Saltå Kvarns Arborioris kommer från odlingar i provinsen Lombardiet i norra Italien. Området är vida känt för sin mat och vinkultur och här har man odlat ris i generationer. Arborioris är ett klassiskt risottoris och ett måste då man vill laga en äkta italiensk risotto. Det har förmågan att ta upp mycket vätska och ger ifrån sig lagom mycket stärkelse för att ge den rätta krämiga konsistensen.
Du kan också koka jättegod risgrynsgröt på det här riset.
Vikt: 500 g
Förvaring: Torrt och svalt.
Ursprungsland: Italien
Läs mer om vår risleverantör i Italien!
Irene och Erminio Brustia – ni är våra hjältar!
- Ingredienser
Ekologiskt arborioris*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
- Näringsvärde per 100 g
Hej, jag undrar om detta ris är glutenfritt?
Hej!
Allt ris är naturligt glutenfritt. Vår leverantör hanterar inte heller några glutenprodukter i sin produktion.
Tack. Jättebra.
Måste man skölja aborioris tänkte på arsenik halten?
När jag sköljer det så får jag inte samma konstisens på min risotto.
Hej! Nej, du behöver inte skölja arborioriset. Jag misstänker att du sköljde bort stärkelse sist och att det var det som gjorde att risotton inte blev så bra. Vi har skrivit om arsenik och ris här om du vill läsa: http://www.saltakvarn.se/tungmetaller-i-vara-produkter/
Hur är det med cesium-halten i ris från norra Italien. Italiensk Durumvete håller en hög halt av cesium men genom att koka pastan i riklig mängd välsaltat vatten kan man minska halten cesium betydligt. Ris kokas inte på samma sätt så, vad händer?
Hej Orwar! Då våra kostexperter är på semester ber jag att få återkomma till din fråga i augusti. 🙂
Hur många kcal är det i 100g kokt ris? (Svårt att veta hur många gram torrvara man tar på tallriken.)
Hej Frida! Det är 129 kcal i 100 g kokt ris. På förpackningar anges alltid näringsvärdet för produkten så som den är i förpackningen. Om du är nyfiken på fler näringsvärden kan jag rekommendera Livsmedelsverkets näringsdatabas. Där kan du söka på alla möjliga livsmedel. Här finns en länk till den: http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/4591
Super gott ris! min absoluta favorit.
Brukar alltid beställa mina saltå produkter från.
http://ekovaror.se/
Undrar ifall Arborioris är ett fullkornsris?
Hej Ingrid! Nej, arborioriset är ett polerat ris.
Har ni ngn möjlighet att ta reda på om Saltå Kvarns ris innehåller arsenik?
Hej Evy. Att man har hittat arsenik har flera orsaker, bland annat finns arsenik naturligt i jorden. Om marken man odlar på tidigare har använts för bomullsodling kan halterna vara högre. (Vid konventionell odling av bomull används kemiska bekämpningsmedel som innehåller arsenik.) Arsenik kan också tillföras vid bevattning, om vattnet innehåller arsenik eller vid gödsling, om djuren har fått medicin med arsenik i. Vissa rissorter tar lättare upp arsenik än andra.
Saltå Kvarns ris odlas i Italien på en plats som är en före detta våtmark och har inte tidigare använts för odling . Runt hela odlingsområdet finns en bård av träd som ska agera som ett slags skydd. I området finns inga industrier och mycket lite bostäder. Riset odlas i en växtföljd med majs, ris, soja, gröna ärtor och sedan träda. Med hjälp av denna träda kan man odla riset på ett annat sätt än till exempel i Asien. Riset behöver bara stå vatten under den första månaden när riset ”tittar upp”. Sedan tappas vattnet bort. I och med att vattnet tas bort menar minskar man risets bidrag till växthuseffekten jämfört med ett ris som växer i vatten under hela växtsäsongen. Vattnet till odlingen tas från sjöar inom området. Den senaste analysen på ett av våra ris visade en halt på 0,088 mg arsenik per kilo torrt ris. Det finns idag inget gränsvärde men det kommer eventuellt införas.
Tack, intressant. Det betyder 0,088 mikrogram/g torrt ris. Om jag äter ca En dl torrt ris som väger ca 100 g får jag i mig 8,8 mikrogram arsenik. Enligt Svt har Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet en lågriskbedömning vid 0,3 mikrogram per kg kroppsvikt och dag, dvs om man väger 60 kg motsvarar det 18 mikrogram per dag. Det är dubbelt så mycket som Saltås ris ger men ändå svårt att veta hur man ska förhålla sig till giftet.
Hej Evy. Det finns ju idag inga gränsvärden men detta verkar det som det snart blir ändring på. Vår kvalitetschef Åsa Lindeblad har gjort ett inlägg på vår hemsida med en mer utförlig förklaring. http://www.saltakvarn.se/om/ris-och-arsenik/
Hej, Mäter ni arsenikhalter i riset? Läste att mycket ris hållet för höga halter.
Hej Sara. Att man har hittat arsenik har flera orsaker, bland annat finns arsenik naturligt i jorden. Om marken man odlar på tidigare har använts för bomullsodling kan halterna vara högre. (Vid konventionell odling av bomull används kemiska bekämpningsmedel som innehåller arsenik.) Arsenik kan också tillföras vid bevattning, om vattnet innehåller arsenik eller vid gödsling, om djuren har fått medicin med arsenik i. Vissa rissorter tar lättare upp arsenik än andra.
Saltå Kvarns ris odlas i Italien på en plats som är en före detta våtmark och har inte tidigare använts för odling . Runt hela odlingsområdet finns en bård av träd som ska agera som ett slags skydd. I området finns inga industrier och mycket lite bostäder. Riset odlas i en växtföljd med majs, ris, soja, gröna ärtor och sedan träda. Med hjälp av denna träda kan man odla riset på ett annat sätt än till exempel i Asien. Riset behöver bara stå vatten under den första månaden när riset ”tittar upp”. Sedan tappas vattnet bort. I och med att vattnet tas bort menar minskar man risets bidrag till växthuseffekten jämfört med ett ris som växer i vatten under hela växtsäsongen. Vattnet till odlingen tas från sjöar inom området. Den senaste analysen på ett av våra ris visade en halt på 0,088 mg arsenik per kilo torrt ris. Det finns idag inget gränsvärde men det kommer eventuellt införas.
Hej!
Jag undrar om riset är värmebehandlat?
Med vänlig hälsning
Hej Huyao! Nej, vårt arborioris är inte värmebehandlat.
Är aborioriset och era andra produkter fria ifrån gluten?
Alla våra ris är glutenfria. Likaså alla våra produkter med quinoa, bovete och hirs.
Varför finns ett utgångsdatum, det händer väl inte något med riset?
I såfall vad?
Hej Inga-Lill. På allt livsmedel måste det finnas ett bäst-före datum, självklart kan du använda riset även efter detta.