Hel dinkel framställs genom att det hårda ytterskalet, spelten, skalas bort. Hel dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Hel dinkel är gott kokt som ris eller i en sallad. Du kan också använda kokt dinkel i bröd. Om du har en egen sädeskvarn kan du mala ditt eget fullkornsmjöl. Dinkel innehåller gluten.

Om du vill baka med hel dinkel så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt dinkel. Det gör brödet extra gott!

Grundrecept 2 portioner: Skölj 1 dl dinkel och blötlägg i dubbel mängd vatten i ca 8 timmar. Koka i blötläggningsvattnet i ca 1 timme på svag värme under lock. Salta mot slutet av koktiden. Låt gärna stå och eftersvälla en stund i kastrullen med locket på.

Läs mer om våra svenska odlare

Dextringering av hel säd

Vikt 700 g
Förvaring Torrt, ej över normal rumstemperatur.
Ursprungsland Se förpackningen

Produktspecifikation

Ingredienser

Skalad hel dinkel*
*KRAV-certifierad ekologisk ingrediens

Näringsvärde per 100 g
Energi1400 kJ/340 kcal
Fett2,4 g
varav mättat fett< 0,5 g
Kolhydrat60 g
varav sockerarter7,0 g
Fiber11 g
Protein15 g
Salt0,1 g
Niacin6,8 mg43 %*
Folsyra45 µg23 %*
Kalium388 mg19 %*
Fosfor401 mg57 %*
Magnesium136 mg36 %*
Järn4,44 mg32 %*
Zink3,28 mg33 %*
* % av DRI (dagligt referensintag)

Kommentarer om Saltå Dinkel, helSkriv en kommentar

  1. Dinkel är inte spelt. Norge har riktigt spelt mjöl. Har man problem med ”ibs” så går det med siktat spelt änligt experterna. Den svenska dinkel är farlig om man har problem med gluten å ibs.

    Svara
    • Hej! Så här kommenterar vår kvarnchef Lisa Trolle:

      Dinkel är bara ett annat ord för spelt, på latin Triticum spelta. Vi valde att kalla spelt för dinkel när vi lanserade produkten i början av 2000-talet. Det finns olika sorters spelt eller dinkel om man så vill. Både moderna och gamla sorter odlas. Både i Sverige och i andra länder som t ex Norge.
      Vi använder sorten Oberkulmer rotkorn som är en gammal kulturdinkelsort. All dinkel/spelt innehåller gluten eftersom det är en slags vete. Dvs är man glutenintolerant kan man inte äta dinkel heller oavsett var den är odlad. Sammansättningen av glutenproteinerna är annorlunda i äldre sorters spannmål och vissa personer som får besvär av vanligt modernt vete klarar att äta produkter som är gjorda på dessa äldre sorter.

      Svara
  2. Hej!
    Här det möjligt att använda era fröer, t.ex. dinkel, som utsäde? Jag vill odla spannmål i mycket liten skala som prydnadsväxter.

    Svara
    • Hej Filip! Dinkeln är skalad och vid skalningen kan det grodden förstöras. Så jag tror inte att det funkar så bra tyvärr.

      Svara
  3. Hej, ser att den hela dinkeln inte längre är från Sverige. Är det temporärt? Vad är anledningen? Kommer ni försöka hålla er till svensk dinkel framöver? Varm hälsning från matredaktör på ICON @scandinaviangreen

    Svara
    • Hej! Vissa år, när den svenska ekologiska spannmålen inte riktigt räcker till har vi varit tvungna att köpa från andra länder. För några år sedan var det så med den svenska dinkeln och då köpte vi från Åland och Tyskland. Men i år och även förra året har all spannmål kommit från svenska odlare. Kanske är det en gammal förpackning du har hittat?

      Svara
    • Hej Jennie! Dinkelpuffar är poppade i hög värme, ungefär som popcorn. Jag vet inte om eller hur man kan göra det själv hemma. Jag misstänker att det krävs specialutrustning.

      Svara
    • Hej Maria! Ingen aning, men jag vet att vårt hela vete används flitigt till detta, så troligtvis fungerar dinkel också.

      Svara
  4. Hej, har en påse hel dinkel från Saltå kvarn som stått i skafferiet väldigt länge – tänkte göra något av den nu. Det står att den var ”bäst före 19 mars 2012″(!). Men nog går väl den att använda ändå?

    Svara
    • Hej Tomas! Det enda som kan hända är den härsknar och det känner du i så fall om du luktar och smakar på den. Smakar det bra är det ingen fara!

      Svara
      • Tack för svaret, jag smakade på den – torr hård dinkel smakar ju inte så mycket men var lite knastrig, den smakade absolut inget dåligt i alla fall, så jag ger det ett försök. Gillar inte att slänga mat!

  5. Sluta skala vetekornet! Skalet är inte alls oätligt, som du skriver. Man blötlägger kornet åtta timmar innan man ska äta det. Sedan räcker det att koka under tre minuter – om det är gröt man ska göra. Resultatet: Ett härligt tuggmotstånd och en sund, god produkt.

    Svara
    • Hej Guldhunden! Jag tror att vi pratar om olika saker. Vi har blötlagt dinkel med skalet kvar över natten och sedan försökt att koka till gröt nu på morgonen. Resultatet är helt oätligt. Skalet är hårt och går inte att tugga. Vi fortsätter att skala vår dinkel och skalen eldar vi och får energi till vår kvarn och uppvärmning till alla hus häromkring. 🙂

      Svara
      • Nej, rejuvelac är en fermenterad dryck som kräver hel säd. Avkok är något helt annat. ”Hel dinkel” är missvisande. I och med att kornet är skalat, så är det inte längre helt. Tyvärr ville inte ens fåglarna ha det där blötlagda vetet.

      • Jag förstår. Dinkelskalet är hårt och oätligt, därför skalar vi det innan vi säljer det. Kanske kan du få tag på oskalad dinkel om du köper direkt från en odlare?

    • Hej Michael! Hel dinkel finns i 25 kg-säck. Den kan du beställa genom våra butiker, antingen på Saltå Kvarn eller på Södermalm. Här är en länk till butikerna. http://www.saltakvarn.se/vara-butiker/ Om du har ett organisationsnummer kan du också beställa direkt från oss på 0855150800.

      Svara
  6. Hej!

    Var i Örebro kan jag köpa dinkel (hel)? Har varit på en medelstor Coop-butik flera gånger. Där finns mjöl, flingor, musli, men inte hel dinkel.

    Tack.

    Svara
    • Hej Paula! Av alla kedjorna i dagligvaruhandeln så är det faktiskt bara Coop som har hel dinkel i sitt sortiment. Så de borde ha möjlighet att beställa hem produkten till dig om du frågar efter den. Annars kan jag rekommendera välsorterade hälsokostbutiker.

      Svara
    • Hej Ingvar! Hel dinkel har varit slut hos oss ett tag, men sedan slutet av förra veckan finns den på lager igen. Hälsa till din butik att det går bra att beställa hem produkten igen nu.

      Svara
  7. Hej undrar om ert hela dinkel finns på ica och isådanna fall vilket artikelnummer produkten har! Mvh Emil

    Svara
    • Hej Oskar! Dinkel är en sorts vete. Den innehåller gluten. Fast av ett lite annat slag än det som finns i vanligt vete.

      Svara
    • Hej Delara! Hel dinkel är stenhårt. Den måste blötläggas och kokas för att bli mjuk. Dinkelflingor är godare att ha i müslin tycker jag!

      Svara
  8. Hej!

    Jag är intresserad av er dinkel och har följande frågor:

    Var odlas dinkeln någonstans?
    Vad är det för sort?

    Tack på förhand!
    Med vänliga hälsningar
    Dirk Straatmann

    Svara
    • Hej Dirk!
      Vår dinkel är av sorten Oberkulmer rotkorn och odlas företrädelsevis i Mellansverige. Förra året var de svenska ekologiska skördarna dock inte tillräckligt stora, så vi har fått komplettera med ekologisk dinkel av samma sort från Åland och Tyskland. Vänligen, Jennifer

      Svara
  9. Hej
    Varför kan jag inte köpa dinkel, hel i Hudiksvall längre?
    finns något alternativ?
    Irriterad.
    Egill

    Svara
    • Hej Egill!
      Hel dinkel finns listad centralt på Coop. Det betyder att handlaren kan ta hem produkten till butiken om du efterfrågar den. Har du någon Coop-butik i närheten av där du bor?

      Svara
      • Hej
        Men om man inte vill handla på COOP utan ICA, är Er Dinkel tillgänglig där också?

      • Hej Rolf! Hel dinkel finns hos Coop. Kanske kan enskilda ICA-handlare ta hem produkten om du efterfrågar den.

Skriv en kommentar om Dinkel, hel

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

nödvändig