Kvarnhylla SöderbutikenVisste du att det finns en motsvarighet till havregryn för alla andra spannmål? Men de kallas inte gryn utan flingor. Så rågflingor, veteflingor, dinkelflingor och kornflingor är väldigt lika havregrynen och kan användas på precis samma sätt! Flingor framställer vi i vår kvarn genom att med hjälp av ånga värma upp det hela spannmålet (havre, råg, vete, dinkel eller korn). Sedan plattas det ut mellan två valsar.

Kornflingor

Alla våra gryn och flingor är goda att koka gröt på. Havre är det som kokar snabbast, men det behövs inte många extra minuter för att få en gröt med t ex korn- eller rågflingor att koka mjuk. Prova gärna att experimentera med de olika spannmålssorterna, alla har sin egen karaktär. Man kan också blanda två eller flera sorter med varandra.

Morotsgröt_2

Här har vi blandat flingor av havre och råg och kokat dem i morotsjuice! Morotsgröt

Chaigrot

Den här chaigröten är gjord av veteflingor och värmande kryddor.

Grötbas

Grötblandning med havregryn och dinkelflingor.

/Jennifer