tre juicer

Varje vardagsmorgon under vecka 27 kommer Jennifer att leda yogaklass på Saltå Kafés veranda. Yogan efterföljs av frukost på kafét.

Yogan passar alla nivåer, även nybörjare. Klä dig i mjuka kläder efter väder, då vi är utomhus.

4-8 juli

9.00 YOGA
10.00 FRUKOST I KAFÉT

 

Yoga och frukost 100 kr. Ta med egen yogamatta och en filt. Ingen föranmälan behövs.
Obs! Vid dåligt väder ställs yogan in. Vi informerar då om det på vår hemsida samt i facebookevenemanget samma morgon.
Varmt välkommen!
verandatrappan

 

Bageriet Saltå Kvarn

På Saltå Kvarn laddas det för att ta emot sommarens gäster. Saltå Kafé presenterar sin nya lunchmeny och det gamla bageriet öppnas upp för sommaren.

Per Norman bagare på Saltå Kvarn
Per Norman, bagare på Saltå Kvarn.

För att möta sommarens högtryck på Saltå Kvarn öppnar bagarna återigen upp det gamla bageriet på Saltå. Varje dag hela sommaren ska här bakas bröd till den intilliggande butiken och kafét.

-Saltå Kvarn är ett utflyktsmål för många människor under sommaren och det känns extra roligt att kunna erbjuda våra gäster nybakat bröd från vårt bageri här på Saltå. Platsen känns mer levande och sen doftar det ju också så gott från bageriet, säger Susanne Skånberg, marknadschef Saltå Kvarn.

torta_1 kopia
Mexikansk torta, grillad ekologisk ciabata med heta svarta bönor.

Inför sommarsäsongen presenteras också en ny meny på Saltå Kafé som ännu mer än tidigare fokuserar på Saltå Kvarns egna produkter. Det är Divya Jagasia som är smak- och receptutvecklare på Saltå Kvarn som tagit fram recept med inspiration från hela världen. Det är smörgåsar, varma mackor och sallader med spännande smaker. Här finns bland annat italiensk panzanella, marockansk hirssallad, mexikansk torta och chickpea of the sea.

-Vi vill inspirera och bjuda på smakupplevelser av Saltå Kvarns produkter. Det man äter i kafét ska man kunna få med sig recept på och om man vill även köpa ingredienserna i vår butik, säger Susanne.

Kuriosa: Bageriet i Järna har under några år används till produktutveckling och till surdegskurser, då produktionen av bröd flyttades till en större lokal i Bromma och nu senast till Södermalm i Stockholm. Där bakas numera bröd till Saltå Kvarns egna butiker och Paradisets butiker.

Dinkelmüsli 10 g

Pressmeddelande:

Saltå Kvarn lanserar nu sin ekologiska dinkelmüsli i portionsförpackning om 10 g. Müslin är framtagen till flygbolag och tågtrafik där den kommer att finnas med i olika frukostpaket. Saltå Dinkelmüsli finns redan som konsumentförpackning och är en storsäljare i dagligvaruhandeln.

Saltå Kvarns müsli i portionsstorlek har sedan en tid funnits på flera flyglinjer samt på tågens frukostmeny. Nu lanseras alltså en ny smak, ekologisk dinkelmüsli, baserad på spannmål från svenska odlare.

Lisa Trolle, kvarnchef på Saltå Kvarn, är glad över produktnyheten som bidrar till fördjupade samarbeten med lokala verksamheter i Järna.
-Dinkelmüslin packas lokalt här i Järna. Vi framställer den i vår kvarn av ekologiskt spannmål från svenska odlare. Extra roligt är det att vi använder våra goda havregryn och så hög andel dinkel. Det här är ett smakprov på vårt goda ekologiska hantverk, säger hon.

Saltå dinkelmüsli innehåller havregryn, dinkelflingor, dinkelpuffar och jordgubbar. Den kommer även att finnas till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker. Pris 5 kr.

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn. Tel 08 551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

 

Mer än 90 % av vår mat kommer från jorden – men redan nu har 25% av vår odlingsbara jord gått förlorad… [FAO]

De nuvarande, ohållbara, produktionsmetoderna har försämrat vår planets jord så till den grad att större delar inte längre kan brukas. Denna nedbrytning fortsätter i dag med en hastighet av cirka 10 miljoner hektar per år, det vill säga 30 fotbollsplaner per minut. Alla är vi ansvariga och alla kan bidra för att förhindra att ytterligare jord förloras!

 sos-yttereneby-august2012   summerofsoil-logo-dark

I sommar ska vi tillsammans komma fram till HUR – och alla är inbjudna att delta!
Summer of Soil är en fem veckor lång manifestation för att synliggöra jordens del i vårt liv på jorden.
Under fem veckor i Ytterjärna fokuserar vi på jorden, hur vi kan bevara och utveckla den.

Summer of Soil erbjuder dig att delta i en serie praktiska kurser som t.ex självförsörjande matlagning, ekologisk och biodynamisk odling, urbana och kretsloppsjordbruk, permakultur, frön för liv, levande jord, kompostering, bio char, vatten, skogsbruk, vild mat, biodling samt en utställning om odlingsmetoder för bättre markbördighet (se alla kurser här) samt en femdagars konferens, “Living Soil Forum” – som har som syfte att gå från ord till handling. Under forumet kommer vår VD Johan Ununger, Artur Granstedt (BERAS), Vandana Shiva (Navdanya) och Patrick Holden (Sustainable Food Trust) inspirera och bidra med sin kunskap i denna gemensamma passion. Här kan du läsa mer om dessa och andra som kommer! 

Summer of Soil bjuder in aktörer längs hela livsmedelskedjan, från producent till konsument. Syftet är att sammanföra människor och idéer, att skapa gemensam förståelse och att integrera befintliga initiativ, samt att främja sektorsövergripande samarbete kring lösningar som säkrar och återställer friska, levande jordar.

The Living Soil Forum är en sammankomst av passionerade aktörer som är villiga att ta ansvar och åta sig att arbeta tillsammans för att återställa och upprätthålla bördiga jordar. Forumet är inte en mässa, inte en konferens, inte en utläggning för observatörer och inte en scen för att främja en strategi över en annan. Vi är intresserade av alla system som kan förbättra jorden.

Saltå Kvarn är medarrangör till Summer of Soil och hoppas vi tillsammans kan göra skillnad och engagera oss för bättre jordar!
/Susanne Skånberg

Viktiga datum:
Anmälan snarast!
Utställningen öppnar 15 juni
Summer of Soil pågår mellan 7 juli-9 augusti
The Living Soil forum pågår mellan 22 juli-26 juli

Gå in på Summerofsoil.se för mer info och se filmen nedan för att bli övertygad om att du behövs!
[vimeo http://www.vimeo.com/53618201 w=500&h=281]

Let’s Talk About Soil – English from IASS Vimeo Channel on Vimeo.

summerofsoil-logo-large

På fredag den 26 augusti är det precis ett år sedan Saltåbutiken på Södermalm i Stockholm öppnade. Det vill vi så klart fira!

8-11 bjuder vi på yoghurt med müsli.
11-19 bjuds det på pasta med pastasås, parmensan, rostade solroskärnor och örter.

Man kan också smaka olivoljor och balsamicovinäger, olika sorters bröd, juice och mycket annat.


Mellan 15 och 19 blir det levande musik och så har våran Aino ansiktsmålning för barnen.

Massor med trevliga priser!

  • Halva priset på alla bröd
  • Fruktmüsli 29 kr (ord 37)
  • Russin 10 kr (ord 24)
  • Juicer 2 dl 10 kr styck (ord 3 för 45)
  • Pasta och pastasås 2 för 29 kr
  • mm, mm

Varmt välkomna till Saltåbutiken på Renstiernas Gata 27!

Lena E