tre juicer

Varje vardagsmorgon under vecka 27 kommer Jennifer att leda yogaklass på Saltå Kafés veranda. Yogan efterföljs av frukost på kafét.

Yogan passar alla nivåer, även nybörjare. Klä dig i mjuka kläder efter väder, då vi är utomhus.

4-8 juli

9.00 YOGA
10.00 FRUKOST I KAFÉT

 

Yoga och frukost 100 kr. Ta med egen yogamatta och en filt. Ingen föranmälan behövs.
Obs! Vid dåligt väder ställs yogan in. Vi informerar då om det på vår hemsida samt i facebookevenemanget samma morgon.
Varmt välkommen!
verandatrappan

 

Bageriet Saltå Kvarn

På Saltå Kvarn laddas det för att ta emot sommarens gäster. Saltå Kafé presenterar sin nya lunchmeny och det gamla bageriet öppnas upp för sommaren.

Per Norman bagare på Saltå Kvarn
Per Norman, bagare på Saltå Kvarn.

För att möta sommarens högtryck på Saltå Kvarn öppnar bagarna återigen upp det gamla bageriet på Saltå. Varje dag hela sommaren ska här bakas bröd till den intilliggande butiken och kafét.

-Saltå Kvarn är ett utflyktsmål för många människor under sommaren och det känns extra roligt att kunna erbjuda våra gäster nybakat bröd från vårt bageri här på Saltå. Platsen känns mer levande och sen doftar det ju också så gott från bageriet, säger Susanne Skånberg, marknadschef Saltå Kvarn.

torta_1 kopia
Mexikansk torta, grillad ekologisk ciabata med heta svarta bönor.

Inför sommarsäsongen presenteras också en ny meny på Saltå Kafé som ännu mer än tidigare fokuserar på Saltå Kvarns egna produkter. Det är Divya Jagasia som är smak- och receptutvecklare på Saltå Kvarn som tagit fram recept med inspiration från hela världen. Det är smörgåsar, varma mackor och sallader med spännande smaker. Här finns bland annat italiensk panzanella, marockansk hirssallad, mexikansk torta och chickpea of the sea.

-Vi vill inspirera och bjuda på smakupplevelser av Saltå Kvarns produkter. Det man äter i kafét ska man kunna få med sig recept på och om man vill även köpa ingredienserna i vår butik, säger Susanne.

Kuriosa: Bageriet i Järna har under några år används till produktutveckling och till surdegskurser, då produktionen av bröd flyttades till en större lokal i Bromma och nu senast till Södermalm i Stockholm. Där bakas numera bröd till Saltå Kvarns egna butiker och Paradisets butiker.

 

Lokala råvaror, grönsaker i säsong och företagets egna produkter sätter menyn på Saltå Kvarn kafé i Järna som nu öppnar igen efter en tids renovering.

Inredning_1

-Vi vill inspirera våra gäster och visa hur man kan använda Saltå Kvarns fina produkter i kombination med det som naturen ger oss för säsongen, säger Moa Wätte som är ansvarig för kafét på Saltå Kvarn. Första veckan har vi två lunchalternativ på menyn. Röd quinoa med grönsallad, färska örter, bönor, rödbetor och kornblomstost. Vi bakar också en wrap på bovetemjöl, rismjöl och majsmjöl som vi fyller med hummus, kidneybönor och kimchi.

Citroner

Råvarorna kommer i stor utsträckning från lokala odlare i närheten. Grönsaker från Skilleby trädgård, mejeriprodukter från Yttereneby och Nibble gård, rapsolja från Säby gård, kaffe från Järna rosteri och glass från Järnaglass. Även lokala charkuterier kommer att ingå i menyn. Allt som serveras i kafét är ekologiskt.

Inredning_2

-Just nu finns det fin sallad, skott, örter, nässlor och kirskål att arbeta med. Vi längtar efter att tomaterna och bönorna ska komma snart. Till hösten och vintern blir det mer kål och rotfrukter, säger Iris Nilsson som är ansvarig för köket i kafét.

 

I utbudet kommer det även att finnas varma och kalla smörgåsar, Saltå Kvarns omtyckta bullar och andra bakverk. Alla bröd och bakverk kommer att bakas i kaféts eget bageri och i Saltå Kvarns bageri i Bromma.

 

Saltå Kafé öppnar den 4 maj och kommer att ha öppet 9-18 på vardagar och 10-17 på helger under våren.

För mer information kontakta:
Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 070-5681086, jennifer.key@saltakvarn.se

Läs mer om kafét här:
/salta-kafe/

Fotnot: På bilderna syns Katha, Matilda, Stefan och Klaus-Peter som alla jobbar på Saltå Kafé.

 

Kafé logo ram

 

När jag åker bil igenom små svenska orter så tänker jag ibland ”Hur kan man bo här?”, ”Trist ställe….” eller nåt i den stilen. Jag fattar så klart att folk trivs ändå, de har sitt, familjer, nära och kära och det kanske också händer en massa kul som inte syns. 

Storgatan i Järna idag (Bild Wikipedia)

Många svenska samhällen ser så där tråkiga ut. Det är en genomfartsgata med trista hus, en fyrkantig Konsum och parkering.
Samma sak tänker säkert många då de kör igenom Järna – genomfartsgata, fyrkantig Konsum, parkering…….
Alla gamla hus försvann i början på 70-talet.

Men i Järna händer det massor med saker och det är säkert Sveriges bästa by när det gäller ekologiska livsmedel! Här finns också flera ekologiska bagerier och trädgårdar, ett mejeri och och till och med lokal glass. Flera ligger i Ytterjärna, strax utanför själva samhället.
Där finns också hotell, trädgårsskola, naturbruksgymnasium, kaféer, vackra trädgårdar, fin arkitektur och mycket, mycket mer.

Kulturhuset i Ytterjärna

Om du nu inte har förmånen att bo här så kanske du har vägarna förbi i sommar? Passa på att besöka Ytterjärna, bara någon kilometer från motorvägsavfarten. Du är så klart välkommen till Saltåbutiken och kaféet som ligger på vägen dit.

I Ytterjärnaguiden finns massor med tips och det gör det även på http://ytterjarna.se/

PS: Konsum i Järna är en fyrkantig plåtlåda som är ett provisoriskt bygge från 70-talet. Inte så fin på utsidan men insidan rymmer ett otroligt utbud av ekologiska varor och mycket närproducerat från trädgårdarna i Järna. Sveriges bästa Konsum faktisk!

Lena E