Bröd2 10x15

Carl Emil, bagare på Saltå Kvarn
Carl-Emil Sörgärde

Saltå Kvarns historia

Det började med brödbak i en liten källare på Saltå By.
Där ville man ha det bästa, godaste och nyttigaste brödet. Det bakade bagaren och poeten Carl-Emil Sörgärde tillsammans med pojkarna som bodde på Saltå By.

1964 blev den gamla bygdekvarnen som låg intill till salu och då köpte vi den och Saltå Kvarn grundades. Nu kunde vi mala vårt eget mjöl på ekologisk spannmål som odlades i trakten.

Doften och ryktet om det goda brödet spred sig och vi började sälja bröd till Järnaborna och så småningom även till andra orter.

 


Bageriet på Saltå Kvarn1970 byggde vi bageriet som idag finns vid Saltå Kvarn och mjölnarens gamla ladugård är numera butik och kafé.


Kvarnen

Den gamla bygdekvarnen finns inte längre kvar men åker du E4-an förbi Järna så ser du vår ”nya” gula kvarn som stod klar 1980. Den, liksom bageriet, är ritad av arkitekten Erik Abbi Asmussen som ritat många av byggnaderna i Ytterjärna.

 


Produkter
Idag har vi fler produkter än de vi själva tillverkar i vår kvarn och i vårt bageri. Vi har produkter från ekologiska odlingar runt om i världen.

Vi köper till exempel soltorkad frukt från Turkiet, balsamico, olivoljor och tomater från Italien, quinoa från Bolivia och underbara smaksatta olivoljor från Portugal. Vi besöker regelbundet våra odlare i världen för att lära känna dem, lära oss om produkterna och säkerställa att produktion och kvalitet håller den nivå vi eftersträvar.

Här kan du läsa mer om våra odlare i världen.