Happy Village – mer än bara eko

Saltå Kvarn vill inte bara minimera matens miljöpåverkan – vi vill bidra till en positiv effekt på miljön. Projektet Happy Village i Turkiet arbetar för att ställa om hela byar till ekologisk odling och öka levnadsstandarden för människorna som jobbar där.

 

 

Från Turkiet köper Saltå Kvarn russin, aprikoser, fikon, mullbär, körsbär och jordgubbar. När du köper någon av de produkterna är du med och bidrar till en bättre värld – hektar för hektar.

 

 

I Turkiet är de flesta odlingslotter små vilket ofta ställer till problem för den odlare som vill odla ekologiskt. Bekämpningsmedel från grannens odlingar blåser lätt över på de ekologiska grödorna som då inte längre kan säljas ekologiskt. Happy Village hjälper därför hela byar att ställa om till eko. Idag finns det 140 Happy Village-byar och 3000 odlare är med i projektet.

 

I skördetid kommer många säsongsarbetare till odlingarna. Tidigare var det vanligt att dessa sov tillsammans med sina familjer i tält eller under uppspända presenningar. Happy Village har hjälpt till att bygga hus där dessa familjer kan bo under skördetiden. Husen är utrustade med kök och badrum och utanför finns lekplats för barnen och möjlighet till köksträdgårdsland. I vissa större byar finns även läkare och lärare till förfogande.

 

Läs mer om Happy Village här:

Happy Village – ett unikt projekt
Mer än bara ekologiskt