I Saltå Kvarns podcast Laga en bättre värld intervjuar Johan Ununger författaren Jana Fröberg. Jana har tillsammans med sin syster skrivit boken GRÖT – en fantastisk historia.

Samtalet handlar mycket om gröt. Allt från dess ursprung i Mesopotamien där man samlade gräs och stärkelserika rötter och kokade ihop till gröt, över till Skottland där VM i grötkokning arrangeras och där man är mycket stolt över sin havregröt, tillbaka till Romarriket och en vegetarisk gröt med både hjärna och kött i. Jana berättar också om hur grötintresset började hos morföräldrarna i Finland där hon och hennes syster blev bjudna på potatisgröt, mosad potatis redd med rågmjöl som åts med lingonsylt.

Lyssna på avsnittet här:
Gröt – en fantastisk historia med Jana Fröberg – avsnitt 2 i podden Laga en bättre värld

 

Jana berättar i podden om syrad gröt, som görs på samma sätt som surdeg. Väldigt spännande! Du hittar receptet på gröten här: Recept syrad gröt

 

I podcasten Laga en bättre värld möter Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn spännande gäster och diskuterar hur vi kan leva, äta och odla på ett mer hållbart sätt. Förhoppningen är att sprida kunskap om mat som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

 

Saltå Kvarns ekologiska mjöl finns nu även i en mindre förpackning på 500 g vilket ska uppmuntra konsumenten till att i större utsträckning blanda flera sorters mjöl med varandra. Det är tio olika mjöl baserade på spannmålssorterna vete, dinkel, råg, korn samt nykomlingen ölandsvete.

-Det är roligt att blanda olika sorters mjöl i till exempel pannkaksmeten eller våfflorna. Vi vill uppmuntra till en större mångfald i skafferiet och underlätta för att man ska kunna prova flera olika mjölsorter, säger Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn. Med de här mindre påsarna slipper man köpa på sig så stora volymer och de passar även bra för mindre hushåll eller för den som inte bakar stora satser bröd eller bullar.

Saltå Kvarn har ett nära samarbete med svenska ekologiska spannmålsodlare och betalar dem extra för miljöförbättande åtgärder som görs på gårdarna. Syftet är att bidra till en positiv effekt på miljön, genom ökad biologisk mångfald, minskad övergödning och reducerat bidrag till växthuseffekten. Spannmål från gårdarna kallmals sedan varsamt till mjöl på stenkvarn i Järna.

-Våra odlare gör ett fantastiskt arbete på sina gårdar. Och här på Saltå tar mjölnarna i kvarnen hand om spannmålen på bästa sätt. Dessutom används inga tillsatser i mjölet.

Mjölet kommer från svenska ekologiska odlare och är KRAV-certifierat. Förpackningarna rymmer 500 g och mjölet kostar mellan 12 och 21 kr. Sorterna är vetemjöl, vetemjöl special, rågmjöl, rågsikt, grahamsmjöl, kornmjöl, dinkelmjöl siktat, dinkelmjöl fullkorn, ölandsvetemjöl siktat och ölandsvetemjöl fullkorn.

Samarbetet mellan Saltå Kvarn och deras odlare kallas Bondens verktygslåda för en bättre värld. Mer information om det finns här: /bondens-verktygslada-for-en-battre-varld/

I samband med Södertälje Science Week lanserar vi ett surdegspitabröd på ekologiska råvaror då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen komponerad av Mathias Dahlgren

Bagerimästarna på Södertäljebageriet Il forno della Pita, har tillsammans med vår bagarmästare Manfred Enoksson, tagit fram (vad vi vet) världens första surdegspitabröd på ekologiska råvaror. Gammal kunskap från mellanöstern om hur pitabröd ska bakas har förenats med ekologiskt mjöl och surdegsteknik från Järna.

– Brödet är fantastisk, både när det gäller smak- och konsistens. Vi har lärt oss massor på vägen och går allt som planerat vill vi ta in Saltå Kvarns mjöl och surdeg även i vår vanliga produktion, säger Mauris på Il forno della Pita.

Det var Mauris svärfar, Farid Somi som 1988 startade företaget och började baka pitabröd i Södertälje. Pitabrödet är en viktig del i matkulturen från mellanöstern och med Södertäljes mångkulturella invånare var efterfrågan stor. Numera är pitabrödet ett uppskattat bröd i de flesta kök.

-Pitabrödet har många användningsområden och det recept vi har med surdeg, dinkelmjöl och kornmjöl gör det mer mättande och näringsrikt än det traditionella brödet bakat på vete och jäst. Vi är mycket nöjda med resultatet och med vårt samarbete kommer brödet nå ut till fler målgrupper än tidigare, säger Per Rosengren Försäljningschef på Saltå Kvarn.

Surdegspitabrödet kommer att finnas till försäljning inom kort hos Saltå Kvarn. Men det lanseras redan den 27-29 september då 27 000 elever, lärare, forskare, politiker och anställda på företag i Södertälje kommer att äta brödet i den så kallade Södertäljerullen som är komponerad av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Södertäljerullen är ett samarbete mellan Mathias Dahlgren, MatLust, Södertälje Science Park, Kostenheten i Södertälje, Eurest och Tom Tits. Den bygger på konceptet ”Diet for a Green Planet” och innehåller livsmedel framtagna i MatLusts testbädd i samarbete med lokala livsmedelsföretag. Läs mer här: Världslansering av Södertäljerullen

 

I en undersökning bland 11 000 konsumenter har Saltå Kvarn för fjärde året i rad utsetts till det mest hållbara varumärket i livsmedelsbranschen. Totalt för alla branscher hamnade vi i år på en andra plats.

Det är det årliga Sustainable Brand Index som listat hur konsumenter bedömer hur de 286 största varumärkena i Sverige presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande. De senaste fyra åren har Saltå Kvarn stadigt rankats bland topp tre av samtliga varumärken i alla branscher.

 

Långsiktigt hållbarhetsarbete belönas
Ända sedan starten för över 50 år sedan har hållbarhet genomsyrat vår verksamhet. Samtliga produkter är ekologiska och utvalda för att hålla hög kvalité och positiv miljöpåverkan. Men för oss räcker inte detta, vi belönar dessutom de odlare som driver ett hållbart jordbruk och vi var först i Sverige med att klimatkompensera våra transporter. Att för fjärde året i rad rankas som livsmedelsbranschens mest hållbara varumärke är ett betyg på att långsiktigt arbete lönar sig i längden.

Om undersökningen
Det är sjunde året i rad som varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index listar Sveriges mest hållbara företag. Tillfrågade i undersökningen är ett riksrepresentativt urval av 11 000 konsumenter som har bedömt hur Sveriges 286 största företag presterar inom miljöansvar och socialt ansvarstagande. Studiernas genomfördes under nov 2016-feb 2017. Utgångspunkten för undersökningen är FN Global Compacts 10 principer om miljöansvar och socialt ansvarstagande.

tre juicer

Varje vardagsmorgon under vecka 27 kommer Jennifer att leda yogaklass på Saltå Kafés veranda. Yogan efterföljs av frukost på kafét.

Yogan passar alla nivåer, även nybörjare. Klä dig i mjuka kläder efter väder, då vi är utomhus.

4-8 juli

9.00 YOGA
10.00 FRUKOST I KAFÉT

 

Yoga och frukost 100 kr. Ta med egen yogamatta och en filt. Ingen föranmälan behövs.
Obs! Vid dåligt väder ställs yogan in. Vi informerar då om det på vår hemsida samt i facebookevenemanget samma morgon.
Varmt välkommen!
verandatrappan