Bovete är en ört men liknar sädesslagen och kan användas istället för spannmål i många recept. Saltå Kvarns bovete skördas för hand och får torka i solen innan fröna repas och rensas. Bovete är glutenfritt och serveras kokt som ris eller i en matig sallad. Bovete passar också bra till gröt och i vegetariska biffar.
Vikt: 500 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.
- Ingredienser
Ekologiskt helt bovete*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
- Näringsvärde per 100 g
vilken sorts bovete så att det blir tuggmotstånd använder jag när jag ska ha kokande vatten som jag endast heller på havregryn och bovete samt andra tillbehör, för att göra gröt., ska endast svälla en stund.
Hej Linda
Jag brukar tillsätta Krossad Bovete till Havregrynen och låta detta stå och dra en stund, för att sedan koka till en gröt.
Mvh/Eleonor
hej!
Har blötlagd bovetet över natten, rostat en del och ställde in lite i kylen för att koka gröt på. Hur länge håller det blötlagda bovetet sig fräscht i kylen?
Hej Angelika
Använd det blötlagda bovetet så snart som möjligt. Det tappar i spänst så fort blötläggning-vattnet har hällts bort. Jag skulle tro att det kan stå i 2-3 dagar i kylen. Luktar det gott och ser bra ut så är det bara att äta.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Tack! PS går det att frysa? Blötlade lite för mycket….
Hej!
Köpte för första gången helt bovete att ha i mina bovetebröd som jag vanligtvis har en halv dl bovetekross i. Dessa bröd gräddas i 25 min i 225 grader. Behöver man verkligen skölja/ blötlägga före?
Brödet blev jättebra.
Hej Lena
Det kan vara bra att blötlägga bovetet innan bakning, så att det är mättat med vätska. Det ger ett saftigare bröd.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Hur noga borde man va med att skölja bovete? Jag har köpt krossat bovete, och använt också bovete mjöl,
Jag använder både och, men har aldrig sköljt det, jag har inte vetat och alrdrig va jag vet reagerat,
Torra ögon har jag haft länge, dock har dom blivit lite bättre…. Och annars vet jag inget mer
Hej Cecilia
Det mesta av ämnet fagopyrin, som vissa är överkänsliga emot, sitter i växtens gröna delar. Eftersom vårt bovete skalas innan det mals till mjöl så är halterna ytterst små i bovetemjöl.
Om du inte reagerar på fagopyrinet, så är det bara att köra på som du brukar:)
Vänligen/Eleonor
Vart odlas ert bovete?
Hej Göran,
Vårt bovete odlas i trakten runt Tongliao, inre Mongoliet i Kina.
Jag är helt novis vad beträffar bovete. Har nu köpt ert bovete men blir, inte klok på hur jag ska bereda produkten. Bovetet ska sköljas, sä långt är jag med, men det är väldigt hårt. jag tänkte ha den i Granola. Skjöljer man och sedan rostar produkten så är den ju hård ska den inte kokas?
Hej Birgitta
Bovete är en mångsidig ört som man kan ha stor nytta av i köket.
Om man som du vill göra en granola skulle jag tipsa om att först blötlägga bovetet och sedan rosta i ugnen.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Hej!
Jag vill göra granola men undrar om jag ska blötlägga 24 timmar då? Har ett recept från Renée Voltaire där man ska använda ”blötlagt torkat bovete” utan instruktioner..
Jag har blötlagt en större mängd i 24 timmar nu, kan det ligga 18 timmar till? rädd att bovetet förlorar sin spänst om jag häller bort vattnet nu när jag ska använda det först om 18 timmar
Hej Stella
Det går bra att blötlägga längre, men tänk på att förvara blötläggningen i kylskåp, så att inget otrevligt börjar växa.
Skölj noga innan användning.
Mvh/Eleonor
Hej! Vad jag förstår är det fagopyrin som ger den lite rödaktiga färgen på vattnet när man kokar bovete. Jag brukar hålla över kokat vatten och sedan skölja med kallt som det står men det blir ändå lite rött när man kokar sedan. Gör jag fel och kan det vara farligt?
Vad menar man med att det kan irritera slemhinnor? Alltså om de kommer i kontakt med vätskan eller bovetet eller via munnen/magen?
Mvh Maria
Hej!
Det är helt rätt att fagopyrinet ger en rosa färg. Jag brukar hälla över kokhett vatten och röra om och sedan skölja med kallt vatten tills jag tycker att det knappt är någon rosa färg kvar. Intag av fagopyrin kan göra att ögonen känns grusiga genom att irritera slemhinnan i ögat. Man är olika känslig för det. Det är inte farligt med lite fagopyrin kvar i bovetet.
Kan man koka te på bovete? Det sägs sänka blodtrycket.
Stämmer det ?
Hej Matilda
Det låter spännande.
Men vi har tyvärr ingen erfarenhet av detta, så kan inte ge något direkt svar på din fråga.
Hej!
Måste man skölja bovetet i hett vatten före blötläggning även om man ska koka det senare?
Hej Liselotte
När man kokar helt bovete bör man först antingen skölja det i hett vatten eller koka upp det i vatten som sedan hälls bort och sedan koka upp igen i nytt vatten.
Då fagopyrin kan irritera ögats slemhinna.
Har bovetet sköljts innan det malts till mjöl?
Tänker baka första gången med bovetemjöl.
Hej!
Saltå Kvarns bovetemjöl ångas och sedan skalas det och mals till mjöl.
Hej!
Kan man få information om när det är svenskt bovete i förpackningarna och vart det då kommer från?
Hej Fredrik
När och om vi kommer att ha svenskt bovete i sortimentet, så kommer det stå angivet på förpackningen.
Jag har i år på försök odlat bovete på en åker. Nu har jag skördat och tröskat det och resultatet har varit jättebra. Hur tar jag hand om bovetet på bästa sätt? Jag har inga möjligheter att skala det. Kan man äta bovete med skalet på eller måste jag skaffa en spannmålskvarn och mala ner det? Om inte det går att äta med skalet på är då utsäde det enda jag kan använda det till?
Jag äter ert skalade hela bovete varje dag.
Hej!
Roligt att odlingen lyckats så väl!
Det är svårt att skala bovete och man kan inte äta det med skalet på. En möjlighet är kanske att mala ner det och sedan sikta bort skalet. Vi skalar inte vårt bovete själva (det är ju glutenfritt och får inte hanteras i vår egen kvarn bland vanlig spannmål) så vi är inga experter på det tyvärr.
Hej, var skalar ni bovete? Och med vilken typ av skalmaskin? Tack!
Hej Hermann
Vårt bovete skalas hos producenten i kina. Detta görs i en skalmaskin, inte helt olik den vi använder i vår kvarn.
Med vänlig hälsning/Eleonor
Glömde säga att oskalat bovete kan användas till groddning.
OK tack för svaret!
Jag har aldrig använt boveteprodukter tidigare. Skulle i dag köpa bovetemjöl (som jag hittat ett recept till) men i affären fanns inte det utan de sa att krossat bovete var samma sak. Nu står jag här med mitt krossade bovete och vet inte hur jag ska få det till bovetemjöl. Tacksam för svar
Hej!
Oj då. Kross och mjöl är inte samma sak. Svårt att mala det själv om du inte har en egen spannmålskvarn.
Krossat bovete används mest till gröt och att blanda i gröt.
Hej, En fundering kring fagopyrinet. På era förpackningar med Helt bovete står det att det bör sköljas men det står inget på Krossat bovete. Betyder det att NI redan sköljt det krossade bovetet?
Eftersom endel, som nämnt i kommentarerna, kan få utslag vill jag gärna inte bjuda på något som ger just besvär.
Hej!
Vi har inte sköljt det krossade bovetet. Bäst är förstås att du sköljer det, precis som med hel bovete. Vi kommer se över förpackningen den när den trycks om.
Hej! Jag tror inte att det är någon fara. Men jag själv skulle föredra blötläggning och rostning först.
Hej! Om man maler bovete till mjöl och gör en botten till tårta med bla dadlar så ska den bara frysas. Funkar det med bovete tror du?
Hej Viola! Ja, det tror jag funkar fint. Men jag tycker att du först ska blötlägga bovetet.
Är helt bovete skalat som ert krossade?
Ja, det stämmer.
Hej, kan bovete jämställas med havregryn ur näringssynpunkt. Innehåller de samma fibrer?
Hej Eva. Nej det är två helt olika produkter. Havregryn innehåller nästan dubbelt så mycket fibrer som bovete.
Måste man koka bovete eller kan man äta dem direkt ur förpackningen?
Hej Elin! Helt bovete måste blötläggas och/eller kokas innan du äter det.
Hej! Jag råkade rosta era hela bovetekorn med kanel m.m. utan att först blötlägga eller koka. Kan jag på något vis rädda dessa nu genom att t.ex. koka ihop med gröt eller liknande? Kan det vara farligt på något sätt att återupphetta dem? Nu är de fortfarande väldigt hårda. Tack för svar!
Hej! Farligt är det inte. Prova att blötlägga dem och se om de blir mjuka.
Kan man va allergisk mot bovete? Ja fick fruktansvärd klåda efter ja ätit bovete å det enda ja ätit på hela Dan.fick utslag å blev rödflammig på halsen å utslag på kroppen. Reagerade väldigt starkt extrem klåda å kli i inne i halsen Började inte lugna ner sig förens efter ja tog massa allergitabletter . Tack å lov att ja hade allergitabletter hemma
Hej! Usch, det låter inte roligt. Bovete är ingen allergen som behöver märkas ut på förpackningar etc men du kanske ändå inte tål det. Kanske du ska göra ett allergitest hos en läkare för att få veta säkert?
JA, det kan man! Jag har reagerat flera gånger och det är bovete, oavsett om det är helt, malt, upphettat eller ej. Stark klåda och svullnad i munhålan (samt nässelutslag om jag inte kunnat ta allergitablett samt kortison snarast).Det är för mig alltså inte bara fagopyrinet jag reagerar på. Kan ju höra ihop med andra allergier!
Hej Emelie! Jag vet faktiskt inte om det är någon skillnad, jag skulle välja vanligt bovete, om det är torkat finns det ju risk för att det har värmts upp vilket inte känns så gynnsamt för grodden.
Hej! Mitt hela bovete gick ut för ett år sedan. Nu gjorde jag hälsögröt på det som vi hade tänkt äta till frukost i morgon. Är det farligt att äta om det blivit för gammalt?
Hej! Nej, så länge det luktar och smakar bra går det fint att äta!
Hei. I Norge fikk vi hele bokhvete i lilla poser fra dere med ekstra lapp ”hel bokhvete” på helsekost. Er det en annen type enn de dere har på de grønne eskene? De var større enn vanlig og veldig gode 😊
Hej! Det låter som att bovetet du köpte kom från en 5-kilosförpackning. Kanske hade butiken packat om själva? I så fall är det precis samma bovete som vi har i den gröna förpackningen.:)
Hur länge kan bovete, som legat i vatten ett dygn, förvaras i kylskåp för användning senare?
Hej Marie! Just det har vi aldrig testat. Jag föreslår att du luktar och smakar. Så länge det smakar gott är det ingen fara att använda det.
Det står Kina i botten på bovetet. Innebär det att det faktiskt kommer från Kina eller är det nån sorts förkortning? Om det är från Kina, kan man då vara säker på att det är ekologiskt?
Hej. Det land som står där uppger vart produkten odlats. Och det stämmer att Bovetet odlas i Kina. Vi har en värdering på Saltå Kvarn att det är viktigare hur något odlas än var det odlas. Genom att handla bra ekologiska produkter från andra länder vill vi ge en signal till svenska odlare att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat och på så sätt öka den ekologiska odlingen i Sverige.
Det är svårt att generalisera om ett så stort land som Kina och dess 1,3 miljarder invånare. Det finns stora områden i Kina som är svårt nedsmutsade och där luften, marken och vattnet inte är lämplig att leva i eller odla mat. Men det finns också områden där marken aldrig har odlats icke-ekologiskt och som ligger långt ifrån de områden som är förstörda. Vi menar att vi inte handlar med ett land, utan med en leverantör. Genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i Kina
Ungefär fyra procent av våra produkter kommer från Kina. Främst från Inre Mongoliet och nordöstra Kina. Oavsett ursprungsland så är principen för den ekologiska kontrollen densamma – en oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Analyser tas på varje batch vid leverans till produktionsanläggningen i Kina. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider och mikrobiologi. Vi gör även själva analyser stickprovsvis.
Vid vårt senaste besök hos odlarna i Kina skrev vi flera blogginlägg om förhållandena där. Läs dem gärna om du vill veta mer, sök på Kina på vår hemsida.
Hej Ellen! Jag brukar göra som du, blötlägga och sedan skölja noga och mixa. Blötläggningen ersätter då det heta vattnet.
Tack Ulrika! Det går fint att utgå från helt bovete och du behöver inte skölja det innan. Fagopyrin kan ge irritation i slemhinnor. Men som du säkert har läst här i tråden finns det bara i bovetets gröna delar.
Hej! Kan man äta bovete utan att groda det, vi har bara haft det i vatten över natten, sköljt det och sedan rostat det för att ha det i musli? Tusen tacksam för svar!
Hej Pernilla! Det går fint!
Kan man värma upp bovete flera gånger om
Hej Gustav! Att värma upp bovete som tidigare är kokt och avsvalnat tycker jag går fint. Man jag skulle inte göra det mer än en gång.
Hej! Kan Gustav eventuellt mena bovete som används som ”stoppning” i tex värmekudde? Har sett lite olika kommentarer om det nu här i tråden och vill istället tipsa om körsbär- eller vindruvskärnor. De håller värmen bättre och tål att värmas upp flera gånger, likt ris och helt vete 🙂
Hej Jennifer
Toppen – tack för superbra service och ert fina arbete att främja hälsosam mat 🙂
Tack själv! 🙂
Hej Jag undrar om jag kan beställa 6kg bovete?
vad blir priset då?
Jag vill göra kuddar fyllda med bovete.
MVH Zita
Hej Zita! Vad spännande med bovetekuddar! Om du har ett företag kan du beställa direkt från oss. Då mejlar du till order@saltakvarn.se så får du prisuppgifter därifrån.
Hej, varför säljer ni inte den mörka varianten av bovete. Den är ju allra godast! Finns i öststaterna så som Polen.
Hej Magdalena! Tack för tipset, vi får titta på det! 🙂
Hej Magnus! Du behöver inte oroa dig för fagopyrin, det finns som du säkert läst i tråden i bovetets gröna delar. Men sen om det är bra att äta den rå får du nästan avgöra själv. Jag kan tänka mig att den blir betydligt mer lättsmält om den kokas, blötläggs eller rostas men vi är ju alla olika känsliga i våra magar. Mår du bra så funkar det för dig. 🙂
Hej Jessica! Ja, visst är det förvirrande! Du behöver inte skölja boveteflingorna. Det är dessutom svårt att göra det för de är så mjöliga. Dessutom blir gröten inte lika god om man sköljer först tycker jag. Fagopryin finns bara i bovetets gröna delar och det är avlägsnat från allt bovete vi säljer, i all form. Därför funderar vi emellanåt på att ta bort texten om sköljning på vårt hela bovete. Vi har bara inte landat i något beslut ännu.
Hej! Jag undrar om eran produkt ”Bovete, helt” kan användas för boveteskott? Antar att det som avses med ”helt” är att skalet är kvar?
Hej Maykel! Vårt bovete är skalat. Ytterst sitter det nämligen ett hårt, svart skal som inte går att äta. Om du ska så bovete i jorden bör du hitta ett bovete med skalet kvar på. Vårt bovete kan dock groddas. Något som jag skulle vilja berätta om är att de gröna delarna av bovete innehåller ett ämne som heter fagopyrin. Om man äter mycket gröna skott/blad av bovete kan man få problem med något som heter fagopyrism. Man måste nog äta mycket gröna delar av bovete för att få detta, men det kan vara bra att ändå känna till det. Fagopyrism är mest känt inom veterinärmedicin där man sett att djur som betar mycket bovete (alltså hela växten) blir väldigt känsliga för ljus. I och med att det har blivit mer och mer populärt att äta raw food och skott av bovete, så är det bra att sprida denna kunskap. Frön av bovete är inte farligt att äta.
Hej.undrar hur det är med lchf obovete?
Hej Christina! Helt bovete innehåller 65 g kolhydrater (per 100 g) varav mindre än 0,5 g är sockerarter. Proteinhalten är 11 g.
Är det hälsofarligt att lägga rått helt bovete i müsli som jag sedan bakar i ugnen i 200grader ca 30 min.
Hej Bosse! Jag skulle i så fall blötlägga den först (över natten) och skölja ordentligt.
Hej, jag undrar om det krossade bovetet är garanterat fritt från skal med tanke på fagopyrinet i skalen.
Hej Karin! Krossat bovete är gjort av skalat bovete. Och fagopyrinet finns i de gröna delarna av bovetet, dvs skalet. Men du kan göra likadant med krossat bovete som med helt om du vill. Dvs att hälla kokhett vatten över bovetet innan du tillagar det. Jag tycker dock att just krossat bovete blir godast om man kokar det som det är, det blir lite bättre konsistens på gröten då.
Vad är skillnaden på boveteflingor och bovetegryn?
Hej Renée! Jag skulle tro att det är samma sak. Men jag har aldrig stött på ordet bovetegryn tidigare. Jag kan dock tänka mig att det refererar till flingor – typ som att havregryn ju egentligen är havrelingor. I vårt sortiment har vi helt bovete, krossat bovete och boveteflingor.
Hej!
Kontaktade er angående ert Bovete för nåt år sen, fick svaret att ni köper från Kina för att det är billigare än Svenskt Bovete.
Lite synd och märkligt, men gynnar de mindre som tar det hela vägen med svenska råvaror.
Hej Michael! Du har rätt i att prisbilden är en faktor. Kvalitet och tillgängliga volymer är två andra vi måste ta hänsyn till. Dessutom vill vi ha bovete med tilläggskravet ”glutenfri råvara” och det har vi ännu inte hittat från svenska odlare. Men säg gärna till om du har något tips!
Wermlands bovete har glutenfritt, står i alla fall på deras hemsida. Känns väldigt olustigt att det kommer från Kina , kan man verkligen vara helt säker på trovärdigheten…..
Hej Ingemo! Tack för din input! Wermlands bovete har vi varit i kontakt med vid ett flertal tillfällen. Kanske kan det bli aktuellt att köpa från dem längre fram! Jag kan förstå din oro för produkter från Kina. Vi uppskattar dock samarbetet med våra kinesiska odlare, som främst kommer från Inre Mongoliet, långt från Peking. Vi menar att det finns en social aspekt av att handla med andra länder – genom att köpa bra produkter, från en bra leverantör kan vi ge incitament för en hållbar matproduktion i andra delar av världen. Men vi gör så klart inte avkall på matens kvalitet – dess smak, doft och utseende. Genom att importera bra ekologiska produkter från andra länder ger det också en signal till svenska odlare om att det finns en stark efterfrågan på ekologisk mat. Vi besökte våra odlare i Kina ganska nyligen, läs gärna om det här: http://www.saltakvarn.se/2016/03/17/mat-fran-hela-varlden-eller-hur-ar-viktigare-an-var/
http://www.saltakvarn.se/author/asa/page/2/
http://www.saltakvarn.se/2016/03/21/i-en-galax-langt-langt-borta/
Så gluten hypen,är viktigare för er än det svenska lantbruket, inte bra.
Hur gör man rostad /karamelliserad bovete
Hej Lena! Karamelliserad bovete har jag inte hört talas om förut men att rosta det brukar bli gott. Jag hittade ett fint recept på Nilla’s kitchen, kolla in det här https://nillaskitchen.com/2015/05/04/bovetecrunch-med-vanilj-glutenfritt/
Hej! Säljer ni helt bovete i storpack på 2-5 kg? Har ni företagsförsäljning?
Hej Mikaela! Helt bovete säljer vi bara i konsumentförpackning om 500 g. Men vi säljer till företag, många av våra produkter finns i större förpackningar, mellan 2,5 – 5 kg.
Bovete är väldigt vanligt i Ryssland, jag har ätit bovetegryn som barn och mina barn älskar den lika mycket. Det jag har märkt att det är lite skillnad mellan ryskt och svenskt bovetegryn vrf har jag ingen aning om. Jag ville bara upplysa er om att det finns även att köpa i Orientaliska affärer.
Använder det hela bovetet i min granola, sköljer under rinnand varmt vatten någon minut nunan jag blandar den med övriga ingredienser och gräddar i 30 minuter i 200*. Borde jag skölja i kokande vatten och är det OK att använda sen i min granola.
Hej Inger! Jag skulle ha sköljt det i kokande vatten. Helt ok att använda i granola!
Hej! Var kan jag köpa ert bovete närmast ifrån mig? (Jag bor i Trosa.) Kan man handla direkt från er fabrik i Järna?
Hej Natalie! Vårt hela bovete finns på Coop och City Gross. Men du är också varmt välkommen hit till Saltå Kvarn. Vår butik här rymmer hela vårt sortiment och har öppet varje dag. Vi har också ett trevligt kafé här. 🙂
vilka olika sorters bovete finns det
Hej Helene! Vanligt bovete heter Fagopyrum escelentum på latin, men det finns andra arter som bland annat sibirisk bovete (Fagopyrum tataricum). Med tanke på att bovete har odlats mycket länge, så borde det finnas många olika varianter av bovete (Fagopyrum escelentum) precis som det gör med bland annat quinoa, potatis, majs och vete.
Jennifer Key en fråga
Hur många är ni som skriver under med namnet JK?
Har gissat på 4
Rätt eller fel?
Hej Kalen Sven Anka! Vilken rolig fråga. 🙂 Det är alltid jag (Jennifer) som skriver.
Hej. Jag undrar om ni har något bra enkelt recept på bröd bakat med helt bovete eller 4-kornskross.
Hej Åsa! Det har jag tyvärr inte. (Men jag känner att vi borde ha det.)
Hej, koka 2 dl bovete, slå på 4 dl vatten,1/2 pkt jäst,sirap, salt,oljaullkorn grahamsmjöl och lie vetemjöl.blanda till en ganska lös smet låt jäsa 1 dygn (ställ kallt)baka ut 2 st limpor låt jäsa 30 min skjutsa in i ugnen 225 grader 45 min
Toppen Maria!
Hej Amir! Så brukar jag också göra ibland. Det går fint.
Hej!
En vän säger att ert bovete är kontaminerat och ej glutenfritt, jag vill bara veta om det stämmer. Brukar mest köpa ert mjöl i den blå förpackningen.
Hej Camilla! Vårt bovete är särnärmärkt, vilket innebär att det alltid har en glutenhalt under 20 ppm. Varje batch analyseras innan vi förpackar och säljer den.
Hej
Jag köpte två påsar helt bovete av Willys märke Garant. Såg sedan att det kom från Kina! Nu kan jag inte använda dom, utan de får gå i komposten. Jag blir närmast vansinnig av detta bedrägeri att det kommer mat, som även kan kalls ekologisk, från Kina. De fuskar med allt, de tar fram vilka papper, labbresultat och certifikat som helst, utan att det har något som helst med verkligheten att göra. Det är så väl dokumenterat hur fruktansvärt de beter sig. Företag som vill vara seriösa ska inte ta i kinesiska produkter med tång. Kan Saltå kvarn inte på studs bara sluta att köpa in från Kina? Det sabbar nu ert goda rykte, och jag blev besviken att läsa att bovete från er också kan komma från Kina.
Hej K! Vi köper en del av våra produkter från Kina (4 % av Saltå Kvarns produkter kommer från Kina). Vi känner oss trygga med våra odlare där. Vi har besökt dem tidigare och en ny resa dit är planerad till hösten. Oavsett vilket land vi köper råvaror från är kontrollen densamma. En oberoende ekologisk certifierare kontrollerar hela kedjan från odling, via förädling till paketering. Kontroller sker också löpande under odlingssäsongen och en gång om året sker en totalgenomgång av hela produktionskedjan. Som köpare bestämmer vi vad vi vill ha kontrollerat, så att det överensstämmer med KRAVs regler. Vi samlar in analyser från våra leverantörer. Analyser görs på bland annat tungmetaller, pesticider och mikrobiologi. Vi gör även själva analyser stickprovsvis. De företag som gör kontrollerna i Kina är europeiska certifieringsbolag som verkar i många olika länder. Du gör såklart som du vill, men vårt bovete tycker jag att du kan äta med gott samvete.
Gör ni oanmälda kontroller hos era odlare i Kina? OM inte så är inte era besök särskilt mkt värda. China Labour Watch har satt upp fler aklipp om leksaksaffärer och hur det går till då man i förväg anmäler besöken och allt som inte får ses sopas under mattan. Att ni säljer kinensisk bovete är stort minus i kanten för er.
Hej Muminamman! Tack för din fråga. Kina är ett land som väcker starka känslor. Vi har ett stort förtroende för våra kinesiska odlare och vill gynna deras arbete. Och precis som vi här på Saltå Kvarn i Järna kan få oanmälda besök från vårt certifieringsföretag kan odlaran i Kina få det. Det fungerar på samma sätt. Läs gärna mer här (längst ner på sidan) http://www.saltakvarn.se/fragor-och-svar/
Hej, jag har aldrig använt bovete förut och har lite dumma frågor här:. Hur lagar man det egentligen? Måste man blötlägga det om man ska koka det, eller kan man välja antingen eller? Kan ju vara bra om man bara kan koka det, när man inte hunnit blötlägga. Och hur gör man med sköljningen, ska man göra det innan eller efter? Och hur ser man att man sköljt tillräckligt?
Hej Susanne! Bovete behöver inte blötläggas. Däremot rekommenderar vi att det sköljs i hett vatten innan det kokas. Detta gör man för att få bort eventuella rester av ett färgämne som finns i bovetets skal och som kan irritera kroppens slemhinnor. Antingen lägger du bovetet i en sil och slår över kokhett vatten. Vill du vara lite mer noggrann så kokar du upp bovetet i vatten som du slår bort efter att det har kokat i några sekunder. Sen tillsätter du nytt vatten och kokar upp, rör om, sätter på lock och låter koka på mycket svag värme ca 10 minuter. Kolla gärna någon gång under koktiden att det finns tillräckligt med vatten för bovetet att svälla i, tillsätt annars mer vatten. Man kan också göra som när man kokar pasta, hälla bort överflödigt vatten när bovetet har svällt klart.
Hej, jag har aldrig tidigare ätit bovete men nu när jag skulle göra müsli så köpte jag hela bovete till att ha i. Utan att läsa något om blötläggning blandade jag ner en hel del i all min musli som har rostat i ugn ca 60 min på 150 grader. Kommer jag behöva slänga allt på grund av fagopyrinet? mvh matilda
Hej Matilda! Nej, släng det inte. Fagopyrinet finns i bovetets skal, och vårt bovete är skalat. Det kan finnas rester kvar men jag tror inte att det är någon fara för din müsli. Men fick du bovetet mjukt genom att rosta det i ugnen utan blötläggning innan?
Hej! Äter bovete varje veckan eftersom kommer från Ryssland. Undrar varför ”svenskt” bovete är grönt, men ryskt är mörkbrun? Tvungen at importera det från Ryssland. MVH Irina
Hej Irina! Det finns säkert många olika sorters bovete, precis som det finns olika sorters äpplen och päron. Och de olika sorterna kan säkert skilja sig i färg och form. Vårt hela bovete är skalat. När bovetet är oskalat är det mörkt brunt mot det svarta hållet.
Hej!
Satt och läste Era inlägg om bovete och blev lite fundersam. I ett inlägg sägs att Ni inte vet om det finns helt skalat bovete. I nästa står det att Ert hela bovete är skalat. Hur är det egentligen? Om det nu är skalat behöver en inte blötlägga och skölja det då?
Mvh Christel
Jag kommer också fr Ryssland. Bovete som säljes i Ryssland inte rå utan rostad. Därför köper jag alltid bovete här i sverige, mkt godare dessutom och nyttigare!
Hej!
Jag har några frågor om helt bovete, är lite nojjig för det här med fagopyrinet. Finns det helt skalat bovete? Jag har bara sett typ era förpackningar och de är ju med skalen på.
Jag har hittat recept på raw boveteyoghurt, där bovetet inte kokas upp. Sköljs fagopyrinet bort bara genom blötläggning och sköljning, måste det inte kokas upp?
Som sagt är jag lite nojjig och gillar övertydliga svar! 🙂
Hej Jessika! Om du vill vara säker på att få bort allt fagopyrin ska du koka upp bovetet och hälla av kokvattnet. Själv brukar jag blötlägga helt bovete över natten och sedan skölja det noga. Jag tycker att det funkar för mig. Helt skalat bovete vet jag inte om det finns, jag har aldrig hört talas om det. Men, boveteflingor är gjorda av skalat bovete, så de kan du välja om du vill känna dig på den säkra sidan.
Skölja i kokande vatten, blötlägga och sedan skölja igen verkar vara en bra sak! Fråga: sker även den sista sköljningen i kokande vatten, innan du mixar till gröt? eller görs det i kallvatten? värmer du sedan upp det och äter med mjölk som vanlig gröt, eller äter du det kallt? 🙂 Tack!
Hej!
Jag har köpt era boveteflingor och undrar om man även måste blötlägga dom, så som man gör med helt bovete? Eller kan man tex. toppa en smoothie eller yoghurt med dom och äta som som dom är?
Hej Moa! Det behöver du inte göra. Boveteflingor görs av skalat bovete och det är i skalet som fagopyrinet sitter, som man får bort genom sköljning/kokning i hett vatten. Boveteflingor kan du äta precis som de är!
Köpte några paket på min lokala coop affär,och nu minsann kom dom från slovakien och inte kina…bra där saltå, nu kan man äta detta igen.
hej
jag har använt helt bovete i mina pannkakor men missade det som ni varnar för. jag har nämligen malt bovetet och använt det i pannkakssmeten.
försvinner fagopyrin i stekningsprocessen?
hur ska jag göra framöver?
enklast är om jag köper bovete mjöl men jag har ett o ett halvt paket kvar i skafferiet och mina barn gillar inte gröt.
mvh
Hej! Det är ingen fara. Men bovetet bör helst kokas upp och sköljas innan det tillagas. Fagopyrinet försvinner inte när du steker pannkakorna. Vårt bovetemjöl är gjort på skalat bovete, så där finns inget fagopyrin kvar. Om du vill göra slut på ditt hela bovete kan jag rekommendera att koka det som ris, det är gott och en perfekt bas till sallader. Vänligen /Jennifer
Hej! Jag undrar om jag skulle kunna köpa/beställa av ert ekologiska bovete i så stora förpackningar som möjligt, helst större än 500 g? Och då blir det minst 10 kilo totalt.Tack på förhand! Med vänlig hälsning:
Angel, Lumipak
Hej! Bovete finns bara i 500 g-förpackning tyvärr. Vänligen /Jennifer
Finns det någon marknad för svenskt bovete? Jag är ny lantbrukare. Tack på förhand
Svenskt ekologiskt bovete är intressant för oss. Kontakta gärna vår inköpschef Sara Herza på sara.herza@saltakvarn.se /Jennifer
Bovete är naturligt glutenfritt, men ibland hanteras olika produkter i samma kvarnar och liknande. Är er produkt glutenfri?
Hej! Vårt bovete är helt glutenfritt. Det är också märkt med Särnärmärkning som bara glutenfria produkter får ha./ Jennifer
Jag brukar köpa era produkter, mycket för att ni är ett svenskt märke, och känner mig lite dum och besviken när jag läser i en av kommentarerna nedan att många av era produkter kommer från Kina. Inser att jag måste läsa bättre på förpackningarna. Känner inte att det finns någon anledning att köpa produkter som har fraktats långt om vi har liknande produkter i Sverige. På Wermlands Bovetes hemsida (som ni länkar till) står följande: ”Bovete är naturligt fri från gluten, och är därför bra för glutenintoleranta eller glutenallergiker.” En anledning till att ni inte köper svenskt bovete verkar ha med glutenfrågan att göra, om man läser i er kommentar, kan ni inte köpa ert bovete från Wermands bovete då? Vore ju väldigt bra om ni tog fram en serie med helt svenska produkter och tydligt märkte dem som det. Hellre lite dyrare men odlat i Sverige.
Hej!
Saltå Kvarn köper in produkter från många olika länder. Självklart tycker vi att ekologiskt odlade produkter från Sverige är det allra bästa, som t ex alla våra kvarnprodukter (havregryn, vetemjöl, müsli etc) som vi tillverkar själva i vår kvarn av svensk ekologisk spannmål. Men vi har även andra aspekter att ta hänsyn till. När det gäller bovetet så vill vi att det ska vara helt glutenfritt. Våra inköpare har kontakt med Wermlands Bovete men de har hittills inte kunnat garantera helt glutenfria partier till oss. Andra produkter går inte att odla här i Sverige, som t ex aprikoser, fikon och russin som vi köper från Turkiet eller ris, olivolja och balsamvinäger som vi köper från Italien. Vi letar världen runt efter odlare som delar våra värderingar, som odlar på ett hållbart och klimatsmart sätt och som tar fram råvaror av hög kvalitet med god smak. /Jennifer
Fick tips om Bovetegröt som ett bra frukostalternativ och jag tänkte testa. Dock fick jag tipset att låta bovetet ligga I blöt over natten och sedan på morgonen koka upp det till gröt med nytt vatten. Kan detta vara för att få bort färgämnet eller vet ni någon annan anledning till varför man borde blötlägga helt bovete kvällen innan det ska kokas?
Hej Anna!
Kul med bovetegröt, det är ett väldigt trevligt frukostalternativ tycker jag! Generellt med bovete brukar man säga att man ska koka upp det och slå bort det första kokvattnet och sedan koka upp det i nytt vatten. Då får man bort ett färgämne som heter fagopyrin som störa kroppens slemhinnor. Men själv brukar jag precis som du föreslår, blötlägga bovetet över natten, sedan sköljer jag det noga och kokar det i nytt vatten till gröt. Jag tycker att man får bort den bittra smaken genom att göra på det här sättet och dessutom förkortas koktiden. Ibland mixar jag bovetet till efter sköljningen till en raw-gröt. Gott att blanda med i både varm och kall gröt är kardemumma, vanilj och kokosolja.
Tack för svar! Om du blötlägger kvällen innan – slår du då ändå bort det första kokvattnet?
En fråga som jag ser att jag missat är Annas angående blötläggning av bovete. Anna; om du har blötlagt bovetet och sköljer det noga så behöver du inte slå bort det första kokvattnet. /Jennifer
Hej, kan jag använda det I vetebot? Att värma om o om igen?
Hej Helene!
Det ska inte vara några problem att använda helt bovete i din vetebot. Men tror du att varmhållningsförmågan är tillräcklig? Jag tycker att helt bovete svalnar ganska fort till skillnad från t ex varmt ris eller varm havre. Testa gärna och berätta för oss hur det fungerar!
Hej, jag är storkonsument 🙂 av ert Bovete. (För att vara en enskild person) Hur kan man vara säker på att det är ekologiskt när det är producerat i Kina. Hur undersöker ni detta. Finns det inga Svenska producenter av Bovete? Skulle gärna få tag på större förpackningar, typ femkilos påsar.
Hej Nils! Kul att du gillar vårat bovete! Så här svarar Mårten Hasselbom som jobbar med inköp här på Saltå Kvarn på din fråga. Han har också varit och besökt våra odlare i Kina:
Vårt bovete kommer från odlingar i Inre mongoliet, i området kring
staden Tongliao. Odlingarna gränsar till ett naturvårdsområde och är fritt
från tunga industrier.Odlingen och hanteringen av bovetet är certifierat
ekologiskt, alla batcher analyseras innan rensning, packning och skeppning
från Dalian i Kina. Vid ankomst till Europa görs också analyser och
kontroller för att säkerställa kvalitet.
Vi vet också att det finns stora miljöproblem i Kina, men det är ett stort
land med många ej industrialiserade områden. Vad vi erfar ökar den
inhemska konsumtionen av ekologiskt odlade grödor i Kina, vilket förstås
är positivt.
Det finns svenskt bovete som du kan köpa från Wermlands bovete
http://www.wermlands-bovete.se/ om du hellre vill ha svenskt bovete. Våra
boveteprodukter är märkta som glutenfria och det har vi inte kunnat få
fram i Sverige, därför blir det andra ursprungsländer.
/Mårten
Varför kommer många av era produkter från Kina? Odlas inte samma grödor i Europa?
Med vänlig hälsning,
Anna Maria Insulander
Hej Anna! En del produkter odlas också i Europa. Ibland har vi t ex bovete från Tyskland. Det har med tillgång och kvalitet att göra.
Det görs ekologiskt bovete i Värmland (inget fel på kvalitén vad jag har märkt…) så det är galenskap att köpa saltå eller kungmarkatta så länge ni importerar från Kina..
Jag har använt ert bovete, främst till gröt, i minst 35 år och känt mig nöjd på alla sätt. Nu har jag en fråga, som jag har sökt svar på men inte hittat och det är hur pass inflammationsdämpande resp -främjande bovete är. Hoppas ni vet!!
Vad roligt att du tycker om vårt bovete!
Tyvärr har vi inget svar på din fråga. Det finns olika sidor på nätet där man kan söka i och se vad olika livsmedel får för värde (IF-rating), men hur bra underbyggda värdena är vet vi inte.