
Nyheter! Torkad frukt i snacksformat
Nu kommer några av våra torkade frukter i ett nytt format i form av praktiska snackspåsar, perfekta som fiberrika mellanmål på språng eller på vinterutflykten. De nya mellanmålsvänliga storlekarna om 50…
Saltå Kvarns svarta ris odlas runt en liten stad på Po-slätten i norra Italien. Här är det helt platt och nästan bara jordbruksmark som domineras av risodling. Området genomkorsas av kanaler varav den största, Cavour-kanalen är 85 km lång och leder vatten från Po-floden. Stadens närhet till Alperna gör att området oftast inte drabbas av vattenbrist och jordmånen är även väldigt fukthållande. Runt om staden finns också flera källor där grundvatten ständigt stiger upp till markytan. Det vattnet leds också med diken och kanaler ut till risfälten.
Saltå Kvarns Svarta Ris är ett exklusivt svart ris som uppstått genom korsning av inhemska rissorter med asiatiskt svart ris. Det svarta riset har svart skal först men när det mognar går färgen in från skalet till riskornet så vid skörd är skalet vetegult (som vanligt ris) medan kornet inuti är svart. Risskörden brukar påbörjas i slutet på september och pågår under ett par veckor då olika rissorter mognar olika snabbt. Några veckor innan skörd tar man bort vattnet från fältet så att de tunga skördetröskorna inte ska förstöra marken. Direkt efter skörden grovrensas riset från halm, sten och andra stora partiklar och torkas sedan i en spannmålstork till en fukthalt av 14%. Efter detta lagerhålls riset i silos tills det ska användas i produktionen.
Om du inte har testat vårt svarta ris innan så är det ett fullkornsris med fyllig, nötig smak som du kan använda till så såväl grytor till sallader. Dessutom blir det ett vackert inslag på tallriken.
Nedan hittar du några recept med svart ris och här hur du kokar svart ris.
Svart ris med jordnötssås, ägg och grönsaker.
Smakrik panna med svart ris och grönmögelost.