Saltå Kvarn lanserar Softa Jordgubbar och Softa Körsbär – en helt ny mellanmålsprodukt för kategorin torkad frukt. Det är hela bär, jordgubbar och körsbär med extra sötma från äppeljuice som torkats i ugn i låg temperatur till perfekt konsistens utan några extra tillsatser.
Att tillsätta torkad frukt och bär i kosten är både ett enkelt och gott sätt att få i sig antioxidanter, mineraler och vitaminer och samtidigt höja sitt näringsintag.
Produkterna passar bra som mellanmål, att blanda i müslin eller som topping till gröt eller smoothie. Perfekt att ha med i väskan på språng när blodsockret faller. Ett nyttigare alternativt till godis att njuta av med gott samvete.

Produkterna är Eko-märkta och odlade i Turkiet tillsammans med odlare från projektet Happy Village. Projektet är ett initiativ som hjälper och stöttar byar att gemensamt ställa om till ekologisk odling och förbättra villkoren och levnadsstandarden för de som arbetar med odlingen och skörden. Happy Village startade 1991 och omfattar idag 140 byar där 12.000 helt har ställt om till ekologisk odling.

Påsarna innehåller 40 gram bär och kostar 22 kr.

Saltå Kvarn Softa jordgubbar
Saltå Kvarn Softa körsbär

 

Russin, fikon och aprikoser från Saltå Kvarns odlare i Turkiet har länge funnits i hyllorna i dagligvaruhandeln. Nu får produkterna nya smarta förpackningar som enkelt går att återförsluta vilket gynnar hållbarheten på frukten. Samtidigt vill företaget lyfta fram sitt arbete med projektet Happy Village, som bidragit till att hela byar i Turkiet ställt om till ekologisk odling.

Inom projektet Happy Village i Turkiet får odlarna råd och stöd för att kunna odla ekologiskt. Projektet startade då man upplevde att det var problematiskt att odla ekologiskt om inte alla grannarna också gjorde det. Bekämpningsmedel blåste lätt över från intilliggande åkrar och ekologiska odlingar blev förstörda. Därför hjälper

Happy Village till så att odlare i en hel by kan ställa om till ekologisk odling.

Projektet Happy Village bidrar även till att levnadsstandard och arbetsförhållanden förbättras. Vid russinskörden kommer många säsongsarbetare och hjälper till vid odlingarna. Tidigare bodde dessa tillsammans med sina familjer i enkla tält av presenningar. Här har man genom projektets finansiering kunnat bygga bostadshus i anslutning till de fält där byns druvor torkas till russin. I husen finns sovrum, kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och köksträdgård.

I bergsbyn Bekirler odlas fikon. Här fick kvinnorna tidigare gå långt varje dag för att hämta vatten. Happy Village bistod här med att borra en brunn samt att bygga ett vattenmagasin.

Saltå Kvarn som är engagerade i Happy Village har genom sina inköp av torkad frukt från Turkiet bidragit till att 3 000 odlare i 140 byar på totalt 12 000 hektar har ställt om till ekologisk odling.

• Saltå Russin 250 g 

• Saltå Fikon 200 g

• Saltå Aprikoser 200 g

Alla tre produkterna är KRAV-märkta och finns till försäljning hos ICA, Axfood, Bergendahls och Coop samt i Saltå Kvarns egen butik i Järna. Rekommenderat pris: russin 22 kr, fikon 32 kr och aprikoser 29 kr.

Läs mer om Happy Village här: Mer än bara ekologiskt

Läs mer om Saltå Kvarns torkade frukt här: Ekologisk torkad frukt

 

 

Saltå Kvarn lanserar Ölandsvete, ett ekologiskt kulturspannmål med gamla anor som är extra rikt på protein. Det odlas i Järna söder om Stockholm samt i Norrköping och mals till mjöl i kvarnen på Saltå Kvarn.

Ölandsvete är ett så kallat kulturspannmål och har inte odlats i Sverige sedan 50-talet. På 90-talet väcktes intresset för spannmålssorten på nytt och från fröbanken Nordiska genbanken plockades ett litet prov på 10 gram ut. Detta har sedan odlats i liten skala och förökats med åren. Idag odlar man ölandsvete på ett fåtal platser i landet. Ölandsvete har ett långt och fint strå och skördarna blir inte lika stora som vid vanlig veteodling.

-Att odla ölandsvete idag är unikt och vi är jätteglada för att några våra odlare har bestämt sig för att göra det. Det känns viktigt för oss att bidra till att öka mångfalden bland vetesorter på gårdarna med vår efterfrågan, säger Lisa Trolle, kvarnchef Saltå Kvarn.

Ölandsvetemjölet utmärker sig näringsmässigt genom sin höga proteinhalt på 14 procent. Det har också en annorlunda glutensammansättning med ett vekare gluten som innehåller en mindre andel av gliadin än vanligt vete. Dessutom innehåller ölandsvete karotenoider som gör det mörkare i färgen, nästan lite rödaktigt.

Ölandsvete kan användas precis som vanligt vetemjöl och surdegsbröd bakade på ölandsvete

blir saftiga, aromrika och får en något nötaktig smak. Mjölet lämpar sig också väl till sockerkaka, pannkakor och våfflor.

Saltå Kvarns ölandsvetemjöl finns i två varianter, siktat mjöl och fullkornsmjöl. Det båda produkterna är ekologiska och KRAV-certifierade. Priset för 500 g är 17 kr. De säljs i Saltå Kvarns egen butik i Järna samt hos vissa speciellt utvalda butiker. Mjölet finns också i säck om 10 kg för bagerier.

Ölandsvetemjöl siktat

Ölandsvetemjöl fullkorn

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med sina svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättrande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Bondens verktygslåda för en bättre värld

minimüsli

Saltå Kvarn lanserar nu en smart portionsförpackad müsli med flingor av ekologisk svensk spannmål, cornflakes, pumpakärnor och torkade hallon. Perfekt på resan, skolutflykten och picknicken. En müsli för alla tillfällen!

-Portionsförpackad müsli är ett lyckat resultat av en ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel inom hotell och reseindustrin, säger Thomas Ljusberg, försäljningsansvarig Foodservice Saltå Kvarn.

Müslin är KRAV-märkt och packad i portionspåsar om 10 g. Den kommer att finnas i SJ:s frukostpaket, bland Malmö Aviations frukostar och hos ett antal andra aktörer. Müslin kommer också finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker.

För mer information vänligen kontakta

Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 070 5681086, jennifer.key@saltakvarn.se

Thomas Ljusberg, försäljningsansvarig Foodservice Saltå Kvarn, 072 2451028, thomas.ljusberg@saltakvarn.se