Headbild_bageri

Barsja bakar bröd 1976
Barsja bakar bröd 1976

1974 blev bagarmästaren Carl-Emil sjuk och vi sökte efter en ersättare som skulle kunna vikariera för honom. Carl-Emil var väldigt medveten om surdegens betydelse för näringen i brödet och mån om att bröden skulle jäsas på rätt sätt.

På den tiden fanns inte många i Sverige som var duktiga på surdeg, så att leta bland vanliga bagare var inte stor idé. Någon nämnde Barsja, en rysk kvinna som bodde i närheten, som man visste bakade allt bröd själv till sin stora familj. Vi frågade Barsja om hon kunde tänka sig att hjälpa oss i ett par månader tills Carl-Emil blev frisk och efter mycket övervägande tackade hon ja. Hon hade flera småbarn hemma och arbetet som bagerska i bageriet innebar nattarbete.


Barsjas kanelbullar 1989
Barsjas kanelbullar 1989

Vi blev glada och Barsja satte snart sin prägel på hela bageriet. Plötsligen stod vackert målade ordspråk om bröd över dörrarna i bageriet och blommor prydde bakbordet efter dagen bakning. Alla födelsedagar blev till stora fester med underbart goda och fint utsmyckade tårtor. Så småningom började också Barsja att baka sitt eget bröd, brödet som hon brukade baka hemma till familjen, i bageriet. Det fick heta Barsjabröd och blev snabbt ett av de mest omtyckta bröden.


Barsjabröd
Barsjabröd

Än idag bakar vi Barsjabröd med samma recept och det är fortfarande ett av de populärste bröden. Barsja arbetade hos oss i 15 år. Barsja gick bort i augusti 2013 men fick Barsjabröd av oss varje vecka och om vi slarvat med knådningen eller något annat, så var hon snabb att säga till, vilket vi uppskattade väldigt mycket.

Du kan läsa lite mer om Barsja på vår blogg: Barsjabrödet och Barsjas pepparkakshus på villovägar.