarn väljer ut tre favoritbidrag där vinnaren sedan utses genom en omröstning på Instagram. Ditt tävlingsbidrag måste vara inne senast den 26 december 2019. Vinnaren får goda priser. Lycka till!

Detta fantastiska pepparkakshus är bakat av Barsja som arbetade i Saltås bageri under 70- och 80-talet. Hennes hus var helt fantastiska och vill du få tips på att lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus har vi tidigare bloggat Barsjas tips, så har du inte pyntat ditt hus så läs mer här: Pynta ditt hus som Barsja

 

 

Vinsten består av produkter från Saltå Kvarn och kommer att skickas ut under januari. Vi har tyvärr inte möjlighet att skicka vinster utanför Sverige.

Vi behandlar dina personuppgifter enligt GDPR- dataskyddsförordningen och sparar endast dina uppgifter i detta ändamål. Se mer här: Policy för skydd av personuppgifter

 

barsjas-pepparkakshus2

När Barsja arbetade i bageriet under 70- och 80-talet, så fick man alltid stora pepparkakshjärtan i julklapp, eller tomtar som kikade klurigt på dig under sina kristyrluvor. Hade man tur kunde man få en ängel i ljusblå klänning med gyllene hår eller en julbock med kärran fylld med presenter. Suck….det var verkligen julstämning på den tiden.

I mina papper hittade jag ett gammalt tidningsurklipp från en norsk tidning där Barsja ger tips på hur du lyckas med dekorationen av ditt pepparkakshus.
Välj ett pepparkaksrecept som passar till figurer och hus.

 1. Dekorera alla delar, utom taket, medan de ligger plant.
 2. Böj taken medan de är varma och låt dem svalna uppböjda mot en kant. Baka dem gärna extra bruna. 
 3. Praktfulla granar kan du göra av stjärnor i olika storlekar som du staplar på varandra med en liten pepparkaka mellan varje stjärna. Limma med glasyr.
 4. Baka en pepparkaksplatta att ställa huset på
 5. Gör hål för skorstenen, så kan du ha ett värmeljus i huset sen.
 6. Baka ganska tjocka delar, så håller det bättre.
 7. Sammanfoga huset med glasyr. Låt det torka över natten. Det är mycket godare än bränt socker och om det blir snett kan du göra om. Låt dem torka över natt innan du sätter på taket.
 8. För att få raka kanter som är lätta att sammanfoga, så kan du riva de sidorna på ett fint rivjärn.
 9. Gör röken av glasyr på smörpapper. Låt torka över natten och fäst med glasyr.
 10. Köp mandlar, nötter, gelehallon, biskvier, små hjärtan och allt du tycker är vackert. Det ska vara mycket gott på huset.
 11. Ha ett värmeljus i huset. Det doftar som att du bakar igen. Barsja sänker ner värmeljuset med hjälp av en ståltråd genom skorstenen.

Jag hoppas kunna hälsa på Barsja i veckan. Där är säkert julstämning nu………….

Lena E