Vårt närmaste innanhav har förvandlats till ett paket sur mjölk. En av de främsta orsakerna till Östersjöns övergödning är när gödsel och näring läcker från jordbruket. Därför har vi tagit fram 155 åtgärdspunkter till våra spannmålsodlare som minskar övergödning, förbättrar jorden, ökar den biologiska mångfalden och skapar en positiv klimatpåverkan. Resultatet hittar du bland annat i receptet på bondsoppa nedan, en soppa som både smakar gott och är bra för miljön på samma gång.

Huvudingredienserna i soppan är helt korn. Och det ekologiska kornet odlas av våra svenska spannmålsodlare som vi samarbetar med kring Bondens verktygslåda för en bättre värld. 

En annan ingrediens i soppan är Saltå Kvarns bruna bönor. Våra bruna bönor odlas på Öland, där lätta, kalkrika jordar är gynnsamma för ändamålet. Här har man också en lite längre odlingssäsong på grund av det omgivande havet. Bruna bönor är en närande gröda som kan fixera kväve till jorden. Här kan du läsa om en av de odlare vi köper bönor från: Axel – du är vår hjälte

Saltå Kvarn Bruna bönor
Saltå Kvarn Helt korn

 

Bondsoppa med helt korn, bruna bönor och gremolata

En klassisk bondsoppa som du gör på säsongens grönsaker, helt korn och bruna bönor. Det hela kornet kokas mjukt i soppan, bönorna kokar du vid sidan av. Den långa koktiden gör att grönsakernas smaker kommer fram på ett fint sätt och soppan får en djup smak. Kornet och bönorna gör att soppan mättar bra men servera gärna ett gott bröd till om du vill. Bondsoppan får ett extra lyft när den toppas med en smakrik gremolata som du gör på citron, vitlök, persilja och lite olivolja.

Recept Bondsoppa med helt korn, bruna bönor och gremolata