Emelie Wikström stod på ett par skidor första gången redan som 1,5 åring. Kanske fastnade hon för det redan där och då. Nu är hon 28 år, tävlar i alpin skidåkning och har deltagit i bland annat världscuper och OS. Hon har tagit flera SM-medaljer och blev dessutom nyligen uttagen till VM-truppen i februari.

Vi fick kontakt med Emelie när vi uppmärksammade en bild på Instagram där hon bar på vår 10-kilos påse med havregryn. Hon berättade då att hon gillar våra havregryn och att hon alltid tar med sig dem när hon är ute och reser på sina skidtävlingar. 

 

Hur kommer det sig att du tar med våra havregryn när du reser på tävlingar?

emelie wikström

Det enkla svaret är för att jag älskar era havregryn. På touren kan jag tyvärr inte alltid koka gröten så då blir det en så kallad tourgröt. Då tar jag havregryn, kokande tevatten och blandar i en skål. Lägger på en tallrik som lock på skålen så att grynen får svälla medan jag plockar ihop resten av frukosten. Era havregryn binder sig bra även under denna tillagning vilket underlättar på touren. Men allra bäst är när jag får möjlighet att koka gröten i köket på hotellet.

 

Vad är det du gillar så mycket med gröt?

När jag var liten fick jag lära mig äta gröt i Lindvallen när vi var på läger, då var det klassisk gröt med lingonsylt eller äppelmos. Det var ingen hit till en början men jag lärde mig snabbt att äta och tycka om det. Jag älskar att gröt har blivit så mycket mer än den där klassiska gröten som många tänker att det är. Det finns oändligt många olika varianter att göra gröt på och det är egentligen bara fantasin som stoppar dig. Dessutom så står jag mig också mätt under lång tid på gröt så länge det är bra topping som mättar, den kombon är oslagbar.

 

Vilka är dina go-to recept när det kommer till gröt?

Hemma experimenterar jag mycket, där finns det alla valmöjligheter. Jag älskar att ha mycket tid till att laga gröten. Den bästa gröten görs med kärlek och inte på 5 min – även om den också blir god. Så första grejen är att ha tid. Jag försöker alltid att ha minst 3 toppings. Något krämigt, något krispigt och någon frukt eller bär. Ett exempel är havregrynsgröt med äppelkompott, rostade hasselnötter och en klick kokosyoghurt

 

Citrusgröt

Har du några andra favoritprodukter från Saltå Kvarn?

Om jag äter ris till en maträtt så använder jag bara svart eller rött ris så det går åt flitigt hemma. Även linsgryta är en favorit såhär års, indisk daal är jag till exempel svag för, där är era röda linser grymma. Att snacksa på soltorkade aprikoser är också en favvo!

 

Hur stor roll spelar ekologiskt och hur en vara producerats när du går och handlar?

Kort sagt så försöker jag i största möjliga mån köpa ekologiskt då det både känns bra för mig, miljön och naturen. Att gynna närområden känns också fint. Köpa grönsaker på en bondgård kan vara bland det bästa jag vet under sommaren. Jag försöker också odla en del själv vilket är lyx.

 

 

Jag har förstått att du även är intresserad av matlagning, har det alltid varit så?

Det har vuxit fram senaste åren. Under och efter gymnasiet testade jag många olika ”dieter”. Jag var mycket sjuk under gymnasiet och försökte med allt jag kunde, tillslut blev kosten ett sista försök. På den vägen tvingades jag bli mer öppen för all sorts mat och inte bara klassisk husmanskost som jag är uppvuxen på. Då blev jag även mer och mer intresserad och fick lära mig mer själv, hitta nya vägar. Nu äter jag dock nästan allt och är fortsatt frisk, undviker gluten men annars så har jag ett öppet sinne och älskar testa nya grejer. Att laga mat har verkligen blivit både en hobby och passion. Jag kan tycka att det är som terapi att stå i köket – samtidigt som det kan göra mig så frustrerad om det inte blir som jag tänkt mig! Mat är också känslor. Jag älskar att träffa nära och kära och njuta av maten och sällskapet tillsammans.

 

Hur äter du under träninssäsong vs tävlingssäsong?

semelgröt

Största skillnaden är att under sommaren är jag mer hemma och kan välja vad jag ska äta, då blir det mycket varierat. Grillat på sommaren är härligt. Fräscha matiga sallader. Mer kalla grötar om det är varmt väder. Smoothiebowls är en favorit på sommaren. Jag försöker vara noga med att få i mig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett.

När jag är iväg och tävlar bor vi alltid på hotell och då blir utbudet inte samma som hemma. Jag försöker alltid vara noga med att köpa eget mellanmål och prata med hotellet så jag får i mig det jag behöver. Roligt nog så äter jag alltid gröt mellan åken på en racedag. Bra med kolhydrater och det är något som jag vet att min mage mår bra av. Få ingredienser och lätt för magen. Då blir det alltid ”tourgröt” med en hackad banan och kanske lite fröer eller nötter för att ladda inför åk nr 2.

 

 

Ser du någon koppling mellan mat och prestation och på vilket sätt i så fall?

Absolut! Jag hade aldrig orkat träna 10 pass i veckan och flera timmar om dagen om jag inte stoppat i mig tillräckligt och rätt energi. Det är A & O som idrottare. Jag märker direkt om jag inte fått i mig bra käk under en tuff dag, då blir nästa dag lidande eftersom vi alltid ligger på gränsen

 

Nästa år är det OS, hur känns det? Hur tränar man inför ett OS?

Fantastiskt kul med OS! Det blir mitt tredje OS i karriären om jag kvalar in vilket jag verkligen hoppas. Just nu förbereder jag inget annorlunda än inför en vanlig säsong. Veckorna innan ett OS brukar vi ha ett så kallat Pre Camp där vi tränar och har väldigt bra förutsättningar, ibland egen kock osv vilket är lyx och verkligen optimerar träningen. Jag hoppas på en bra fys-sommar 2021, att jag håller mig skadefri och frisk. Jag är väldigt taggad på ett tredje OS.

 

Vill du också äta gröt som en alpin världsåkare? Klicka på grötbilderna så kommer du till respektive recept.

 

 

När man handlar får man alltid ett kvitto, ett ekonomiskt kvitto. Vi tycker att det behövs fler kvitton, inte på vad man betalat utan över vilka positiva effekter som de hållbara val man gjort har bidragit till. Därför har vi tagit fram kvitton på vad Saltå Kvarns havre, råg och vete har bidragit med under 2017.

 

EKOKVITTO FÖR HAVRE
Ekologisk havre 1400 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 260 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 86 700 kg
Gårdar som ställts om 9,2 st
Omställd mark 912 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 66 g

 

EKOKVITTO FÖR RÅG
Ekologisk råg 700 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 240 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 31 800 kg
Gårdar som ställts om 4,3 st
Omställd mark 259 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 20 g

 

EKOKVITTO FÖR VETE
Ekologisk vete 4100 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 950 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 272 700 kg
Gårdar som ställts om 33 st
Omställd mark 1836 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 165 g

Mer positiva effekter av ekologisk odling och produktion hittar du här: KRAV

Ekokvittona är framtagna med hjälp av U&We.

 

Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Många konsumenter har blivit oroliga efter att de har läst Testfaktas analys som presenterades häromdagen där nio av elva analyserade brödsorter innehöll stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel i bröd och flingor

Stråförkortningsmedel är ett syntetiskt tillväxthormon som används på spannmålsodlingar för att stråna inte ska växa sig för höga. När åkrar gödslas med mycket kväve finns det risk att stråna blir för långa och riskerar då att fällas av vinden. Stråförkortningsmedel var tidigare endast tillåtet för råg men sedan 2012 är det godkänt även för vete, korn och havre. Detta har lett till att användningen har ökat kraftigt. Stråförkortningsmedel har i studier visat sig ge sämre hälsa för fiskar, fåglar och däggdjur. Det misstänks också försämra reproduktionen hos djur.

Stråförkortningsmedel, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är INTE tillåtna i ekologisk odling. Därför behöver du inte vara orolig om du väljer ett ekologiskt mjöl.

 

 

 

Mer information om stråförkortningsmedel

Naturskyddsföreningen – Oekologiska åkrar besprutas allt oftare

Från SLVs rapport om bekämpningsmedel 2016:

I kontrollen av råg under 2016 ingick 32 prov på svensk råg. Inget av proven innehöll bekämpningsmedel över gränsvärden men det hittades rester i totalt 47 procent av proven och i form av rester av stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel används för att förkorta stråets längd och på så sätt minska risken för uppkomst av liggsäd. Det vanligaste bekämpningsmedlet i svensk råg var stråförkortningsmedlet klorlekvat som påträffades i tretton prov (41 %). Det påträffades total trea olika ämnen vilka redovisas i tabell 14. I 53 procent av proven fanns inga rester alls.

 

 

kornfrallor_lr

Kornet är troligtvis en av våra äldsta kulturväxter och var fram till medeltiden vårt viktigaste spannmål här i Sverige. Det är ett tåligt sädesslag som vid gynnsamma förhållanden kan odlas ända uppe vid polcirkeln. Idag har kornet en ganska blygsam plats i vår kosthållning men efter nya rön på spannmålets fantastiska hälsofördelar efterfrågas det mer och mer.

Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att helt korn ger både goda och snabba effekter på hälsan. De har sett att ett intag av korn kan reglera blodsockret och på så sätt minska risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Man såg också en ökning av viktiga tarmhormoner som reglerar ämnesomsättningen och leder till minskad aptit. Läs mer här: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn

 

korn-23.jpg

 

Helt korn blötläggs över natten och kokas sedan i ungefär en timme. Det kan sen användas som ris eller som bas i en matig sallad. Här har vi gjort som en risotto på korn med roquefortost, bakade päron och rostade valnötter. Mycket krämigt och gott!  RECEPT KORNRISOTTO

Det är också väldigt gott att använda helt korn i brödbaket. Överst i inlägget ser du en bild på kornfrallor, ett surdegsbröd som vår bagarmästare Manfred Enoksson har tagit fram. Han kallar förresten korn för det nordiska guldet. Här finns hans recept: RECEPT KORNFRALLOR

Saltå Kvarns hela korn kommer från svenska ekologiska odlare. Det skalas och packas i vår kvarn i Järna. Kornet finns till försäljning i vår egen butik, hos Mathem, Mat.se samt i Coops butiker och kostar ca 19 kr för 700 gram. SALTÅ HELT KORN