Bovetekross är tillverkat av hel, skalad bovete som krossas och sorteras. Krossat Bovete är lättsmält och glutenfritt och rikt på tiamin, fosfor och magnesium. Passar bra till vegetariska biffar, gröt och bröd.
Vikt: 450 g
Förvaring: Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland: Trycks alltid på förpackningen.
- Ingredienser
Ekologiskt krossat bovete*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens
- Näringsvärde per 100 g
Hej!
Hur är det med kontroller av halter av aflatoxin i ert bovete från Kina?
MVH
Hej!
För tillfället har vår kvalitetsavdelning semester men mögelvärden ligger alltid under gränsvärdet på våra produkter.
Om du vill ha ett utförligare svar så mejla gärna info@saltakvarn.se så tar Kvalitet kontakt med dig då de är tillbaka igen.
Hej, ni skriver att man skall skölja bovetekrossen i hett vatten, men samtidigt på andra kommentarer säger ni att man inte skall sköljs i varmt vatten för att det förstör fyrtaten i bovetet som behövs om man skall blötlägga havregryn för att tillföra fytat för att neutralisera fyrinsyran i havren.
Ja, olika personer som svarat och lite olika beroende på vad man vill uppnå.
1. Bovete innehåller ett naturligt färgämne – fagopyrin – som kan irritera slemhinnan i ögonen. För att bli av med det så kan man slå hett vatten över helt och krossat bovete, röra om och sila bort. Vattnet blir då lite lätt rosa, vilket är fagopyrinet. Har man haft hett vatten över bovetet, så har man tyvärr också ”dödat” enzymet fyras som kan bryta ner fytinsyran.
2. Eftersom havregrynen redan är upphettade så finns där inget levande fyras, men då kan man istället tillföra tex vetekli eller bovete som kan hjälpa till att bryta ner fytinsyran. Men då får man stå ut med fagopyrinet.
Vi vill tipsa om att använda vetekli som ”fytastillsats”. För de som inte vill äta vete/gluten är bovete att alternativ.
Fagopyrin är inte farlig (i lagom dos) och det är ju skillnad på att äta en portion bovetegröt varje dag jämfört mot att tillsätta en matsked bovete i havregrynsgröten
Hej! Bovetemjöl och sköljning av bovete – hur går det ihop? Blir lite svårt att skölja mjölet…
Hej Caroline
Det är många fakta runt detta ämne och jag förstår om det kan upplevas förvirrande.
Bovete innehåller ett ämne som heter fagopyrin, som finns i de gröna delarna och i ytterskalet (inte i själva fröet, som är det som kvarstår efter skalning och som är det som man sedan gör till hel bovete, kross eller mjöl), så risken för att få i sig fagopyrin är väldigt liten.
De flesta människor märker ingenting av eventuella spår av fagopyrinet. Är man dock överkänslig mot detta ämne kan irritation i ögonen upplevas.
Så mitt råd är att äta och njuta av vårt Bovete i alla dess former. Överkänsligheten är inte vanlig, men vi behöver upplysa om att den finns. Allt prat om detta väcker oro, men det är säker och tryggt att äta Bovete:)
Med vänlig hälsning/Eleonor
Hej. Ser här i tråden att man bör skölja även krossat Bovete i varmt vatten. Det är ju i så fall häpnasväckande att det inte står på förpackningen, där finns ju t.o.m. recept på gröt utan att nämna sköljning! Om jag inte minns fel står det på förpackningen till helt Bovete. Jag har därför utgått från att det inte fyller någon funktion på det krossade! Snälla, förklara! /Marie
Hej Marie
Jag förstår att det kan verka förvirrande runt sköljning eller inte sköljning av bovete.
Bovete innehåller ett ämne som heter fagopyrin. Detta ämne avlägsnas vid sköljning.
Fagopyrin finns främst i växtens gröna delar och i skalet. Vår bovete är skalad.
De flesta personer känner ingenting av detta ämne, men är man överkänslig mot fagopyrin så kan irritation i ögonen uppstå.
Läs gärna mer om bovete här;
https://www.saltakvarn.se/2016/04/07/bovete-urgammalt-fro-pa-frammarsch/
Med vänlig hälsning/Eleonor
Jag äter boveteflingor ungefär 11/2 dl på joghurt varje morgon utan att skölja. Är det farligt?
Hej Mia
Bovete innehåller ett ämne som heter fagopyrin. Fagopyrinet sitter mest i det gröna skiktet närmast skalet på bovetekärnan. När det skalas försvinner det mesta med skalet.
Intag av fagopyrin kan göra att ögonen känns grusiga genom att det irriterar slemhinnan i ögat, men man är olika känslig för det.
Det är inte farligt med fagopyrin. Du skriver att du äter Boveteflingor till frukost varje morgon och om du inte känner av någon irritation i ögonen så tycker jag absolut att du ska fortsätta med din härliga frukost:)
Med vänlig hälsning/Eleonor
Hur längen ska boveteflingor koka?
Och hur mycket vatten ska det va till 1dl boveteflingor?
Har ni Bovetekross i större förpackningar i butiken i Järna? 450g går åt så fort!
Det har vi inte tyvärr men du kan säkert köpa en låda med sex paket i.
Hej, skulle jag kunna få en instruktion på hur man förväller bovetekross? Är det på samma sätt som tex korngryn?
Hej Niklas! Att koka bovetekross tar bara några minuter. Du kan ta 2,5 dl vatten till 1 dl krossat bovete. Koka upp och låt koka i 5-10 minuter.
Jag har missat att bovetekross ska sköljas i hett vatten!! Har ätit overnight oats på havregryn och bovetekross + vätska ett bra tag nu och tycker det är gott och mättande. Är det olämpligt/farligt utan att skölja krosset?
Hej Emelie. Vi rekommenderar att man sköljer bovetekrossen, men det är säkert ingen fara. 🙂 Men testa i fortsättningen att skölja i hett vatten innan du låter det stå över natten med havregrynen.
hej! Är det någon skillnad på boveteflingor ock krossat bovete?
Hej Elvira! Ja, boveteflingor är helt bovete som har plattats till och bovetekross är helt bovete som har krossats. Krossen kräver längre koktid och ger mer struktur. Men smaken är densamma.
Är bovete kross farligt om paketet varit öppet i 1 1/2 år?
Hej Helena! Lukta på bovetet, du känner om det luktar gammalt eller dåligt. Om det luktar och smakar gott är det ingen som helst fara.
Tycker skarpt om denna produkt, går snabbt att göra i ordning en mycket trevlig gröt.
Vad roligt att höra. Jag håller med dig, det blir jättefin gröt på bovetekross. Och snabbt går det också. 🙂
Hej
Krossat bovete . Det står ursprungsland , Österrike men samtidigt står det att det är från icke EU jordbruk?
Hej Isabella! Vi köper bovete från flera olika länder, Kina, Österrike, Polen och Tyskland. Därför bör märkningen vara EU/Icke EU-jordbruk. Det är alltså ibland från jordbruk inom EU, som i fallet med din förpackning och i bland kommer det från Kina, då är det Icke EU-jordbruk.
Javäl. Då förstår jag men på framsidan av förpackningen står det EU/icke EU land
Men på stämpeln står det Österrike. Därför jag blev förvirrad. Men tack för svar
Om det står bovetekross, kan jag ta bovetemjöl om jag inte bryr mig om konsistensen? Det fanns nämligen bara mjöl i min butik.
Hej Anna! Ja, det tror jag går bra.
Hej! Smakar bokvetekross som bovetemjöl? Tycker det har en speciell smak nämligen.
/Jenny
Hej Jenny! Ja, det smakar ungefär likadant. Det är ju samma sak, bara att mjölet är malt och krossen just krossad.
Hur sköljer man – krossen är ju så liten att den går igenom en vanlig sils hål! Omöjligt m a o att göra!
Hej Ulla! Det finns silar som har finmaskigare nät. Prova med en sån.
Hur länge ska man koka?
8-10 minuter Elina.
Slog kokande vatten över och sköljde men vattnet var fortfarande väldigt rött när jag kokade upp sedan så bytte vatten en gång till för säkerhets skull
Hej Elin! Det är ingen fara att vattnet blir lite rött. Fagopyrinet finns egentligen i skalet runt bovetet, och det är borttaget från vårt bovete. Jag brukar koka upp vatten och bovete och sedan slå bort vattnet och skölja igenom bovetet innan jag tillsätter nytt vatten och kokar det.
Så förstår jag det rätt att jag inte behöver skölja er bovetekross i hett vatten då det redan är skalat?
”Trots alla goda egenskaper och mångfalden av användningsområden finns det en sak som man bör vara uppmärksam på vad gäller livsmedlet. Det kan vara bra att veta att bovetets skal innehåller ett färgämne som heter fagopyrin, vilket kan vara framkallande av allergiska reaktioner som irriterade slemhinnor i ögat. Man tar dock enkelt bort ämnet genom att skölja bovetet i hett vatten. Det finns en hinna runt varje frö som man tydligt känner när man blötlägger sitt bovete. Denna gelhinna bör man skölja bort innan man ska äta.”
Hej!
Jag brukar rekommendera att man slår kokande vatten över, som man sen häller bort. En del struntar i det och det verkar funka för många det också.
För många år sedan hörde en man av sig till oss och undrade vad det var för trams om sköljning vi skrivit på bovetepaketen. Vi var de enda som upplyste om det då. “Jag har ätit bovetegröt varje dag i hela mitt liv och aldrig sköljt bovetet och det har gått hur bra som helst!”, sa han. Jag förklarade att fagopyrinet i bovetet kan irritera ögonen men det trodde han inte riktigt på.
Efter ett år ungefär hörde han av sig igen och tackade för upplysningen om att skölja bovetet. Han hade testat det nu och gruset han haft i ögonen under alla år var nu borta! Han trodde att det det grusiga i ögonen kom från cyklingen. Han cyklade nämligen flera mil om dagen.
Har köpt krossat bovete och undrar vad man kan ha det till?
Äter inte gröt så det går bort, kan ni ge andra förslag?
Hej Lotta! Du kan använda krossat bovete som ris. Eller koka det och blanda i biffar av olika slag. Eller ihop med lök och kryddor som en fyllning i te x paprikor…Själv brukar jag bara blötlägga det över natten och skölja det noga, då kan man använda det direkt i matlagningen utan att koka det först.
Är det nödvändigt att hälla kokande vatten på om man ska göra musli på krossad bovete?
Hej! De ämnen som är olämpliga att få i sig i bovetet sitter främst i skalet, som inte finns med i denna produkt. Vissa rekommenderar att man ändå sköljer bovetet i hett vatten, men jag anser inte att det är helt nödvändigt. Men till müsli känns det krossade bovetet ganska hårt? Jag skulle istället rekommendera boveteflingor som är betydligt mjukare. Vänligen /Jennifer
Hej!
Önskar köpa stor mängd ekologiskt bovetekross, alt. helt bovete. Kan ni ge pris på c:a 15 kg?
Vänliga hälsningar
Aziza Cecilia Lindh
Hej Aziza Cecilia! Vänligen kontakta vår orderavdelning med din fråga på order@saltakvarn.se. /Jennifer
Vill veta om det går bra att ha på filen alltså precis så som det är okokt?
Hej Liselott!
Krossat bovete är lite för hårt att strö på filen, det behöver kokas till gröt. Boveteflingor kan du däremot äta precis som de är. /Jennifer
Vad händer om jag inte sköljer det innan det äts?
Mvh
Eva
Inte så mycket Eva. Det kan finnas en risk att det finns lite fagopyrin kvar efter skalet och detta kan i så fall irritera ögats slemhinnor. Vissa känner inte av detta alls, man kan vara olika känslig för detta.