I butiken

Det var i mitten på november som UD ringde och frågade om vi tar emot statsbesök. Det tog väl några sekunder innan jag riktigt förstod men svarade sen att, ja, jo det gör vi nog. Kvinnan från UD berättade om statsbesöket från Estland som skulle komma i januari och att de gärna skulle vilja besöka oss.
Det borde man ju i första hand ta som en komplimang men min allra första tanke var “Åh vad kul, då får vi städa och fixa så att allt blir så där toppenfint!” (Ett men sedan min tid som kvalitetsansvarig……..)

På väg till kvarnen

Nåväl. Idag var de i alla fall här Drottning Silvia och Estlands presidentfru Evelin Ilves.
Det var en riktigt trevlig förmiddag med besök i butik, kafé, kvarn och bageri. Båda damerna var mycket trevliga och gediget intresserade av Saltå Kvarn och det vi hade att berätta. Efter att Johan berättat om skillnader mellan konvetionellt och ekologiskt/biodynamiskt jordbruk och hur de påverkar Östersjön, så sa Fru Ilves “Jag ska tala med min man om det där.”

I bageriet

Både Drottningen och Fru Ilves var väldigt intresserade av surdegsbakning. Drottningen tyckte att Manfred, vår bagarmästare, borde komma till Drottningholm.
Alla i sällskapet fick nygräddade bröd direkt från vår vedeldade stenugn.
Vi fick, bland annat, estniskt rågbröd som Fru Ilves själv bakat.

Det var en lyckad dag med vackert väder, nygräddat bröd och häftiga människor!

Lena E


Varm sallad med brysselkål, hel råg, sidfläsk och äpple

Matig sallad med en spännande blandning av olika smaker och konsistenser. Passar på julbordet men är också god som en enkel lunchsallad. Rätten kan enkelt göras vegetarisk genom att utesluta sidfläsket.

Hel råg                                              3 dl
Hasselnötter                                    1 dl
Brysselkål, färsk                         500 g
Sidfläsk, rökt                               200 g
Äpple, syrligt                                  2 st
Lagrad ost                                   200 g
Grovkornig senap, söt               3 msk
Balsamvinäger                            2 msk
Honung                                          1 tsk
Olivolja                                        0,5 dl
Smör
Salt
Svartpeppar

Koka rågen enligt anvisningen på förpackningen.
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Ansa brysselkålen och dela den på hälften. Koka i väl saltat vatten ca 3 minuter.
Skär fläsket i grova tärningar och stek krispigt i smör.
Tillsätt brysselkålen i pannan med fläsket och därefter honung och vinäger. Låt koka in några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär äpplen och ost i fina bitar. Blanda rågen, brysselkålen, äpplena och osten tillsammans med senap och olivolja. Smaka av.

Lena E

Äntligen är olivoljorna här! Jag använder alla tre. Kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest men det kanske inte behövs heller. De är fantastiskt goda och det känns så lyxigt att kunna välja bland de snygga flaskorna som pryder köksbänken 🙂

Ur vårt pressmeddelande om oljorna:
Saltå Kvarn lanserar en serie av tre nya ekologiska olivoljor från Italien och Portugal, med olika smak, karaktär och prisklass. Skillnaderna mellan oljorna beror bland annat på vilka olivsorter som används, var de odlas och hur tidigt de skördas.

 Saltå Olivolja Classico är en klassisk olivolja med stort användningsområde. Den pressas av fem olivsorter (Grossa di Cassano, Tondino, Leccino, Carolea, Frantoio) ekologiskt odlade i trakterna av Monte Pollino i södra Italien. Karaktären är mild, nötig och örtig och passar både att steka i och att använda i sallader, till pasta, soppor, grönsaker, tapas med mera. Priset är cirka 79 kr för 500 ml.

 Saltå Olivolja Riserva är en fruktig olivolja med lite fylligare smak och med en mjuk pepprighet. Oljan är gjord av samma olivsorter som Classico ovan, men innehåller mer av tidigt skördade oliver, vilket ger mer utpräglad doft och smak. Riserva passar bland annat bra till sallader, såser, kött och fisk och på bröd. Priset är cirka 98 kr för 500 ml.

 Saltå Olivolja Intense är en mer exklusiv, biodynamisk olivolja från sydöstra Portugal. Sin karaktär får oljan från tidigt skördade gröna oliver av sorterna Galega Vulgar och Cordovil de Serpa. Oljan är mer pikant och fruktig till smaken och har en balanserad eftersmak med hetta. Den passar till all mat som ska ges en kryddig touch, bland annat grillat kött, pasta och sallader och inte minst på bröd med lite flingsalt. Priset är cirka 98 kr för 250 ml.

 Alla tre oljorna är s.k. extra jungfruolivoljor. Det betyder att oljan tagits fram enbart genom mekanisk kallpressning av oliverna (utan användning av kemikalier för att utvinna oljan). ”Extra” står för att oljan kommer från den första pressningen. Genom den naturliga framställningen utan tillsatser har en extra jungfruolivolja sin naturliga smakkaraktär från olivsorter och växtplats.

Lena E