När man handlar får man alltid ett kvitto, ett ekonomiskt kvitto. Vi tycker att det behövs fler kvitton, inte på vad man betalat utan över vilka positiva effekter som de hållbara val man gjort har bidragit till. Därför har vi tagit fram kvitton på vad Saltå Kvarns havre, råg och vete har bidragit med under 2017.

 

EKOKVITTO FÖR HAVRE
Ekologisk havre 1400 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 260 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 86 700 kg
Gårdar som ställts om 9,2 st
Omställd mark 912 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 66 g

 

EKOKVITTO FÖR RÅG
Ekologisk råg 700 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 240 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 31 800 kg
Gårdar som ställts om 4,3 st
Omställd mark 259 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 20 g

 

EKOKVITTO FÖR VETE
Ekologisk vete 4100 000 kg
Minskad användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel, mer än 950 kg
Minskad användning av handelsgödsel (N+P), mer än 272 700 kg
Gårdar som ställts om 33 st
Omställd mark 1836 ha
GMO (Inte tillåtet)
Energianvändning minskad
Biologisk mångfald ökad
Minskad tillförsel av kadmium 165 g

Mer positiva effekter av ekologisk odling och produktion hittar du här: KRAV

Ekokvittona är framtagna med hjälp av U&We.

 

Under 2017 sålde Saltå Kvarn nästan 8 000 000 kg ekologiska produkter. Hur mycket vi säljer är vårt viktigaste nyckeltal – ju mer vi säljer desto fler hektar ställs om till ekologisk odling! Men vi är inte nöjda med det, vi vill mer än bara ekologiskt.

Närmare 70 procent av produkterna som Saltå Kvarn säljer är av svensk spannmål – ekologisk och KRAV-certifierad. Spannmålen förädlas i vår kvarn i Järna. Av all Saltå Kvarns spannmål kommer 63 procent från gårdar som, förutom att odla ekologiskt och vara KRAV-certifierade, arbetar med att öka den biologiska mångfalden, minska klimatpåverkan och minska utsläppen av kväve och fosfor. Till sin hjälp har odlarna Bondens verktygslåda för en bättre värld. Verktygslådan tog Saltå Kvarn fram 2012 för att driva utvecklingen av ekologisk odling. Verktygslådan består av 155 olika åtgärder som syftar till att bidra till en högre biologisk mångfald, minskade utsläpp av kväve och fosfor och minskad klimatpåverkan. För varje genomförd åtgärd får odlaren ett visst antal poäng. Varje år summeras poängen och ju fler poäng som odlaren får desto högre betalning ger Saltå Kvarn för spannmålen från gården. Så genom att äta en god frukost kan man inte bara få en bra start på dagen, utan också bidra till att möjliggöra för dem som odlar vår mat att göra ett hållbart val.

Du kan läsa mer om Bondens verktygslåda för en bättre värld här: Bondens verktygslåda

Många konsumenter har blivit oroliga efter att de har läst Testfaktas analys som presenterades häromdagen där nio av elva analyserade brödsorter innehöll stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel i bröd och flingor

Stråförkortningsmedel är ett syntetiskt tillväxthormon som används på spannmålsodlingar för att stråna inte ska växa sig för höga. När åkrar gödslas med mycket kväve finns det risk att stråna blir för långa och riskerar då att fällas av vinden. Stråförkortningsmedel var tidigare endast tillåtet för råg men sedan 2012 är det godkänt även för vete, korn och havre. Detta har lett till att användningen har ökat kraftigt. Stråförkortningsmedel har i studier visat sig ge sämre hälsa för fiskar, fåglar och däggdjur. Det misstänks också försämra reproduktionen hos djur.

Stråförkortningsmedel, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är INTE tillåtna i ekologisk odling. Därför behöver du inte vara orolig om du väljer ett ekologiskt mjöl.

 

 

 

Mer information om stråförkortningsmedel

Naturskyddsföreningen – Oekologiska åkrar besprutas allt oftare

Från SLVs rapport om bekämpningsmedel 2016:

I kontrollen av råg under 2016 ingick 32 prov på svensk råg. Inget av proven innehöll bekämpningsmedel över gränsvärden men det hittades rester i totalt 47 procent av proven och i form av rester av stråförkortningsmedel. Stråförkortningsmedel används för att förkorta stråets längd och på så sätt minska risken för uppkomst av liggsäd. Det vanligaste bekämpningsmedlet i svensk råg var stråförkortningsmedlet klorlekvat som påträffades i tretton prov (41 %). Det påträffades total trea olika ämnen vilka redovisas i tabell 14. I 53 procent av proven fanns inga rester alls.

 

 

kornfrallor_lr

Kornet är troligtvis en av våra äldsta kulturväxter och var fram till medeltiden vårt viktigaste spannmål här i Sverige. Det är ett tåligt sädesslag som vid gynnsamma förhållanden kan odlas ända uppe vid polcirkeln. Idag har kornet en ganska blygsam plats i vår kosthållning men efter nya rön på spannmålets fantastiska hälsofördelar efterfrågas det mer och mer.

Forskare på Lunds universitet har kommit fram till att helt korn ger både goda och snabba effekter på hälsan. De har sett att ett intag av korn kan reglera blodsockret och på så sätt minska risken för diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Man såg också en ökning av viktiga tarmhormoner som reglerar ämnesomsättningen och leder till minskad aptit. Läs mer här: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn

 

korn-23.jpg

 

Helt korn blötläggs över natten och kokas sedan i ungefär en timme. Det kan sen användas som ris eller som bas i en matig sallad. Här har vi gjort som en risotto på korn med roquefortost, bakade päron och rostade valnötter. Mycket krämigt och gott!  RECEPT KORNRISOTTO

Det är också väldigt gott att använda helt korn i brödbaket. Överst i inlägget ser du en bild på kornfrallor, ett surdegsbröd som vår bagarmästare Manfred Enoksson har tagit fram. Han kallar förresten korn för det nordiska guldet. Här finns hans recept: RECEPT KORNFRALLOR

Saltå Kvarns hela korn kommer från svenska ekologiska odlare. Det skalas och packas i vår kvarn i Järna. Kornet finns till försäljning i vår egen butik, hos Mathem, Mat.se samt i Coops butiker och kostar ca 19 kr för 700 gram. SALTÅ HELT KORN

Porträtt_2 - Kopia

Saltå Kvarn spannmålsodlare Julia och Carl driver den ekologiska gården Lida utanför Nyköping. På gården arbetar de för att skapa ett rikt och levande ekosystem och med att utveckla det senaste för ett mer hållbart jordbruk. Deras mål är att bli bättre än ekologiska!

De drömmer om att skapa en mötesplats på gården dit människor kan komma för att bo, lära sig om hållbar matlagning, ekologisk trädgårdsodling och yoga. En plats dit man ska kunna komma för att få inspiration och kunna diskutera lösningar för framtiden inom hållbarhet, jordbruk och globala frågor.

Ekoladan_2016-05-01_500

Projektet kallar de Ekoladan –  eftersom de planerar att bygga om gårdens stora lada enligt ritningen ovan. Till ombyggnationen kommer de att använda sig av virke från sin egen skog och andra naturmaterial. Planen är att det ska bli en grön inspirations- och demonstrationsbyggnad. De energilösningar som planeras kommer i det närmaste att vara världsunika, med koldioxidnegativ effekt, där kol kommer att lagras i marken för att ge energi till byggnaden.

Får

För att finansiera detta har Carl och Julia i dagarna lanserat två crowdfundingkampanjer där man på olika sätt kan stötta projektet. T ex genom att köpa en bok där de beskriver gårdens alla delar eller vackra illustrationer av Sina Schneider. Man kan även namnge lamm, köpa träd och koldioxidkompensera.

Läs mer om projektet, gården och crowfundingkampanjen här:

https://www.indiegogo.com/projects/the-eco-barn-project#/
https://www.indiegogo.com/projects/the-carbon-negative-project#/
http://lindeborgs.com

Du kan också följa Carl och Julia på Instagram och Facebook under namnet Lindeborgsfarm.
eatable_flowers_A4_improved.jpg

Illustration av Sina Schneider