Om jorden mår bra kan vi lösa många problem. Bra jordhälsa ger välmående växter, djur och människor. Den absorberar vatten och har en fantastisk förmåga att stabilisera klimatet genom sin unika förmåga att binda koldioxid. Ett så kallat ekologiskt kretsloppsjordbruk är en del av lösningen till det systemskifte som behövs för att återställa den ekologiska balansen. Det innebär ett långsiktigt jordbruk som jobbar med naturen i stället för mot den och inte orsakar större påfrestningar än att naturen kan återhämta sig. Det handlar om markbördighet, biologisk mångfald och fungerande ekosystemprocesser för vatten, energi, näringsämnen och mineraler.
Det ekologiska kretsloppsjordbruket utgår från varje gårds lokala och unika förutsättningar. Det som eftersträvas är; en balans mellan djurhållning och växtodling, hög andel baljväxter i växtföljden, självförsörjning av resurser (foder och gödsel) samt effektiva näringskretslopp inom den enskilda gården och/eller mellan gårdar i samverkan. Genom denna strävan minskas bland annat överskott av näringsämnen såsom kväve och fosfor. De näringsämnen som grödan inte tar upp, läcker ut till närliggande mark, sjöar och vattendrag som orsakar övergödning samt försurning.
Ett av Saltå Kvarns viktigaste fokusområden är arbetet för mat som odlas i balans i naturen. Tillsammans med våra odlare och producenter vill vi se till att inte bara minska negativ påverkan utan även bidra positivt till naturens återhämtning och stödja den omställning i odlingsledet som behövs för en hållbar och hälsosam framtid.
Vårt förhållningssätt och arbete kan beskrivas med stöd av den nya vägledningen för företag, Science Based Targets for Nature, framtaget av Science Based Target Network, och dess ramverk för vilken typ av aktiviteter som krävs. Det handlar om aktiviteter som inte bara undviker och minskar negativ miljöpåverkan utan även bidrar positivt genom att gynna och återställa ekosystem samt bidra till den transformation och omställning som krävs för ett hållbart produktionssystem.
Vi ser ett värde av att fortsätta jobba med vägledningen, genom fördjupad kartläggning i leverantörsledet, utformning av mål och aktiviteter. Sedan 2021 har Saltå Kvarn följt och deltar nu i arbetet med att utveckla ramverket genom Science Based Target Networks Corporate Engagement Program.
Saltå Kvarn utgår från de lokala utmaningar som finns där våra råvaror odlas. För spannmål handlar det om vårt närområde Östersjön, där jordbrukets läckage av fosfor och kväve leder till övergödning som orsakar stora problem i det marina ekosystemet, skapar bottensyrebrist och algblomning. BERAS, ett mångårigt forskningsprojekt med länderna runt Östersjön ger vetenskaplig grund för hur ett ekologiskt kretsloppsjordbruk kan minska övergödning och andra föroreningar, ge lägre klimatpåverkan, ökad markbördighet och därigenom stärka Östersjöns marina ekosystem.
Saltå Kvarns verktygslåda riktar sig till våra spannmålsodlare och syftar till att premiera, engagera och inspirera fler att ställa om till ett ekologiskt kretsloppsjordbruk. Verktygslådan har tagits fram med utgångspunkt i resultatet från forskningssamarbetet BERAS och i nära dialog med experter och våra odlares gårdar. Den definierar vad som är centralt för ett kretsloppsjordbruk, hur omställningen kan ske stegvis och vilka åtgärder som kan genomföras, utöver det som ingår i grundkravet att gården är KRAV-certifierad.
Den stegvisa modellen är utformad i tre nivåer: På gång, Balans, Spjutspets som visar hur långt gården kommit i sin omställning. Fokus för tilläggskriterierna är de områden som gör störst skillnad: balans mellan djurhållning och odlingsareal, självförsörjning av foder och gödsel, varierad växtföljd med baljväxter samt effektivt näringskretslopp. Utöver tilläggskriterierna finns i dagsläget 34 flexibla åtgärder att välja mellan med fokus på att gynna biologisk mångfald i odlingslandskapet.
Odlaren får betalt med en extra premie utifrån antalet genomförda åtgärder, vilket innebär upp till 20 % extra tillägg utöver KRAV-premien. Uppföljning sker bland annat genom en självdeklaration där odlaren fyller i vilken grad kriterier uppfyllts och vilka flexibla åtgärder som genomförts.
Genom att alltid efterfråga och betala mer för ekologiskt odlad KRAV-certifierad råvara bidrar Saltå Kvarn till omställning i odlingsledet även för de råvaror som odlas på andra håll i
världen. Vi har affärsrelationer som går långt tillbaka i tiden med flera av våra producenter. Många driver egna projekt för att stärkta arbetsvillkor, bidrar med kunskap och ekonomisk trygghet i omställningen till ekologisk odling.
Genom stöd till kvalitetssäkrade trädplanteringsprojekt via Plan Vivo och Zero Mission bidrar vi till att binda växthusgaser, öka mångfalden av grödor och inkomst till småbrukare utanför vår egen värdekedja. Även här är delaktighet och anpassning till lokala förutsättningar centralt när träd och olika typer av grödor väljs och planteras utifrån jordmån och plats, enligt metoden för skogsjordbruk.
Sedan 2006 har Saltå Kvarn via klimatkompensation av transporter investerat i två långsiktiga trädplanteringsprojekt som också bidragit till positiv samhällsutveckling lokalt. Totalt har vi klimatkompenserat för 10 878 ton koldioxid. Utöver det har projekten bidragit till:
Vill du läsa mer om vilka åtgärder vi gör för att minska vår negativa påverkan, bidra positivt till naturens återhämtning och stödja den omställning i odlingsledet som behövs för en hållbar och hälsosam framtid? Här han du läsa om hur vi jobbar med att minska vår klimatpåverkan.