Bröd2 10x15

Saltå Kvarns historia
I böCarl Emil, bagare på Saltå Kvarnrjan på 30-talet startades en verksamhet för ungdomar med psykiska funktionshinder. Så småningom växte verksamheten och man ville ha bröd bakat på biodynamisk spannmål till barnen och medarbetarna. Ett litet bageri byggdes i en källarlokal och bageriet försedde verksamheten med färskt bröd.

Doften från bageriet spred sig i nejden… Likaså ryktet om det goda brödet som bakades på Saltå, i ugnar som eldades med björkved. Man började sälja bröd till butiker i trakten och när den gamla bygdekvarnen intill blev till salu, så köptes den och Saltå Kvarn grundades.

På bilden ovan ser du Carl-Emil Sörgärde som var med från första början. Carl-Emil är upphovsman till bland annat Fullkornsbrödet och Fruktbrödet. Barsjabrödet har en egen historia som du kan läsa om här.


Bageriet Detta var 1964. Nu kunde mjölet malas i egen kvarn och försäljningen satte fart, både med mjöl och bröd. Varje måndag och onsdag lastade mjölnarens fru den gamla vw-pickupen full med färska limpor och körde in till Stockholm där brödet skulle säljas. Nu dröjde det inte länge innan man vuxit ur det lilla bageriet i källaren och Saltå Bageri byggdes 1970.

Saltå bageri ligger bredvid kvarnen intill Moraån. Här har det funnits kvarnverksamhet sedan medeltiden och de gamla kvarnarna drevs med vattenkraft från ån.


Kvarnen
Den gamla bygdekvarnen brann ner i början på 1990-talet men då hade vi redan flyttat in i den ”nya” kvarnen. En ståtlig byggnad ritad av arkitekt Abbi Asmussen. Vår kvarn drivs inte med vattenkraft men den ligger fortfarande intill ån och tronar på minnen sedan gamla dagar.

 


Produkter
Idag har vi fler produkter än de vi själva tillverkar i vår kvarn och i vårt bageri. Vi har produkter från ekologiska odlingar runt om i världen.

Vi köper till exempel soltorkad frukt från Turkiet, pasta, balsamico, olivoljor och tomater från Italien, quinoa från Bolivia och underbara smaksatta olivoljor från Portugal. Vi besöker regelbundet våra odlare i världen för att lära känna dem, lära oss om produkterna och säkerställa att produktion och kvalitet håller den nivå vi eftersträvar.

Här kan du läsa mer om våra odlare i världen.