En lyxig men lättlagad pastagratäng med en oslagbar kombination av söt kål och salt getost. Den svenska savoykålen är i säsong fram till november/december, så den kanske kan bli svår att få tag på. Men grönkål eller svartkål går precis lika bra!

???????????????????????????????

Gnocchigratäng 4 portioner

Gnocchi 300 g
Purjolök 1
Vitlök 3 klyftor
Savoykål ½ huvud
Vispgrädde 2 dl
Getost 200 g
Valnötter ½ dl
Lagrad ost, riven 2 dl
Salt och svartpeppar  

Koka pastan al dente i saltat vatten. Finstrimla purjolök, vitlök och savoykål. Fräs purjolök och vitlök i en stor stekpanna utan att det tar färg. Tillsätt savoykål och grädde och låt koka ihop i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar, ta bort stekpannan från värmen.

Bryt getosten i mindre bitar och blanda den med den kokta pastan och savoykålen. Häll alltsammans i en stor ugnsfast smörad form. Toppa med valnötter och riven ost. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Jennifer

Panforte är en italiensk julkaka med choklad, honung, kanel och nötter. I Italien serveras den ofta som en tårta med florsocker på men jag brukar skära min i munsbitar och bjuda som julgodis. Den är oemotståndlig, jag lovar!

Panaforte

Panforte

Hasselnötter 100 g
Valnötter 100 g
Sötmandel 100 g
Kanel ¾ tsk
Vetemjöl 1 dl
Honung 1,5 dl (175 g)
Strösocker 2,25 dl
Mörk choklad, minst 70 % kakao 150 g

Smörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.

Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.

Jennifer