Saltå Kvarn har snabbt blivit ett välkänt varumärke.

Kännedomen om Saltå Kvarn har på fem år ökat från 29 till 71 procent, visar en undersökning från ISI Wissing.
 – Det är unikt med en så snabb ökning utan att en stor marknandsföringskampanj ligger bakom, säger Åke Wissing, som är lite av en guru bland marknadsundersökare.

Undersökningen är baserad på intervjuer med ett genomsnitt av befolkningen. Svarsfrekvensen är hög, vilket garanterar säkerheten i resultatet.

Kännedomen om Saltå Kvarn ökade snabbt mellan 2006 och 2009 och har tagit ytterligare fart de senaste två åren. Åse Wissing menar att det som hänt på marknaden totalt haft stor betydelse för Saltås ökade kändisskap, bl a har intresset för ekologiska produkter ökat rejält. Saltå Kvarn har dessutom blivit mer känt då produkterna numer inte bara finns på Coop utan också på Ica.

Saltå Kvarn har inte bara blivit mer känt utan i motsvarande takt även ökat i popularitet. När det gäller allmän värdering av varumärkena är det bara Zeta som har högre värden bland sju jämförbara märken. När endast trogna kunder får avge omdöme har Saltå kvarn högst betyg.

Saltå Kvarn har lyckats utan stora marknadsföringsinsatser. Den logotyp som fått störst genomslag på kort tid är annars KF:s liggande åtta (oändlighetssymbolen.
 – Men det skedde efter en marknadsföringskampanj som bara överträffas av högertrafikomläggingen, säger Åke Wissing.

Läs hela artikeln i Fri Köpenskaps E-tidning, sidan 10.

Lena E

Äntligen finns ordentliga näringsvärden på våra brödpåsar! Och så fick de ny design på köpet 🙂

Du hittar våra bröd i de flesta butiker, utom Willys, i Storstockholm, Uppsala, Norrtälje, Nynäshamn, Nyköping och Oxelösund.
Finns det inte hemma så kan alla butiker inom detta område beställa. Bara att säga till i butiken.
De sorter som säljs i dessa butiker är Fruktbröd, Barsjabröd, Solrosbröd, Fullkornsbröd, Bondbröd, Franska och Gotlandslimpa.

Förutom dessa bröd bakar vi många andra sorter som endast säljs i våra egna butiker på Saltå i Järna och Renstiernas Gata i Stockholm. Där hittar du också  levain, anis & fikonbröd, dinkelsol, olivbröd, småfrallor, bullar och kakor och mycket mer.

Lena E

Nu för tiden går det en rak väg tvärs över åkern till Saltå Kvarn men för inte så längesedan gick vägen från Pilkrog vid gamla E4:an och genom Saltå By.
Då går man förbi Bagarbo där Saltå Bageri startades på 60-talet. Det ser ju ut som vilket litet hus som helst, så det är ju inte många som vet det. Men huset heter Bagarbo och på Saltå By känner man förstås till historien.

I källaren i Bagarbo bakades Saltåbrödet ända fram till 1970 då bageriet på Saltå Kvarn stod klart.

Bagarbo med kvarnen i bakgrunden. 

Vägen genom Saltå var förr sockenvägen som gick från Överjärna till Ytterjärna och kustvägen, senare gamla E4:an, så vägen var rätt trafikerad med dåtidens mått.
Saltå By har låtit resa upp de gamla stenarna som löpte längs vägen. De hade mer eller mindre hamnat i diket. En riktig kulturgärnig som gör vägen rättvisa och visar att den en gång var en stor och viktig led.

Strax utanför Bagarbo så körde Greta Garbo i diket en gång, vilket förstås var en stor händelse, och i många år kallades vägen vid Saltå för Garbovägen. Men det var länge sedan………..

Garbovägen……

En riktigt trevlig promenad i dag för övrigt. Sju grader varmt, sol och den första tofsvipan!

Lena E

Expressen har låtit Fredrik Paulun betygsätta olika bröd ur GI-synpunkt. I testet ingick tjugo sorter där Saltå Fullkorn fick fem getingar.

Mycket bra bröd! Hög andel fullkorn och bra ingredienser, bara lite vetemjöl. Innehåller inget socker eller sirap och inga tillsatser. Plus för KRAV-märkta råvaror. Ett mycket bra bröd.”Saltå Fullkorn är ett av de bröd som hängt med sedan starten 1964!

Saltå Rågbiten fick fyra getingar. KRAV-märkt med bra innehåll! Rågbiten skulle fått en femma utan sirapen.

Själv tycker jag att Rågbiten är ett bra GI-bröd trots lite sirap. Rågbiten klarar också nyckelhålsmärkningen vad gäller sockerarter (6,8 g mot tillåtna 10 g per 100 gram.)
Nya nyckelhålsregler: högst 5 mg/100 g. Men jag tycker ändå att den platsar som GI-bröd då fullkornsinnehållet är så högt, hela 68 %, samt att den innehåller hela korn av råg och solroskärnor. Fiberhalten är 8,5 g/100 g.

Det tar tre dagar att göra det här brödet. Hel råg läggs i blöt och kokas. Det är långa jästider, långsam avbakning och avsvalning. Resultatet blir ett rejält rågbröd med hela rågkärnor och härlig arom.

  • Bra GI-bröd är bröd som innehåller mycket fullkorn, hela och klippta korn, frön, nötter och surdeg
  • Dåliga GI-bröd innehåller mycket vetemjöl, socker, onödiga tillsatser och konserveringsmedel.

Hela testet finns i Expressens bilaga GI & Hälsa som säljs till och med 4 mars.

Lena E

Vi hade längtat länge efter knäckebröd på Saltå Kvarn och var glada när vi 1988 inledde ett samarbete med Korsnäs Bröd I Falun. Korsnäs Bröd var ett familjföretag från 20-talet som ägdes av bröderna Folke och Bengt Gustafsson. De började då baka vårt biodynamiska rågknäckebröd som hängt med ända tills för några månader sen.

 Korsnäs Bröd

Saltåknäcke på väg ut ur ugnen

 Det första knäckebrödsomslaget ritades av Arne Klingborg som designat många av våra förpackningar under 70- och 80-talet.

2007 fick rågknäcket sällskap av dinkelknäcke och förpackningarna fick då en ny design  av Karin Huber. Båda sorterna bakades på Korsnäs Bageri.

2010 lades versamheten ner på Korsnäs. Vi är otroligt glada över det fina knäcket och det förträffliga samarbetet som vi hade med Korsnäs i 22 år!

Ledsna blev vi förstås när knäckebrödsfabriken stängdes och visste inte hur  det nu skulle gå för Saltå Knäckebröd. Det finns inte många mindre aktörer kvar i knäckebranschen i Sverige.
Bengt på Korsnäs berättade för mig för ett par år sedan att “förr då var det över 60 personer på branschträffarna men nu har vi lagt ner dem för det är ju bara jag å så en från Leksandsbröd som kommer”.
Korsnäs Bröd är nu sålt till Semper som bakar glutenfritt knäcke i fabriken. Det känns bra att verksamheten fortsätter i det gamla bageriet!

Men skam den som ger sig! Vi tog kontakt med Robert Saberski på Roslagsbröd i Gimo och han tyckte det var roligt att få samarbeta med oss, så nu bakas både rågknäcket och dinkelknäcket där. Roslagsbröd har bakat knäcke sedan 1922 och sedan 1996 driver Robert knäckebrödsfabriken tillsammans med sin fru Gun-Britt.

Det är inte helt samma bakteknik på Roslagsbröd och bröden är inte exakt lika som när de bakades på Korsnäs men de är verkligen jättefina. Lite knackigare och jättegoda!
Samtidigt bytte vi namn på det som hittills kallats Knäckebröd till Rågknäcke. Och så här ser förpackningarna ut idag. Det har varit lite glapp ute i butikerna men nu borde man kunna hitta vårt knäcke på hyllorna igen. Så kika efter våra röda och gröna paket 🙂

Lena E