Borlottibönor är milda och aromatiska med lite krämig konsistens. De är blötlagda och kokta, skölj dem bara under rinnande kallt vatten så är de färdiga att användas.

Borlottibönor passar bra i grytor, soppor, gratänger och risotto. Det är också gott att göra bönröra på dem.

Vikt 400 g (avrunnen vikt 240 g)

Förvaring Förvara innehåll från öppnad förpackning i burk av glas eller plast. Hållbarhet ca 4 dagar i kylskåp.

Våra konservburkar är bisfenolfria.

Tillverkad i Italien

Produktspecifikation

Ingredienser

Kokta borlottibönor*, vatten och salt
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi470 kJ/110 kcal
Fett0,8 g
Fett0,8 g
varav mättat fett< 0,5 g
Kolhydrat16 g
varav sockerarter1,0 g
Fiber5,4 g
Protein7,5 g
Salt0,8 g

Kommentarer om Saltå Borlottibönor, koktaSkriv en kommentar

  1. Hej!
    För flera år sedan köpte jag era torkade borlottibönor, på paketet hade ni ett recept med indiskt smak. Tyvärr kastade jag bort det och tänkte att jag fick ett nytt när jag köpte nytt paket. Tyvärr har ni ju slutat med denna produkt. Undrar om ni har receptet kvar, det verkade vara indisk kryddning.
    Med vänlig hälsning Sylvia

    Svara
    • Hej Sylvia! Åh, det där är ju så typiskt, när man har ett bra recept som man sedan tappar bort. Jag kan leta i augusti när jag är tillbaka efter semestern. Jag återkommer om jag hittar det!

      Svara
      • Hej Jennifer!
        Tack för ditt svar, jag antar att du inte hittat receptet.

        Med vänlig hälsning
        Sylvia Elfström

    • Hej Said! Lena här på Saltå Kvarn har provat att odla vissa av våra bönor, så här svarar hon på din fråga: Jag har odlat mungbönor, sojabönor, kikärter i landet utanför kontoret när vi hade odling där. De växte fint men de hann aldrig mogna.
      Bönor behöver ha varm jordtemperatur, ca 10 grader, så man kan inte så dem innan dess. I gynnsamma lägen där de kan få en lång odlingssäsong kanske de mognar. Bönor tål absolut ingen frost.

      Svara
  2. Hej!
    Har ni slutat sälja de torra Borlottibönorna? Jag hittar dem inte i affärerna och såg att den saknas i er lista.
    Saknar dem mycket.

    Svara
  3. Hej!

    Har ni konserver som fortfarande har epoxi ytbehandling på insidan? Epoxi är känt för att kunna läcka det hormonstörande ämnet bisfenol A till livsmedlet i burken. Undviker därför allt som oftast konserver, men tycker det är synd att ni har så mycket bra produkter i just konservburkar… och undrar därför hur era konserver är tillverkade och om de innehåller Epoxi som kan läcka det hormonstörande ämnet bisfenol A.

    Svara
    • Hej Caroline! Vår kvarlitetschef Åsa Lindeblad svarar så här på din fråga:
      Vi har arbetat med vår leverantör av burkbönor och konserverade tomater sedan vi började importera produkterna 2006. Produkterna håller mycket hög kvalitet, men nackdelen är att förpackningen är en konservburk. Varför vi har valt att inte byta leverantör (och istället köpa produkterna i tetrapack) beror på att vi tycker att det är viktigt att våra leverantörer delar våra värderingar kring till exempel ekologi och kvalitet. Vi tycker också att det är mycket viktigt med långsiktiga relationer med våra leverantörer. Att ändra produktionen från konservburkar till tetrapack är en mycket stor investering som vår leverantör inte har möjlighet till i dagsläget.

      Än så länge innehåller vissa av våra konservburkar BPA, bisfenol A. Vi har gjort flera analyser (och även vår leverantör) av bönorna/tomaterna för att kontrollera om bönorna/tomaterna innehåller BPA. Inga halter av BPA har kunnat detekteras. Analyserna har gjorts av ett oberoende laboratorium. Men sedan några månader (årsskiftet) är alla de leveranser vi får av bönor i nya burkar med en beläggning utan BPA. För tomatburkarna dröjer det ytterligare en tid innan nya, BPA-fria burkar kommer.

      Här är de produkter som gått ut från oss med en beläggning utan BPA:
      Borlottibönor 400g märkt med LGC3H301BC BF:2016-10-31
      Kikärter 400g märkt med LGC3T010GB BF: 2017-01-31
      Gröna linser märkt med LGC3T023LB BF:2017-01-31
      Snart kommer alla de bönor som vi levererar från vårt lager till våra kunder att vara med en beläggning utan BPA.

      Parallellt jobbar vi med att utreda möjligheterna att trots allt hitta en leverantör som producerar och packar i tetror. Tyvärr är vi inte tillräckligt stora för att klara av de enorma minimikvantiteterna hos det fåtal leverantörer som ännu så länge har dessa produktionslinjer. Vi funderar även på att packa produkterna i glasburkar, som ur ett kemikalieperspektiv är det absolut bästa förpackningsmaterialet.
      Med vänliga hälsningar Åsa Lindeblad, Saltå Kvarn

      Svara
  4. Hej! Jag undrar varför det skiljer sig så mycket på proteininnehållet mellan era råa borlottibönor och de kokta? Det blir ju vilseledande då man aldrig äter bönor råa så att innehållet då är 22 g spelar ju ingen roll om det efter kokning bara blir kvar 7 g? Tacksam för svar! Mvh Miriam Höglund

    Svara
    • Hej Miriam! Näringsvärdena ändras vid tillagning. Man måste ha näringsvärden för produkten så som den är i förpackningen. En del livsmedel kan ju ätas båda råa och kokta men inte torra bönor förstås. Däremot kan de groddas och då blir näringsvärdena på ännu ett sätt. Bäst vore förstås att ha med alla varianter på förpackningen. Gå gärna in på Livsmedelsverkets hemsida och sök ”näringsvinster” eller ”näringsförluster”, så hittar du info om hur olika näringsämnen reagerar vid tillagning.

      Svara

Skriv en kommentar om Borlottibönor, kokta

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig